Schadelijke behandelingen bij leerstoornis kind
"Baat het niet, dan schaadt het dus wel," vertelt een expert.
Kinderen met bijvoorbeeld autisme, dyslexie en ADHD kunnen diverse behandelingen krijgen om hun ontwikkelingsprobelem zoveel mogelijk te verminderen. Experts waarschuwen nu echter voor deze behandelingen, aangezien nooit wetenschappelijk is bewezen dat ze daadwerkelijk effectief zijn.
Volgens de experts kunnen bepaalde behandelingen mogelijk schadelijk zijn voor kinderen. In een openhartige brief vragen experts de politiek om deze zorg niet langer te financieren.
Geen wetenschappelijk bewijs
In de brief uiten negen hoogleraren en experts bezorgdheid over de vele behandelingen voor ontwikkelings- en leerstoornissen bij kinderen. Deze behandelingen leggen een enorme last op ouders en kinderen, want het kost veel tijd, geld en energie. Hoogleraar Ontwikkelingsneurologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, Mijna Hadders-Algra, vertelt aan NU.nl: "Baat het niet, dan schaadt het dus wel."
De experts zijn bezorgd over behandelingen zonder wetenschappelijk bewijs voor effectiviteit, soms gebaseerd op verouderde neurologische inzichten. Daarnaast waarschuwen ze voor misleidende informatie over de oorzaken van problemen, met als risico dat ouders de illusie krijgen dat bijvoorbeeld autisme, ADHD of dyslexie volledig genezen kunnen worden.
Kinderen missen therapie
Wanneer kinderen met een ontwikkeling- of leerstoornis een behandeling krijgen zonder wetenschappelijk bewijs, kan dat schadelijke gevolgen hebben. Belangrijker nog, ze lopen het risico de therapie te missen die wél effectief kan zijn, benadrukt Hadders-Algra. Daarom roepen de ondertekenaars van de brief de politiek op om ervoor te zorgen dat onbewezen behandelingen niet langer worden gefinancierd.