Buitenspelen in 'rommelspeeltuin' beter voor kind
"Buitenspelen is nu te saai voor kinderen," vertelt een pedagoog.
Je bent vast weleens met je kleintje naar de speeltuin geweest, waar je kind onder andere genoot van schommels, glijbanen en zandbakken. Uit recent onderzoek van Jantje Beton blijkt nu dat kinderen steeds minder buiten spelen. De oorzaak? Buitenspelen is nu te saai voor kinderen. Daarom moeten er 'rommelspeeltuinen' komen. Kinderen kunnen daar onder andere spelen met tonnen, rollators en autobanden: een echt rommeltje dus!
Pedagoog Martin van Rooijen vertelt aan RTL Nieuws dat buitenspelen nu te saai is voor kinderen. "Ze mogen niks en volwassenen staan te dicht in de buurt."
Steeds minder kinderen spelen buiten
Uit de recente studie van Jantje Beton blijkt dat het aantal kinderen dat bijna nooit buiten speelt, in een hoog tempo toeneemt. In 2018 was dat nog 8 procent, maar nu, in 2023, is dat cijfer gestegen naar maar liefst 17 procent.
De oplossing volgens Martin van Rooijen is daarom om 'rommelspeeltuinen' te introduceren voor kinderen. Dit idee heeft hij afgekeken van de 'junk playground' in Engeland. Het concept hierachter is simpelweg: kinderen hebben de vrijheid om zelf te bedenken wat ze willen doen. "In Engeland zie je dat kinderen de rommelspeeltuin zelf inrichtingen met bijvoorbeeld: sloopauto's, een oude caravan en losse onderdelen. Dat zijn spullen die geen speelgoed zijn, maar waar je wel mee kunt spelen, zoals autobanden en laddertjes."
Risico's van geïmproviseerde speeltuin
Een rommelspeeltuin is niet geheel zonder risico's volgens van Rooijen. Zo kan het gebeuren dat je kleintje hier en daar een blauwe plek oploopt, maar dat hoort er volgens hem ook een beetje bij. "Maar daar herstel je snel van én het geeft je ook een beetje zelfvertrouwen. Als kinderen het vaker doen komen er ook minder ongelukjes, want ze worden vaardiger, competenter."
Uitdagende speelomgeving
Daarnaast blijkt uit onderzoek dat er meer ongelukjes gebeuren in gewone speeltuinen dan in een avontuurlijke rommelspeeltuin, zo vertelt Van Rooijen. "Hier letten kinderen beter op wat ze doen." Tevens zijn er ook volwassenen 'play workers' aanwezig die op afstand toezicht houden. "Die geven kinderen tijd en ruimte zodat zij het zelf kunnen doen. Daarnaast zorg je met deze mensen ook voor een stukje veiligheid."
Bron: RTL Nieuws