Snap
  • Nieuws
  • moedermelk
  • borstvoeding
  • coronavirus
  • Corona

Antistoffen tegen coronavirus gevonden in moedermelk

De moedermelk van vrouwen die besmet zijn geraakt met het coronavirus, bevat belangrijke antistoffen tegen het coronavirus. Dit blijkt uit onderzoek dat werd gedaan door onderzoekers van het Emma Kinderziekenhuis van Amsterdam UMC.

Een andere belangrijke vinding is dat de antistoffen ook nog aanwezig waren nadat de melk werd opgewarmd. Dit is belangrijk, omdat moedermelk pas na het opwarmen bruikbaar is voor anderen. 

Verder onderzoek moet uitwijzen of de moedermelk bruikbaar is om COVID-19-infecties te voorkomen.

Hans van Goudoever, hoofd van het Emma Kinderziekenhuis, zegt het volgende: "We denken dat na het drinken van de melk de antistoffen zich aan de oppervlakte van onze slijmvliezen hechten. Daar vallen zij de virusdeeltjes al aan voordat ze het lichaam binnendringen."

Het Emma Kinderziekenhuis is bezig om duizend vrouwen te werven om moedermelk te doneren. Daarmee willen de onderzoekers bepalen welk percentage van de melk antistoffen bevat. Ook vrouwen die niet zijn besmet of niet weten dat ze besmet zijn geraakt, kunnen zich aanmelden.

Het onderzoek is een samenwerking met de Nederlandse Moedermelkbank, de afdeling Experimentele Virologie, Wageningen Research & Development, Universiteit van Utrecht, Sanquin en Viroclinics.

Bron: NU