Snap

Wat was ik blij dat ik weer mocht werken

Hoe ging jij weer aan het werk na je verlof?

Ik kon niet wachten om weer aan het werk te gaan na mijn verlof. Eindelijk weer tijd voor mezelf. Of eigenlijk voor de baas. Eindelijk had ik weer het gevoel productief bezig te zijn en iets bij te dragen aan de maatschappij.

Het zorgen voor mijn kindje is natuurlijk heel waardevol en als mama ben je onmisbaar. Toch voelde het soms heel anders. Ik voelde me vaak gevangen in mijn eigen huis. De slaapjes en de voedingen zorgden dat ik geen kant op kon. Ondanks dat ik volop aan het genieten was van mijn kleine jongen.

Ik miste de zelfontwikkeling, ik miste de vrijheid om te gaan en staan waar ik wilde. Aan het werk gaan gaf mij een stukje van mezelf weer terug. Even een andere pet opzetten, even een andere rol aannemen. Ik had het echt nodig, na 6 maanden vooral thuis te zijn geweest.

Wanneer aan het werk

Ik was graag eerder begonnen met werken, ik miste dit deel van mijn leven. Toch was ik er lichamelijk niet klaar voor geweest. Zeker niet binnen de 10-12 weken na de bevalling, waarna een vrouw in Nederland gewoonlijk weer aan de slag moet. Mijn lijf was nog niet in staat om hele dagen te staan en zeker niet om te rennen en springen. Wat toch wel een vereiste is voor een gymdocent.

Daarnaast de praktische overwegingen. Je leven staat op z’n kop na de geboorte van je kindje. Een nieuw ritme moet ontstaan. Dit duurt zeker een week of 6. Waarin je het ook nog moet doen met een flinke dosis slaaptekort. Is het dan realistisch om na een kleine 3 maanden weer aan de slag te gaan?

Lichamelijk herstel

De status van mijn lichaam na de bevalling was verre van het fitte lichaam van de gymdocent die ik was. Ik had tijd nodig om te herstellen. Dit geldt voor alle vrouwen. Na 10 weken zijn de kwaaltjes nog niet voorbij. Vele vrouwen hebben last van lekkende borsten, rugpijn, pijn aan perineum, slaapstoornis of lekkende urine. Herstellen van een zwangerschap en een bevalling duurt immers 2 jaar.

Een vrouw staat na 10 weken nog maar aan het begin van een herstelproces, dat vooral rust en gerichte training vraagt. Het is dan niet realistisch om een volledige lichamelijk belasting te verwachten. Lang staan of zitten kan problemen opleveren, maar ook zwaar tillen en lang wandelen geeft pijnklachten. Ik ken maar weinig tot geen beroepen waarbij je zoveel afwisselt in houding en de mogelijkheid hebt om te rusten, lees: liggen, wanneer jouw lichaam het nodig heeft. Toch is dit wat er van een vrouw wordt verwacht.

Voor mijn lichaam waren de 5 maanden ouderschapsverlof, een uitkomst. Mentaal was het zwaar, maar fysiek had ik dit zeker nodig. De eerste 4 maanden had ik er niet aan moeten denken om al voor de klas te staan, daarna begon het langzaam weer te kriebelen. Ik miste vooral de interactie met mijn collega’s, de discussies over het vak en het organiseren van activiteiten.

Balans

Los van de lichamelijke ongemakken speelt er nog veel meer in het leven van een jonge moeder. De impact van het krijgen van een kind is mega groot op jouw leven. Opeens heb je een klein, onschuldig mensje in je armen. Hier komen onwijs veel verantwoordelijkheden bij kijken. Dit zet je leven op z’n kop. Geen tijd meer om spontaan de deur uit te gaan, om even te sporten of om zomaar bij vriendinnen langs te gaan. Altijd is je kindje er en heeft het je nodig. Het ritme van slaapjes en voedingen bepaald je leven. Je bent veel meer aan huis gebonden en bent blij als je ruimte vindt voor een wandeling achter de kinderwagen. Ondertussen loop jij nog met een slaaptekort van de nachtelijk voedingen. Dit lijkt mij niet een hele gezonde situatie om weer volledig aan het werk te gaan.

