Eetlust bij kleuters voorspelt eetstoornisrisico
Stevige eter als kleuter: een signaal voor toekomstige eetproblemen?
Is jouw kleintje een stevige eter en slaat hij liever geen maaltijd over? Niks aan de hand, zou je denken. Je kind houdt gewoon van lekker eten, en daar is niks mis mee. Volgens een onderzoek van de Erasmus Universiteit zou een grote eetlust van een kleuter echter wel een andere reden kunnen hebben. Zo zouden kleuters met een grote eetlust mogelijk een grotere kans op symptomen kunnen krijgen op latere leeftijd die passen bij een eetstoornis. Lees snel verder!
In dit onderzoek hebben ze de onderzoeksgegevens van 3.670 jongeren in het Verenigd Koninkrijk en Nederland geanalyseerd. De onderzoekers wilden begrijpen hoe eetlustkenmerken in de vroege kindertijd mogelijk verband houden met het ontwikkelen van eetstoornissymptomen tot tien jaar later. Dit meldt het persbericht van Erasmus Universiteit. Wat zijn die eetlustkenmerken? Je kunt bijvoorbeeld denken aan hoe we smullen van lekkernijen en hoe we reageren op de kans om iets lekkers te eten. Voel je juist trek of verlies je eetlust wanneer je niet lekker in je vel zit? Daarnaast kun je eetlustkenmerken opsplitsen in meer trek of juist minder trek.
Ontwikkelen van eetstoornissymptomen
De onderzoekers kwamen tot een bijzondere ontdekking. Bij kinderen van 4 en 5 jaar werd de sterke drang om te gaan eten bij het zien, ruiken of proeven van lekker eten gekoppeld aan een verhoogd risico op het ontwikkelen van diverse eetstoornissymptomen tussen 12 en 14 jaar. Dit ging om symptomen als eetbuien, ongecontroleerd eten, emotioneel eten en lijnen. Het onderzoeksteam ontdekte ook dat een langzamer eettempo en je sneller vol voelen (een hoger verzadigingsgevoel) in de vroege kindertijd beschermend kan zijn tegen het ontwikkelen van sommige eetstoornissymptomen op latere leeftijd.
Veel voorkomend gedrag
Onderzoekers Ivonne Derks en Pauline Jansen vertellen in het persbericht van Erasmus Universiteit: "Hoewel onze studie geen oorzakelijk verband kan aantonen, suggereren onze bevindingen dat een sterkere neiging om te eten wanneer je eten ziet, ruikt of proeft een risicofactor kan zijn voor het ontstaan van eetstoornissymptomen in de adolescentie. Dit is echter ook normaal en veel voorkomend gedrag en moet worden gezien als slechts één van de vele mogelijke risicofactoren in plaats van iets waarover ouders zich zorgen moeten maken."
Voorkomen van eetstoornis
Volgens onderzoeker Pauline Jansen is het belangrijk dat er wordt ingezet op voorzorgsmaatregelen die jou als ouder kunnen ondersteunen bij het verminderen van het risico op eetstoornissen bij je kind. Deze strategieën zorgen ervoor dat je kleintje opgroeit in een voedzame omgeving met flexibele eetgewoonten. Zo is het belangrijk om als ouder op vaste momenten eten aan te bieden in de vorm van gezonde maaltijden en snacks. Tevens is het van belang om je kleintje de vrijheid te geven om zelf te bepalen wat en hoeveel hij of zij wilt eten.
Bron: Erasmus Universiteit