Snap
  • Nieuws
  • sinterklaas
  • nieuws
  • feest

Bijna helft Nederlanders viert geen Sinterklaas

Dag Sinterklaasje...

Geen pakjesavond vieren, schoen zetten of gezellig naar de intocht van Sinterklaas. Ruim 40 procent van de Nederlanders viert geen Sinterklaas dit jaar. Dit blijkt uit onderzoek onder 3500 leden van Hart van Nederland-panel. 

Zeker 41 procent geeft aan het Sinterklaas helemaal over te slaan dit jaar. Als reden noemen veel mensen de discussie rondom Zwarte Piet, maar ook de hoge inflatie speelt dit jaar een belangrijke rol. "Er zijn kosten in het spel. Als familie hebben we besloten om het een keertje over te slaan", zegt een vrouw tegen Hart van Nederland. 

Taai taai poppen, snoepgoed en pepernoten

Toch neemt lang niet iedereen dit jaar afscheid van Sinterklaas. Zeker één op de drie Nederlanders haalt ook dit jaar taai taai poppen, snoepgoed en pepernoten in huis. "Ik neem zeker een handje snoepgoed", zegt iemand. "Maar het vieren van Sinterklaas is toch voorbij. Het is wel het begin van een gezellige periode tot en met oud en nieuw."

Dag Sinterklaasje

En bij een even groot deel blijft het feest onverminderd populair en wordt er pakjesavond gevierd. "Wij doen hetzelfde als altijd, even uitbundig. Een tandje minder? Nee, het wordt elk jaar meer!”, zegt een vrouw.

Eén op de vijf Nederlanders zet de komende maand zijn schoen. Zo’n 18 procent trekt lootjes met vrienden, familie of collega’s. Surprises maken schijnt een stuk minder populair te zijn. Slechts één op de tien geeft aan dit jaar aan de knutsel te gaan.

Vieren jullie thuis Sinterklaas? Laat het weten in de reacties!

Lees ook: Nieuw onderzoek: vloeken in het bijzijn van je kind is zo erg nog niet!

Foto: Sinterklaas.