Terug
Blog header image

Voorlezen: omdat het moet of omdat het leuk is?

Ik schijn te moeten voorlezen. Dat is goed voor de ontwikkeling enzo. Ik moet niks.
Anoniem
6 jaar geleden

Ohhhh, en nu heb je zoveel leuke voorleesboeken van ons gekregen, staan die gewoon in de kast te verstoffen. ????

Anoniem
6 jaar geleden

Hier wel voorlezen. Niet omdat het moet. Maar omdat hier van de boeken wordt gehouden. Alleen evht luisteren en hele verhalen over de boeken, neeh. Ook hier tenslotte pas 2,5. En buitenspelen is en blijft veeeeel leuker.

Chiara
6 jaar geleden

Leuk, al die punten en jouw visie daarop! Ik heb het hier ook wel eens geprobeerd maar eerlijk gezegd had ik het gevoel dat ik nog beter tegen een muur kon praten ;) misschien dat ik over een paar maanden weer een poging waag, ik merk snel genoeg of het voorleestijdperk aangebroken is of niet!

Joycies
6 jaar geleden

hahaha leuk jouw blog! Wil je dat ik reageer als juf of als moeder? ;-) Nee hoor gekkigheid. Jij moet lekker doen wat jullie allebei leuk vinden. Mijn zoontje is nu 2 en 3 maanden en dol op voorlezen. Sommige boekjes kent hij uit zijn hoofd en dan vertelt hij al wat er staat. Tenminste... ik begrijp wat hij zegt. haha. Dus mochten jouw boeken niet gebruikt worden.... ze zijn meer dan welkom bij ons!

Anoniem
6 jaar geleden

Persoonljk denk ik dat voorlezen als ze zo jong zijn vaak nog helemaal geen echt lezen hoeft te zijn. Wij ' lezen' vanaf dat ze maximaal 6 mnd al boekjes met onze dochter (nu bijna 2). Eerst op vast moment van de dag. Ze hing dan lekker tegen me aan, we keken naar de platen en ik vertelde er kort wat bij. Of ik benoemde waar ze naar wees. Later werd het steeds meer stukjes echt voorlezen. Toen het door omstandigheden een tijdje niet kon merkten we dat ze als het wel lukte om voor te lezen al heel snel nog maar wild aan de bladzijdes wilde trekken. We hebben het toen weer opgebouwd door op het moment dat ze wild aan het boek wilde gaan sjorren eerst te proberen om haar af te leiden met iets wat er te zien was. Anders legden we het boek weg, zodat het steeds vrij positief afgesloten werd. Pas had ik een boekje met leuke platen gevonden over de boerderij. Bleek het voor 3 jaar en ouder met lastig taalgebruik. Dat merkte ik toen ik probeerde om het voor te lezen. Nou, dan schakel ik gewoon over op praten over het boek, waarbij ik deels in eigen woorden het verhaal wat er staat vertaal. Op dit moment hebben we als er gekookt wordt (we eten laat en dan is mijn man ook thuis), een voorleesmoment. Dan halen we samen een boek met papieren pagina's uit de kast en dat wordt voorgelezen. En vervolgens nog een hele reeks....De rest van de dag wordt er regelmatig naar kartonboekjes gepakt ( hier kan ze zelf bij) of naar haar eigen 'folders' . Als ik folders lees en m'n boodschappenlijst maak doet mijn dochter graag mee. Met haar eigen envelop en een potlood in de buurt neust ze heel enthousiast in de folders. Pas zat ze te krabbelen op de envelop bo-ko-lie.....(o als korte klank). Wij vinden het heel leuk om te zien hoe ze linken legt tussen het echte leven en andersom. Bad (tijd haar woord voor blad) toen we het in de herfst nogal eens over de blaadjes hadden als we buiten waren en ze een blad in een boek zag. Cavia in dierenwinkel en boek... Zelf leggen we de link ook wel eens, bijvoorbeeld toen ze dit voorjaar de lammetjes buiten bewust zag: kijk een lammetje, net als in het boek.... Of we ontdekken dat boek niet altijd klopt: de schapen in een boek zeggen meh, maar bij het echte schaap wat opeens begon te mekkeren klonk het toch echt meer als mah.... Vanaf toen mekkerden haar knuffelschaapjes anders :-) W.