De eerste weken heb ik heel erg aan moeten wennen aan het moederschap. Stilzitten zit niet in mijn natuur en nu was ik gedwongen aan huis gekluisterd. Ik had moeite met het vinden van nieuwe bezigheden. Zat hele dagen de krant te lezen. Zo had ik nog enigszins het gevoel betrokken te zijn bij de maatschappij. Toch is dit niet het leven dat ik wilde. Het duurde een tijdje voor ik wist wat ik wel wilde.

Doelen stellen

Sporten heeft mij hierbij geholpen. Ik had mezelf een doel gegeven, om voor te trainen. Ik wilde een halve marathon gaan lopen en daar moest voor gewerkt worden. Ik kon weer doelgericht bezig zijn. Dat gaf me zelfvertrouwen, ondanks alle nieuwe ervaringen en twijfels van het moederschap.

Ik raad dan ook alle vrouwen aan om je verlof niet alleen te gebruiken om je kindje te leren kennen en om voor je kindje te zorgen. Kijk of je voor jezelf ook een doel kan stellen. Dat kan sportief zijn, maar het kan een (online) cursus zijn die je altijd al hebt willen doen. Doelgericht bezig zijn helpt je om een betere balans te vinden en maakt de overgang naar je werkende leven makkelijker.

Langer verlof

Gelukkig lukt het veel vrouwen om extra verlof op te nemen of het verlof te verlengen met vakantiedagen. Dit geeft je extra ruimte.

Nu het mogelijkheid is om de laatste verlofuren verspreid op te nemen, heb je nog meer opties. Zo ben je misschien al wel eerder aan het werk, maar voor minder uren. Het helpt je te wennen aan de nieuwe situatie, waarin je je werk, je kind en jezelf moet combineren. Het extra verlof dat papa tegenwoordig krijgt, helpt je om de taken verder te verdelen.

Advies verloskundigen

Dit past ook bij de adviezen van verloskundigen. Zij adviseren om de werkdruk, onregelmatige uren en werkbelasting langzaam op te bouwen. Waarbij je pas na 6 maanden op volle kracht aan de slag gaat. Een mooie manier om weer in je oude rol van werkende vrouw terug te komen. Het geeft je extra tijd om te herstellen en voldoende rust te nemen. Tijd om je lichaam te trainen, zodat je de zware belasting van werken en mama zijn aankan. Het geeft je vooral extra tijd om een balans te vinden, waarin jij en je kindje helemaal tot jullie recht komen. Want uiteindelijk kan je werk belangrijk zijn, maar je bent zelf nog altijd de belangrijkste in je leven. Je moet groeien in je nieuwe rol, als werkende moeder. Alleen zo lukt het om tegelijkertijd een leuke moeder, een goede werknemer en jezelf te zijn.

Hoeveel ga ik werken na mijn zwangerschap?

Fulltime werken is nauwelijks te combineren met het moederschap of je moet een partner hebben dit graag minder gaat werken om voor de kids te zorgen. Vrouwen die het meest tevreden zijn over hun werksituatie, zijn vrouwen die 2,5 tot 3 dagen in de week werken.

Vrouwen die het minst tevreden zijn, zijn vaak hoogopgeleid, hebben een verantwoordelijke baan en werken meer dan 30 uur.

Steun van de partner speelt hierbij ook een rol. Als je partner minder werkt is er meer ruimte voor jou. Volgens mij kan dit nog mooie discussies opleveren thuis en op je werk.

Een belangrijk detail is overigens ook de waarde die jij aan je werk hecht. Bepaald je werk een groot deel van je identiteit? Dan is de kans groot dat het voor jou lastiger is om minder te gaan werken. Het gevolg is dat je meer moeite hebt om een goede balans te vinden.

Veel werken betekent immers, minder tijd voor je kind, je huishouden en jezelf.

Zelf ben ik begonnen met 3 dagen werken na mijn verlof. Dit was goed te combineren. Ik heb een tijdje 4 dagen gewerkt, maar dan kwam ik echt tijd tekort. 3 dagen buiten de deur werken is voor mij echt het maximale. Nu ik voor mezelf werk, kan ik mijn tijd flexibeler indelen. Ik merk dat ik daardoor veel meer uren kan maken. Het kost me wel avonden of de vroege ochtend. Toch zorgt het voor veel meer balans in het gezin.

