Snap
  • Nieuws
  • prematuur
  • vroeggeboorte

Daling vroeggeboren baby's tijdens lockdown

Toen veel landen gedeeltelijk of helemaal in lockdown waren, is in verschillende landen een forse daling van het aantal vroeggeboorten vastgesteld, schrijft The New York Times. Het verschijnsel werd als eerst in Denemarken en Ierland geregistreerd en later volgden ook meldingen uit andere landen. 

Nadat Ierse en Deense artsen hun cijfers over vroeggeboorten vergeleken, bleek dat er tijdens de lockdownperiode in hun ziekenhuizen 90 procent minder baby's waren geboren die jonger waren dan 28 weken. In een ziekenhuis in Canada werd een afname van 50 procent geregistreerd en in een Amerikaans ziekenhuis een daling van 20 procent.

Lichte daling

In het Erasmus MC in Rotterdam is tijdens de lockdown een lichte daling van het aantal prematuur geboren baby's geregistreerd. Kinderartsen uit verschillende Nederlandse ziekenhuizen hebben voorzichtig gesignaleerd dat er mogelijk sprake is van een daling. Dat zegt hun beroepsvereniging NVK tegen de NOS.

Onderzoek

Een team van verschillende onderzoekers gaat samenwerken om te achterhalen welke factoren mogelijk hebben bijgedragen aan het voorkomen van vroeggeboorten. Vroeggeboren baby's lopen een groter risico op problemen met zien en horen, neurologische aandoeningen en vroegtijdige dood. Over de oorzaken van vroeggeboorten bestaat veel onduidelijkheid, daarom gebruiken onderzoekers deze gelegenheid om er meer over te weten komen. 

Mogelijke factoren

In de New York Times wordt gespeculeerd over de lockdown-gerelateerde factoren die bijdragen aan het voorkomen van vroeggeboorten. Zo zouden de zwangere vrouwen door thuiswerken meer rust hebben gekregen, en wellicht ook meer uren hebben geslapen. Ook werd door de zelfisolatie het risico op infecties die de bevalling kunnen beïnvloeden kleiner. Ook de luchtvervuiling, een verschijnsel dat soms in verband wordt gebracht met vroeggeboorten, daalde op veel plaatsen doordat er minder verkeer was en sommige fabrieken gesloten werden. 

Bron: NOS