Snap

Better safe than sorry

@geenrozewolk vertelt waarom ze voorlichting over brandwonden zo belangrijk vindt

Als mama weet ik inmiddels maar al te goed: een ongeluk zit in een klein hoekje! Met name onze jongste dochter Emmi, is een enorme “sloopkogel” zoals wij het noemen en heeft regelmatig blauwe plekken of open knietjes. Maar ook met onze oudste hebben we al een hoop meegemaakt. Naast de gewone ongelukjes in en om het huis, belanden er jaarlijks honderden kindjes in het ziekenhuis met (ernstige) brandwonden. Mijn man is arts en ziet dit vaak op de eerste hulp voorbijkomen. Deze brandwonden worden vaak veroorzaakt door een kopje hete thee, een omvallende waterkoker of te heet badwater. Brandwonden zijn extreem pijnlijk, het herstel duurt lang en de littekens draag je als mens een leven lang met je mee.

Goed opletten als ouders

Ook wij proberen er als gezin zoveel mogelijk op te letten dat onze kindjes geen brandwonden oplopen. Wij hebben een quooker in onze keuken die meteen heet water a 100 graden Celsius afgeeft. Dit is voor ons heel fijn om kopjes thee te zetten of te koken, maar zorgt er ook voor dat je extra goed op moet letten. Gelukkig zit er een beveiliging op, zodat onze meisjes hem zelf niet aan kunnen krijgen. Toch roepen wij steevast tegen onze kindjes: “Kijk uit, mama heeft hete thee in haar handen.” Ook als de oven opengaat en er hete stoom uitkomt, waarschuwen we de kindjes even. Onze ovens staan hoog, maar je weet maar nooit. Better safe than sorry.

Water, de rest komt later

Toen ik klein was, belandde het dochtertje van een kennis van mijn ouders in het brandwondencentrum met ernstige brandwonden in haar gezicht en over haar gehele lichaam. De impact die dit had op haar leven en dat van haar ouders en hun gezin was gigantisch. Dit heeft een diepe indruk op ons allemaal gemaakt. Ik vind het nog steeds heel belangrijk, om hier als mama alert op te zijn. Mijn man roept vaak: Water, de rest komt later.” als ik mijn hand weer eens had gebrand aan een hete pan. Dit motto leren we onze meisjes nu ook. Het is gelukkig niet vaak gebeurd, maar ze weten dat ze altijd eerst moeten koelen, voordat we iets anders doen of er een pleister opplakken. Vooral de jongste wil overal pleisters op, dus dat is dan even lastig. Op brandwonden moet je juist geen gewone pleisters plakken, je kunt ze afdekken met steriel gaas. Ik vind het heel belangrijk dat zoveel mogelijk ouders leren wat ze moeten doen in het geval van brandwonden en hoe ze deze kunnen verzorgen. Heb je twijfels of weet je niet wat te doen in geval van een brandwond bij je kindje(s)? Bel dan altijd even met een arts om te overleggen.

Wat moet je doen?

De Brandwonden Stichting vindt het heel belangrijk dat ouders weten wat ze moeten doen indien er een ongeluk met heet water of vuur gebeurt. Het verlenen van de juiste eerste hulp is dan van groot belang. De Brandwonden Stichting heeft daarom een korte quiz gemaakt om ouders bewust te maken van wat ze moeten doen in het geval het toch mis gaat. Hier vind je de test.

Naast het bijbrengen van kennis, vindt de Brandwonden Stichting het erg belangrijk dat ouders voorbereid zijn op kleine ongelukjes. Met grotere brandwonden moet je altijd contact opnemen met een arts, maar het is heel handig om een eerste hulppakketje in huis te hebben voor kleine brandwonden.

Vraag jouw pakketje hier aan. In dit pakketje zitten onder andere brandwondenpleisters, koelgel voor onderweg en een handig boekje met tips om brandwonden te voorkomen én om eerste hulp te verlenen. Het pakketje kost €14,95. Je krijgt het gratis wanneer je Brandwonden Stichting steunt voor €2,50 per maand (minimaal 5 maanden). Zo zorg je dat je voorbereid bent én je helpt kinderen met brandwonden aan een betere behandeling. Check voor meer informatie de website en instagram: https://www.instagram.com/brandwonden_stichting/

Heb jij de quiz gedaan? Wat was je score? 

3 jaar geleden

Het is ons gelukkig nooit overkomen maar t lijkt me verschrikkelijk om mee te maken. Zag pas op fb foto’s van een kindje met brandblaren op dr vingers 😱😭 zo verschrikkelijk.

3 jaar geleden

Wat goed! Ik ga volgende week weer collecteren voor de brandwondenstichting 👍🏼

3 jaar geleden

Heel verstandig! Je eigen schuldgevoel als ouder lijkt me ook zo naar...