Snap

WAT IS (MAMA)COACHING?

Wat is coaching? Wat houdt moederschapscoaching in? Wat betekent mamacoaching?

Een tijdje geleden vroeg iemand wat ik deed en toen ik antwoordde dat ik mamacoach ben, zei ze: “Oh, je leert moeders dus wat ze als moeder moeten doen en hoe ze hun kinderen moeten opvoeden.”

Daar stond ik dan met mijn bek vol tanden – eeehm, nee dat is het dus totaal niet. Maar ik wist toen wel, dat dit blijkbaar een groot misverstand is dat ik uit de wereld moest helpen en dat ik er meer duidelijkheid over moest geven wat ik nou echt doe en waar ik voor sta.

Ook de vraag wat coaching en moederschapscoaching precies inhoudt en wat ik eigenlijk doe tijdens zo’n coachingsessie of -traject, krijg ik geregeld. Daarom leek het me handig om hier een blogpost over te schrijven om er meer over te kunnen vertellen.

Laten we beginnen met een veel voorkomend misverstand of niet geheel kloppende voorstelling over coaching in het algemeen en mamacoaching in het bijzonder:

“DE COACH IS ALWETEND EN HEEFT HET ZELF HELEMAAL VOOR ELKAAR”

Vaak hoor ik mensen zeggen: ‘Hoe moet zij iemand coachen als ze het zelf ook niet voor elkaar heeft?’ of ‘Hoe kan die en die relatiecoach zijn als zij/hij zelf geen perfecte relatie heeft?’, ‘Hoe kan jij moeders coachen als je het zelf soms ook niet meer weet, niet in balans bent of boos wordt op je kind?’ – maar dit is dus een van de grote misvattingen over coaching. Een coach beleert namelijk niet. Een coach stelt zich niet boven zijn coachee. Een coach vertelt jou niet wat je moet doen. Betekent dat ik coaching geef, dat ik als coach alles perfect voor elkaar moet hebben om anderen te kunnen helpen? Nee, ik denk het niet.

Als coach vertel ik je niet hoe je het hoort te doen. Als coach stel ik niet dat ik het licht heb gezien en nu de enige en juiste manier heb gevonden hoe je je als moeder moet voelen, moet zijn of gedragen – dat is totaal niet wat coaching is.

Coaching betekent voor mij juist dat er geen goed of fout is en dat iedereen zijn eigen manier mag ontdekken, dat iedereen een eigen handleiding heeft. Net zoals onze kinderen. Ik help mijn mama’s erbij om deze handleiding voor zichzelf opnieuw uit te vinden en duidelijk te krijgen wat er voor hen toe doet en hoe zij als moeder willen zijn.

Als coach weet ik dat er niemand is die jou zo goed kent als jij dat zelf doet – al heb je soms misschien het gevoel dat dat niet zo is. Ik begeleid je erin om het contact met jezelf weer op te zoeken, de antwoorden in jezelf te vinden en de stappen te zetten die jij naar jouw zelfgekozen doel wilt zetten. Ik leg je niets op, ik vertel je niet wat een goed of een slecht doel is of wat een goede of slechte stap is. Ik help je er alleen bij om zelf tot die antwoorden, doelen en stappen te komen die jij nodig hebt en ik steun je in jouw keuzes – onvoorwaardelijk en zonder oordeel.

Want coaching gaat alleen om jou, om wat er bij jou past, om wat jij voelt, om wat jij wilt bereiken. Ik doe er niet toe, de mening van iemand anders (ook die van mij) doet er niet toe, hoe mijn leven eruitziet, hoe ik als moeder ben, wat ik belangrijk vind – het doet er allemaal niet toe. Wat wel belangrijk is, is dat ik de juiste vragen stel, de juiste gesprekstechnieken gebruik, de juiste coachingtools benut – om jou optimaal te kunnen begeleiden en je in jouw zoektocht te kunnen steunen. En ik durf te zeggen, dat ik daarin competent ben, dat dat mijn passie is, dat ik daar energie van krijg en ik mijn geluk niet op kan als ik een mama écht heb kunnen helpen om haarzelf terug te vinden, als zij weer durft voor zichzelf te kiezen en haar doelen serieus durft te nemen.

MAAR HOE ZIET ZO EEN TRAJECT ER DAN UIT?

Ik ben Nieuwe Mama’s begonnen, omdat ik je wil steunen bij het vinden en volgen van je eigen weg in het moederschap en je erbij wil helpen om op je moederinstinct, je intuïtie, de oerkracht in jezelf te leren vertrouwen.

Ik wil je inspireren, om je nieuwe ‘mama-zelf’ te leren kennen, de veranderingen toe te laten, te kijken naar wat het voor jou betekent om moeder te zijn en dat wat er is – met alles wat er nu bij je hoort en alles wat je nog graag los wilt laten – te omarmen.

