
DIY: De perfecte corona-verjaardag voor je kleine spruit
Lamgeslagen of simpelweg teleurgesteld dat het anders ''moet''? Step up!
Mei 2020, vorig jaar, de allereerste verjaardag van onze kleine geliefde spruit. De uitnodigingen lagen al klaar. Wij wilde uitpakken en familie en vrienden ontvangen in een speeltuin waar je binnen- en buiten kan toeven en de geiten en konijnen om je heen huppelen. Well, o, well, Mr. Covid dacht hier anders over. Na sippen bij mijn moeder op de bank, wat wijze woorden verder (we halen het in, ze heeft het nog niet door, volgend jaar doen we het dubbel en dwars over...) herpakte ik mezelf en begon het #omdenken.
Ook nu, 2021, zijn de eerste aangepaste verjaardagen alweer geweest. En ook de 2e verjaardag van No, zal naar alle waarschijnlijkheid beperkt worden door maatregelen. Inmiddels ben ik daar niet meer onderste boven van. Sterker nog, de eerste voorbereidingen zijn alweer getroffen.
Deze blog is voor alle mama's die aan het sippen zijn, het even niet meer weten of graag inspiratie op willen doen. Want reken maar dat je ook met maatregels, een onvergetelijk leuk verjaardagsfeestje kan organiseren. Ik deel mijn persoonlijke tips & tricks hieronder.
Pick a theme!
Of je nou een select (je ouders bvb) gezelschap ontvangt of het beperkt tot je eigen gezin... kies een thema. Want hey, die slingers en ballonnen zijn het ophangen waard. Vooral de eerste paar jaar heeft dit nog een magisch effect op je kindje. Ik koos voor naturel en lichtroze met een beetje goud en luipaardjes. Dit thema kan je terug laten komen in je ballonnen, slingers, outfit en raamversiering.
Buy an outfit
Je hebt nu een stuk minder kosten aan eten en drinken omdat er geen gasten zijn. Dat maakt dat je soms wat meer kan uitpakken op andere vlakken. Ik kreeg van mijn moeder altijd een verjaardagsoutfit, dit maakte de dag extra speciaal. Ook mijn kleine spruit kreeg een jurk met bijpassende accessoires in de thema-kleuren.
Cake (2-go)
Ik vroeg de taartenbakster om een taart voor 5 in plaats van 20 personen. Dit is voor de meeste geen probleem. Dit taartje was dan ook alleen voor het gezin. We konden wel traditiegetrouw een liedje zingen en No de kaarsjes laten uitblazen.
Onze verjaardagsvisite passeerde in tijdsblokken (dat kon toen nog) en sommige reden voorbij. Omdat het gewoon ontzettend lief is dat ze de moeite nemen jouw kleine spruit te feliciteren, is het des te leuker dat je ze ook wat mee kan geven. Ik maakte daarom trifles in take-awaybekers. Transparante bekers gevuld met cake, slagroom, jam en caramelblokjes on top! Prik er een houten vork in, plaats een mini-topper en je hebt echt een heel tof taartje gemaakt. Handig mee te nemen! Wij lieten deze in de koelkast staan zodat het stevig in de beker blijft zitten en je het makkelijk mee kan geven door het autoraampje. Komen ze op de fiets? Plak de vork vast aan de beker en dek de beker af met folie.
Click it
Papa hield de kleine op de arm, ik had de camera bij en regelde het aanpakken en meegeven van cadeautjes en taart. Elk bezoek dat langs kwam hebben we op de kiek gezet met het taartje vast of een cadeautje in de hand. Dit hebben we later in een fotoalbum geplakt.
From the window to the wall
Omdat sommige alleen zwaaien voor het raam: vergeet deze niet te versieren! Ik heb goudkleurig karton gekocht, 1'en in verschillende grootte's uitgeknipt en deze kris-kros over het raam opgehangen met plakband. Ook raamstiften zijn natuurlijk een prima idee. Zo stond de kleine druif met papa achter een versierd raam, visite ervoor en ik op gepaste afstand op de stoep om foto's te maken.
Cadeaumand
Wanneer er cadeautjes zijn, is het leuk om een versierde mand bij de voordeur te zetten. De drive-by visite kan dan het cadeautje in de mand leggen. In praktijk pakte ik ze veelal aan, het is een leuke optionele toevoeging.
Verzendlijst
Eerlijk is eerlijk, mensen worden inmiddels moe van weer een groeps-app. Ik maakte daarom een digitale uitnodiging op in iPhone formaat (je vindt de afmetingen op Google) en heb deze via WhatsApp verspreid middels het aanmaken van een verzendlijst. Je brengt iedereen in één keer op de hoogte maar stopt ze niet in de zoveelste groepschat.
Tijdblokken
De regels veranderen met regelmaat maar ten tijde van dit feestje waren tijdblokken mogelijk. Wij hielden de verjaardag van 11.00u tot 13.00 en van 15.00u tot 17.00. En deelde bezoekblokken op in 15 tot 30min naar keus. Elke keer wanneer een tijdsblok vol was, heb ik dit doorgegeven middels een berichtje in de verzendlijst.
Cadeaulijst
Wellicht overbodig maar ik vermeld het toch maar. In de uitnodiging delen wij ook een link naar een cadeaulijstje. Hier staan enkel dingen op die je zelf of samen hebt uitgekozen voor je kleine spruit. Men kan afstrepen wat maakt dat je geen dubbele dingen krijgt maar ook geen dingen die je liever niet wilt krijgen. Overzichtelijk en makkelijk.
Digitale uitnodiging
Het ligt er even aan hoe handig je bent, maar er zijn allerlei mogelijkheden om een flitsende uitnodiging te maken. Ik ben vormgever, ontwerp ze zelf en maak ze in InDesign, Illustrator of Photoshop. MAAR: Ook zonder deze fancy programma's kan je een minstens net zo mooi ontwerp maken. Let er op dat het fijn is dat het een mobiel formaat heeft. Schermvullend (staand dus) of als een vierkant, zo worden foto's in WhatsApp in één oogopslag gezien. Fijne apps op je telefoon om uitnodigingen te maken zijn Canva, DesignLab, Unfold maar ook Instagram Stories. Gebruik gifjes, verschillende lettertype's een leuk achtergrondje van Google en kies voor opslaan i.p.v. plaatsen op Instagram Stories. Nu heb je een (bewegende) uitnodiging in je filmrol staan.
Scroll helemaal door naar beneden en je vindt wat foto's van deze verjaardag.
Make it awesome! You're a super mom.
Liefs van mij



