Amsterdam en Rotterdam openen vondelingenkamers
Een laatste redmiddel voor moeders
Stel je voor dat je je in een situatie bevindt waarin je niet meer voor je kind kunt zorgen. Voor dit moment is er nu een laatste redmiddel: vondelingenkamers in het Amsterdam UMC en het Erasmus MC. Deze kamers bieden een veilige plek voor moeders die hulp nodig hebben.
De Stichting Beschermde Wieg zet zich in om in het hele land vondelingenkamers te creëren. Hun inspanningen hebben nu vruchten afgeworpen. In de academische ziekenhuizen van Amsterdam en Rotterdam staan verpleegkundigen paraat om hulp te bieden aan moeders in nood. In het uiterste geval kan een moeder ervoor kiezen om haar baby anoniem af te staan. Dit is met de hoop dat het kind ergens anders een liefdevol thuis zal vinden.
Dit gebeurt er als je de vondelingenkamer binnenstapt
Wat maakt deze kamers bijzonder? Wanneer een moeder de vondelingenkamer binnenstapt, sluit de deur automatisch. Een signaal gaat naar een verpleegkundige, zodat de moeder niet alleen is. Ze kan ervoor kiezen om haar baby in een wieg te leggen en stilletjes te vertrekken. Er kan ook gekozen worden om contact op te nemen met het personeel via een intercom. Deze kamers zijn een laatste toevluchtsoord en gemiddeld maken moeders er ongeveer twee keer per jaar gebruik van.
Barbara Muller, de oprichter van Beschermde Wieg, vertelt over deze ontwikkeling aan de NOS: "Het is geweldig dat er in zulke grote ziekenhuizen een plek is waar radeloze moeders hulp kunnen krijgen. In Rotterdam waren er al vondelingenkamers, maar nu zijn ze ook beschikbaar in het academische ziekenhuis van Amsterdam. De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat dit echt nodig is."
Vondelingen in Nederland
In Nederland zien we gelukkig maar heel zelden dat kinderen te vondeling worden gelegd. Als we naar de cijfers van de Raad voor de Kinderbescherming kijken, blijkt dat het gemiddeld om slechts één kind per jaar gaat. Deze gegevens worden al sinds 2003 bijgehouden.
Bron: NOS