
Een 3D-scan om een hartafwijking te constateren bij je ongeboren kindje
Deze nieuwe ontwikkeling kan heel veel teweeg brengen!
Met de hedendaagse technieken is het al mogelijk om heel veel te weten te komen over je ongeboren kindje. Maar met deze nieuwe ontwikkeling is het mogelijk om een eventuele hartafwijking bij je kindje je te constateren. Kindercardioloog Heynric Grotenhuis doet onderzoek naar het maken van een 3D-scan van het hart om zo een aangeboren hartafwijking te ontdekken. "Op basis van zo'n model kan een chirurg visualiseren wat hij gaat aantreffen en welke operatie nodig is.”
Één op de honderd kinderen komt ter wereld met een aangeboren hartafwijking. Bij één derde van de kinderen is deze afwijking soms zo erg dat er direct na een geboorte een operatie nodig is. Vaak kunnen deze hartafwijking worden vastgesteld met een echo, maar soms is het om een echo lastig te zien. Daarom wil het Wilhelmina Kinderziekenhuis gaan werken met een speciale MRI-scan om een 3D-model te maken van het hartje terwijl het kindje nog in de buik zit.
3D-scan
Van deze scan wordt vervolgens een 3D-model gemaakt, het model is vijf keer zo groot als het echte hartje. Niet alleen het hart wordt geprint maar ook de bloedvaten die voor de aan- en afvoer naar het hart zorgen. Op deze manier kunnen de artsen goed zien wat er eventueel mis is het met hartje en een behandelplan maken voor de operatie na de geboorte. Op deze manier zijn niet alleen de artsen, maar ook de ouder goed voorbereid.
Heynric Grotenhuis wil de techniek landelijk kunnen toepassen. "Als je tijdens de zwangerschap en direct na de geboorte de juiste beslissingen neemt voor timing en operatie, dan heeft dat een enorme impact op het leven van het kind en het gezin dat daarbij hoort.”
Bron: nporadio1.nl