Me-time

Dit wil niet zeggen dat je minder moet gaan werken, omdat je een kind krijgt. Het valt en staat met de efficiëntie waarmee jij je tijd kan indelen. Hoe beter jij weet wat je nodig hebt om lekker in je vel te zitten, hoe beter jij je leven hiernaar kunt inrichten, hoe makkelijker jij de ideale balans vindt. Een balans waarbij jij vol energie bent, je goed voelt en alle tijd neemt voor wat jij echt belangrijk vindt.

Dit begint met voldoende me-time: tijd voor jezelf. Tijd om voor jezelf te zorgen, tot rust te komen en op te laden voor je werk en je gezin. Wat je doet in deze tijd maakt niet uit, dat is aan jou. Zorg vooral dat jij tot rust komt en ontspant.

Zorgen voor jezelf

Om je energie een boost te geven, is alleen me-time niet voldoende. Als je deze tijd alleen maar gebruikt om te slapen of een boek te lezen ontspan je misschien wel maar creëer je geen extra energie. Energie die jij hard nodig hebt. Bewegen is energieleverancier nummer 1. Bewegen kost natuurlijk energie, maar je lichaam heeft het ook nodig om fit te blijven. Samen met fitheid komt ook nieuwe energie naar boven. Voldoende bewegen en sporten is een must voor ambitieuze vrouwen. Alleen zo lukt het jou om de zware combinatie van een gezin en je werk vol te houden.

Een tweede belangrijke factor is voeding. Gezonde voeding helpt je om energie te hebben gedurende de dag. Gebruik je voeding als brandstof voor je lichaam en ga niet snacken en snoepen om een energiedip te voorkomen, want die krijg je daarna extra hard weer terug.

Heb jij plezier in je werk, eet je gezond en beweeg je voldoende? Dan weet ik zeker dat jij ook vol energie thuis komt van je werk. Energie die je kunt gebruiken om te genieten van je gezin!

Goed weten wat voor jou werkt vergt zelfkennis, je moet kunnen voelen wat jij nodig hebt. Je moet leren je intuïtie te gebruiken en keuzes te maken voor jezelf.

Kun jij goedbedoelde adviezen naast je neerleggen? Durf jij ‘nee’ te zeggen? Kun je echt luisteren naar wat jouw lichaam je vertelt? Kun jij plannen, maar durf je hier ook flexibel mee om te gaan? Ben jij niet bang om te falen en kun je tegenslag naast je neerleggen?

Kun jij gezonde gewoontes vol houden?

Allemaal vaardigheden die jij nodig hebt om jouw ideale balans te vinden en te behouden. Want wat nu ideaal is kan over een paar maanden zomaar ineens niet meer werken. Flexibiliteit om je gewoontes bij te schaven en aan te passen op het veranderende ritme van je kindje, helpt je om in balans te blijven. En balans betekent dat jij alle ruimte hebt om te genieten van je kindje en je gezin, productief kunt zijn op je werk en lekker in je vel zit. 

3 jaar geleden

Je hebt helemaal gelijk. Het is natuurlijk wel afhankelijk van het werk dat je doet, wanneer je voldoende herstelt bent om te beginnen. Ik kijk ook graag naar de mogelijkheden die er wel zijn. Het ondernemerschap heeft ook voordelen. - Je hebt meer flexibiliteit over wanneer je werkt, waardoor je de belasting makkelijker kunt verspreiden over je week. - Je kunt eerder beginnen met een aantal uurtjes werken, zodat je het langzaam kunt opbouwen. En ik denk dat er nog veel meer te bedenken is, om hier mee om te gaan. Voor iedereen is de situatie anders en is een andere oplossing het meest passend. In alle gevallen is het wel belangrijk om voldoende tijd voor jezelf te nemen en goed voor jezelf te zorgen. Alleen zo heb jij voldoende energie voor al jouw belangijke taken en verantwoordelijkheden (je kindje, je gezin, je werk, je huishouden enz.)

3 jaar geleden

Als zzper is het erg lastig als je nog niet helemaal hersteld bent. Je moet wel, klanten wachten op mij en er is geen extra ziekteverlof.