Snap

Welke beroemdheid heb je ooit ontmoet?

“Welke beroemdheid heb je ooit ontmoet?” Staat op het labeltje van mijn theezakje. Leuk, die vragen leveren inspiratie op.

De koningin

Het was in 1997 en toevallig dacht ik er vanmiddag nog aan. Ik was onderwijsassistent op de Burgemeester Wessels Boerschool in Dalen. De koningin bezocht onze school en ook de klas waar ik werkte. De aanleiding van het bezoek was het experimenteren met het gebruik van bijzonder meubilair. Tafeltjes die verstelbaar waren, die je zo kon zetten dat het tafelblad meer naar het kind gericht was en niet plat. In de bovenbouw werden zitballen gebruikt. Een soort skippyballen, maar dan speciaal om op te zitten. Ze sprak tijdens de rondleiding met de directeur en verder met niemand. Totdat ze in groep drie kwam en ze mij aantrof met een leerling achter de computer. “Hebt u hier een aparte opleiding voor gevolgd?” vroeg ze mij. “Ik ben onderwijsassistent en ik heb daar een cursus voor gevolgd” legde ik uit. Daarna vertelde ik wat voor oefening de leerlingen moesten doen en toen vroeg ze hoe ik het werk vond. “Heel leuk!” zei ik enthousiast. Dat gevoel is nooit veranderd. Onderwijsassistent zijn is gewoon een erg leuke baan!

Kinderboekenschrijvers

Er waren meer ontmoetingen met beroemdheden in die tijd. Ik werkte voor de lokale omroep en was daar eindredacteur van het kinderprogramma. Het programma werd door kinderen gepresenteerd. Ik regelde vaak de gasten en zocht daarvoor ook mensen buiten de gemeentegrenzen. Zo belde ik geregeld met kinderboekenschrijvers. Voorbeelden daarvan zijn Ellen Tijsinger, altijd mijn favoriete schrijfster gebleven, Jacques Vriens, Ida Vos, Anke de Vries, Thea Beckman en Paul van Loon. Het bleef niet alleen bij schrijvers. Zo bezocht ik met één van de kinderen het kinderrechtenfestival in het Land van Ooit. Toen nog een succesvol park, waar ieder jaar een feest werd georganiseerd rondom de rechten van het kind. Mijn favoriete onderwerp! We gingen dus ieder jaar naar den Bosch en kwamen daar verschillende bekende Nederlanders tegen. De mensen die we daar spraken waren minister-president Wim Kok, de zanger van de Jazzpolitie die toen nog heel populair waren en Hans Smit, de toenmalige presentator van het Jeugdjournaal. Die hadden we ook wel eens aan de telefoon gehad in de uitzending. Op een andere bijeenkomst ontmoette ik Wieteke van Dort. We hebben ook een poging gedaan om Bassie en Adriaan te interviewen, maar die hadden daar geen behoefte aan omdat kinderen altijd zulke domme vragen stelden.

Vrijwilligerswerk

Ik kan wel zeggen dat het een leuke vrijwilligersbaan was bij de radio. Ik heb er veel geleerd en leuke mensen ontmoet. Het nadeel was dat er veel spanningen waren tussen vrijwilligers en dat mensen elkaar niet alles gunden. Ook vonden medewerkers van het ene programma zichzelf belangrijker dan medewerkers van een ander programma en had je te maken met ego’s en gebrek aan leiding. Vrijwilligers die elkaar moesten beoordelen als ze wilden presenteren. Uiteindelijk merkte ik dat het plezier niet meer opwoog tegen al die dingen die niet leuk waren. Soms is het ook gewoon goed om na een tijdje eens op te stappen en iets anders te gaan doen.

Voorleescoach

Jaren later, toen ik een vaste baan had in de kinderopvang was ik voorleescoach. Voor het voorleesontbijt heb ik schrijfster Marjan van den Berg geregeld om voor te lezen. Ze is weliswaar geen kinderboekenschrijfster maar ze schrijft geweldige verhalen over Sanne, voor de Margriet. Ik heb alle bundels. Hoe ik met haar in contact kwam weet ik niet meer, maar ik mailde haar of ze daar zin in had. Ze zei meteen ja en het leek haar leuk om te doen. Het was een enorm succes. Ze signeerde mijn Sanne-boeken en schreef er een leuke tekst in. Over de Wiebelbillenboogie, het boek dat centraal stond bij de Nationale Voorleesdagen. Als ik met het koor zong op lieddagen, zongen we weleens samen met Edsilia Rombley, Trijntje Oosterhuis, Syb van der Ploeg en nog wat bekende zangers en zangeressen. Ook wonen er best veel acteurs in Amsterdam. We komen dus ook weleens wat op straat tegen. 

Knofje

Dunya heeft ook al wel wat Bekende Nederlanders ontmoet. Knofje, bijvoorbeeld. En Tommie, Elmo en Bert en Ernie van Sesamstraat, in het deLaMar theater. Verder heeft ze een keer gebabbeld met Edsilia Rombley en dat was ook erg gezellig. Toch werkt het bij kinderen nog heel puur. Het was leuk, blijkbaar iets om door te vertellen, maar als ze haar weer eens tegenkomt in de kerk voelt Dunya niet de behoefte om haar op te zoeken. En op Cinekid natuurlijk een paar acteurs van Spangas en van het Geheim van Eyck. Dat was echt een belevenis! Verder maakt ze vaak filmpjes van zichzelf en die wil ze naar het Jeugdjournaal sturen. Het komt er nooit van. Maar het zou wel hartstikke leuk zijn als ze in de toekomst een keer de presentatiewedstrijd wint. Ze is er nieuwsgierig genoeg voor, dus dat lijkt me geen probleem. Haar wens is natuurlijk ook om een ontmoeting te hebben met K3, dat zou fantastisch zijn! Nu er een nieuwe K3 is, moeten we maar kijken of die mogelijkheid zich ooit voordoet. Heel gemakkelijk zal het niet worden. Maar ik zie haar er nog wel voor aan om wat dingen voor elkaar te krijgen die we niet verwachten. Als ze lief lacht, dan smelt iedereen voor haar grote bruine ogen. En dat begint ze onderhand zelf ook in de gaten te krijgen. Wie weet wat haar dat nog eens oplevert!

Heb jij ook wel eens een beroemdheid ontmoet? Of je kinderen? En wie, waar, hoe?

8 jaar geleden

Dat is toch geweldig voor een kind! En niet te vergeten Sinterklaas! Dat is toch het meest fantastische wat er bestaat voor kinderen. Sinterklaas ontmoeten. Wat wil je nog meer?

8 jaar geleden

Oja dat weet ik nu ook weer. Hendri was geweldig, maar juist dat is de charme. Ik heb later nog een kind met down begeleid in Diemen en daar beleefde ik ook van alles mee. Nooit een saaie dag.

8 jaar geleden

Ook best een lijstje met bekende personen. Leuk hoor!

8 jaar geleden

heeel heeeeellll lang geleden heb ik Frank "ontmoet" van Sesamstraat. Er was er nog 1 bij maar dat zou ik echt na moeten kijken. Ze kwamen in onze woonplaats hoe het precies zat weet ik niet meer maar ik heb er nog ergens foto's van. Mijn broert(je )en ik mochten verkleed naar dat feest toe.