Doorbraak! Frankrijk legt abortus vast in grondwet
Frankrijk heeft hiermee een wereldprimeur.
Frankrijk heeft als allereerste ter wereld het recht op abortus in hun grondwet vastgelegd. Een historische stap voor vrouwen wereldwijd! Het Franse parlement stemde definitief in tijdens een speciale zitting in het Kasteel van Versailles. Lees snel verder!
Premier Gabriel Attal beschrijft deze stap als het 'vaderland van mensenrechten en vooral van de rechten van de vrouw', aldus RTL Nieuws. Volgens Attal zorgt deze grondwetswijziging ervoor dat het recht op abortus niet langer afhankelijk is van de wisselende politiek. Een krachtig signaal voor vooruitgang!
Reactie op Amerika
Het besluit van president Emmanuel Macron om abortus officieel in de grondwet op te nemen, is een reactie op Amerika. Waarom? Omdat in de VS het recht op abortus was komen te vervallen. Het Amerikaanse Hooggerechtshof maakte in 2022 zwangerschapsafbreking een zaak van de staten. Sindsdien zijn veel conservatieve staten in actie gekomen met wetten die abortus een stuk lastiger maken. In Texas wordt het bijvoorbeeld moeilijker om naar een andere staat te reizen voor een abortus, en South Carolina verbiedt het na zes weken zwangerschap. Een vrouw uit Texas kreeg zelfs een verbod op haar ingreep, omdat haar kind een fatale aandoening had en moest uitwijken naar een andere staat.
Abortus in Nederland
Hoe zit het met het recht op abortus in Nederland? Tot 1984 was abortus nog verboden in Nederland. In dat jaar werd de deur geopend met een nieuwe abortuswet die het mogelijk maakte de zwangerschap te beëindigen tot de 24e week. Deze ingreep mag alleen uitgevoerd worden bij gespecialiseerde klinieken of ziekenhuizen met een abortusvergunning. Op deze manier staat abortus vastgelegd in het Wetboek van Strafrecht. Maar het 'recht' op abortus hoort niet thuis in het Wetboek van Strafrecht, vindt Marieke Keyzer van het Humanistisch Verbond. "We noemen het een 'recht', maar het is niet zo in ons rechtssysteem opgenomen. Pas als je aan bepaalde voorwaarden voldoet is het legaal," vertelde ze in juli 2022 aan RTL Nieuws.
En dat kan een gevaar vormen voor de toekomst. Keyzer: "Bij de verkiezingen zie je hoe snel het politieke speelveld kan verschuiven. Als er een conservatieve coalitie aan de macht komt, die tegen abortus is, kunnen ze sleutelen aan de wet en het moeilijker maken voor vrouwen om hun zwangerschap af te breken."
Handtekeningenactie
Het Humanistisch Verbond bundelde daarom de krachten met omroep BNNVARA. In november 2023 lanceerden zij een handtekeningenactie om abortus uit het strafrecht te halen. Zo'n 90.000 handtekeningen plaatsten het onderwerp op de Tweede Kameragenda. In mei 2023 vond het debat plaats, maar de meerderheid van de Kamerleden steunde het voorstel niet, aldus NOS. Het burgerinitiatief van het Humanistisch Verbond en BNNVARA, die pleiten voor het verwijderen van abortus uit het strafrecht, kreeg geen steun.
Bron: RTL Nieuws, NOS
Anoniem
En dat is positief?