Aan het begin van elk coachingtraject bespreek ik een paar voor mij belangrijke punten met mijn coachee. Deze punten vormen voor mij de basis van succesvolle coaching en zijn als volgt:

DEFINITIE

Ik ben opgeleid als lifecoach - dit houdt in dat ik jou in jouw proces kan begeleiden, dat ik vragen stel die jou aan het denken zetten en jou tot de antwoorden brengen, waar jij naar op zoek bent. Ik laat je vanuit een ander perspectief naar jezelf kijken, waardoor je andere, nieuwe conclusies en mogelijkheden kunt ontdekken en uitproberen. Maar het betekent ook, dat ik niet leidend bent: ik zal je mogelijkheden aanbieden, maar nooit voor jou beslissen of je iets opleggen - ik begeleid jou op jouw pad en in jouw proces, wat inhoudt dat jij altijd de finale beslissing neemt en zelf kiest wat bij jou past. Ik begeleid jou vanaf het punt waar je nu staat, we stellen samen een doel en werken hier stap voor stap naartoe. Ook hierin beslis jij wat voor jou een logische volgende stap is en op welke manier we dit benaderen. Ik vind het dan ook heel belangrijk om duidelijk aan te geven dat ik geen psycholoog of therapeut ben en mij vooral op het nu en de toekomst richt – ik zal niet in jouw verleden graven of trauma’s met jou verwerken, simpelweg omdat ik hiervoor niet ben opgeleid en dit een heel andere soort van studie en kennis vraagt. Ik begeleid echter wel moeders die een traject bij een psycholoog of therapeut volgen/gevolgd hebben ivm een angststoornis, PTSS of andere psychologische klachten, maar daarnaast graag ook aan hun toekomstperspectief en een duurzame mindset willen werken. Door vragen te stellen en verschillende gespreks-/coachingtechnieken toe te passen, help ik jou om jezelf op een nieuwe manier te ontdekken en je bewust te worden van patronen. Ik laat je tot nieuwe inzichten en oplossingen komen en begeleid je naar jouw doelstelling. Samen exploreren we nieuwe mogelijkheden en brengen we weer beweging in processen waarin je bent vastgelopen. Ik steun je ook in jouw persoonlijke ontwikkelingsproces, in het toepassen van jouw nieuwe inzichten en in het vergroten van je zelfvertrouwen.

VERANTWOORDELIJKHEID

Zoals al aangegeven ben jij leidend in heel het proces. De inzichten die je opdoet mag je op jouw manier gaan toepassen, jij beslist welke stappen je wilt zetten, welke oefeningen en technieken jij prettig vindt om mee te werken. Ook de verantwoordelijkheid om die stappen daadwerkelijk te zetten om je doel te kunnen bereiken, ligt daarom uiteindelijk bij jou. Ik zal je echter wel altijd begeleiden, in moeilijke situaties steunen en motiveren en je soms -waar nodig- een liefdevolle schop onder de kont geven. Zodra we jouw doel hebben vastgesteld, wordt dit namelijk ook mijn doel en ik zal er -binnen mijn mogelijkheden- dan ook alles aan doen om dit samen met jou te behalen!

OPENHEID & EERLIJKHEID

Wat je van mij kunt verwachten is openheid en eerlijkheid tijdens het gehele traject. Ik kijk naar jou en jouw situatie zonder enig oordeel. Voor mij is het belangrijk dat jij je veilig voelt en je alles wat er in jou speelt met mij kunt delen. Er is geen stom, geen gek, geen raar, geen goed of fout en ik zal jouw keuzes altijd respecteren. Met mijn vragen en in onze gesprekken probeer ik dan ook om jou een zo compleet mogelijk plaatje te laten zien van jouw situatie, mogelijkheden, opties en doelen, zodat je voor jezelf de opties kunt kiezen die het beste bij jou passen en waar jij je prettig bij voelt. Ook hierin ben jij leidend, beslis jij over de volgende stap en stel ik me open en volgend op. Mocht eerlijke feedback gewenst of nodig zijn, dan geef ik deze met alle liefde, onbevooroordeeld, eerlijk en zo objectief mogelijk.

Ook van jou vraag ik openheid en eerlijkheid. Openheid tegenover de coaching en het proces, maar ook eerlijkheid tegenover mij en mijn manier van werken. Om een coachingtraject te kunnen laten slagen is het belangrijk, dat jij je er prettig bij voelt en je mag me dan ook altijd graag jouw feedback geven, aangeven als je iets niet bij jou vindt passen, aangeven als je een vraagstelling lastig of mijn manier van werken niet fijn vindt. Alleen dan kan ik de coaching aan jouw wensen aanpassen of je doorverwijzen naar een andere coach, mochten wij geen match blijken te zijn. In het dagelijkse leven pas je jezelf misschien heel makkelijk aan aan omstandigheden, anderen of cijfer je jezelf zelfs weg om niemand tot last te hoeven zijn. Als je door mij gecoacht wordt, vind ik het echter heel belangrijk dat je weet dat dit alleen om jou gaat, dat jij centraal staat en jij je dan ook veilig moet voelen om jouw gedachtes, gevoelens en struggles met mij te kunnen delen. Mocht dit niet het geval zijn dan mag je dit dus altijd aangeven. Natuurlijk zullen er ook vragen of gesprekken zijn, die je confronterend vindt en dat hoort bij het proces van coaching en jezelf ontdekken en ontwikkelen – maar het is wel belangrijk dat je je ook en vooral in lastige situaties veilig voelt en mijn begeleiding hierin als prettig ervaart.

We beginnen het traject met te kijken naar waar je nu staat, waar je tegenaan loopt en wat je graag zou willen veranderen. Daarop baserend formuleren we een doel waar we samen naartoe gaan werken. Bij een eenmalige coachingsessie gaat het hierbij meestal om een concrete, kleine uitdaging of een concrete situatie waar je tegenaan loopt en die door de inzichten van 1 sessie en het daarin vastgelegde stappenplan verholpen kan worden. Voor de meeste situaties en als het om het ontdekken van je nieuwe mama-zelf of een algehele mindset-switch, verandering van gewoontes of andere patronen gaat, is één sessie echter niet voldoende en komt een coachingtraject beter van pas. Hierin kunnen we uitgebreid naar jezelf kijken, heb je tussen de sessies altijd momenten om weer te oefenen met nieuwe inzichten en stappen, en kunnen we deze steeds aanpassen en bijstellen zodat ze perfect bij jouw situatie passen en zodat je nieuw gedrag meteen kunt toepassen en testen. Ook tussen de sessies kan je altijd via de WhatsApp MamaCoach contact met me opnemen, zodat ik je meteen kan helpen als je ergens tegenaan loopt en je je successen of frustraties direct met mij kunt delen. Op deze manier verliezen we geen waardevolle tijd tot aan de volgende sessie en kan je jouw stappen altijd meteen implementeren en bijstellen. Aan het eind van het traject heb je niet alleen een veel beter beeld van jezelf, heb je jezelf opnieuw ontdekt en leren kennen, maar je hebt ook doelen behaald, jouw mindset of gedrag zo aangepast als dat jij dit graag wilde en durf je je eigen weg weer vol zelfvertrouwen te bewandelen. Mocht het nodig of wenselijk zijn dan is het natuurlijk altijd mogelijk om een extra-sessie of een terugkom-sessie in te plannen.

COACHING IS EEN LUXE-PRODUCT EN HEEL DUUR

Coaching is niet gratis, maar is het nou echt een luxe-product of duur? Coaching kost inderdaad geld – maar dat doen kleren, een babyuitzet, spullen die we kopen om indruk te maken op anderen en waar we niet eens echt blij van worden en je gezondheid – als je niet goed voor jezelf zorgt - ook. Coaching kost geld, maar het is wel een investering in jezelf, in je welzijn en een investering waar je jarenlang, ja zelfs een leven lang de vruchten van gaat plukken. En als je nou eens kijkt naar wat je je kindje allemaal gunt en wat je allemaal over hebt voor het welzijn van jouw baby, misschien zelfs naar hoeveel je al hebt geïnvesteerd in een babykamer, kleertjes of speelgoed – is het dan in verhouding echt heel gek om ook geld uit te geven aan een coachingtraject voor jezelf, waar uiteindelijk niet alleen jij, maar heel jouw gezin een leven lang baat bij zal hebben?

Daarnaast bespaar je jezelf waarschijnlijk ook een hoop miskopen, als je jezelf eenmaal goed hebt leren kennen en meer zelfvertrouwen hebt opgebouwd. Als we namelijk goed in ons vel zitten, neigen we er minder snel naar om spullen of kleren te kopen om indruk te maken op anderen, om anderen te pleasen of om iets te compenseren, omdat we onszelf niet goed genoeg vinden. En door meer zelfvertrouwen en zelfinzicht zul je het ook sneller aandurven om voor jezelf op te komen, naar die salarisverhoging te vragen die je al lang waard bent, te onderhandelen over een prijs of je eigen dienst of product voor een goede prijs aan te bieden.

Als je het op de juiste manier aanpakt, zal zo een coachingtraject je uiteindelijk dus zelfs geld op kunnen leveren en je mogelijkheden laten zien, die je niet had verwacht.

Mocht je nou nieuwsgierig zijn geworden naar de mogelijkheden die ik jou aan kan bieden en hoe ik jou zou kunnen begeleiden op jouw zoektocht naar jezelf, naar meer rust, vrijheid en balans in het moederschap – neem dan contact met mij op of boek een gratis inspiratiesessie, waarin we kijken naar wat er bij jou past en hoe ik jouw optimaal zou kunnen steunen.

Mama, you got this!

Liefs, Evi

Bekijk ook het e-book van Evi op de Mamaplaats Academy!