Lindsy83
6 jaar geleden

Ik houd van voorlezen, dus hier gebeurd het wel. Nietomdat het moet, maar omdat het kan! ;) Heel leuk om jouw visie hierop te lezen!

Anoniem
6 jaar geleden

Blij dat ik dus toch niet de enigste ben haha, ik heb het echt geprobeerd maar na 1 a 2 zinnen in welk boek dan ook slaat dochtertje lief het boek zelf al dicht en zegt 'uit' . Nee lezen is aan ons (nog) niet besteed. Muziek daarintegen, dat heeft haar voledige aandacht en volgens mij kun je doormiddel van liedjes ook een hele hoop leren!

Kirstenimolnen
6 jaar geleden

Als je er beiden niet van geniet lijkt het me onzin. Voor wie doe je het dan? Elfa vind het heerlijk om te lezen. Die slaapt ook echt niet voordat ze een verhaaltje heeft gehad. Wie weet wordt Iris wel een boekenwurm. Dan MOET je alsnog hahaha.

Annemiek2
6 jaar geleden

Boeken lezen? Ik moet oppassen dat het niet scheuren wordt. We kopen nog wel eens een tijdschrift speciaal voor onze peuter maar die overleven de periode voor het volgende tijdschrift niet eens. Kopen we in januari een Thomas de stoomlocomotief dan mogen we blij zijn als het tijdschrift in februari nog een kaft heeft. Ook met boeken moet ik opletten dat ze niet kapot gaan. Als hij dan ook het lef heeft om een boek kapot te scheuren word deze mama boos!!! Peuterlief moet dan helpen om het boek weer te herstellen en het is weer een poos rustig. Om deze reden is hij dan ook nog geen lid van de bieb. Als hij naar bed gaat krijgt hij wel zijn bedtijd verhaaltje van 365 verhalen over de familie Wipneus. Ook het bladeren in de dikke kartonnen boekjes gaat ging nogal eens met veel geweld gepaard. Hij presseerde het zelfs om de rug van die kapot te maken. Omdat ik merk dat de spraak van onze bijna 3 jarige niet helemaal toppie is staat hier wel wat vaker de tv of dvd aan met filmpjes voor zijn leeftijd. Dat werkt voor zijn spraak ook goed. Allen ik baal wel eens in de ochtend over de grijp lauw van diesel 10 (Thomas de stoomlocomotief).

Henrike Laning
6 jaar geleden

Ik ben erg voor voorlezen, maar merkte ook dat ik het nog niet zo goed kon opbrengen toen Dunya heel klein was. En ik vind het heerlijk dat ze nu zelf kan lezen! Al vind ik voorlezen ook nog steeds erg leuk. Maar woordenschat stimuleren kan ook op een andere manier. Als kinderen heel klein zijn is voorlezen meer aanwijzen en benoemen, maar dat kan ook zonder boeken!

TessK
6 jaar geleden

Nee hoor! Er worden torens mee gebouwd, of achter elkaar gelegd zodat ze een voetpad vormen... ;-)

TessK
6 jaar geleden

Inderdaad, buiten spelen is 'the bomb', hahahaha! Het komt vanzelf dat lezen!

TessK
6 jaar geleden

Sara komt ook wel eens met een boek aanzetten hoor, na een bladzijde is ze het zat en gaat ze iets anders doen. Het komt vanzelf. Toch?

TessK
6 jaar geleden

Fijn dat jullie zo van voorlezen houden! De boeken worden hier zeker wel gebruikt hoor, ik doe ze niet zomaar weg ;-)

TessK
6 jaar geleden

Chapeau voor je geduld om te blijven voorlezen! Ik heb nog niet eens een kwart van het geduld, laat staan mijn peuter, hahaha!

TessK
6 jaar geleden

Inderdaad, doen zoals een ieder het wil. Sommige kinderen hebben het nodig, zoals Aniek, maar Sara blijkbaar niet. Zij komt juist wel met een iPad tot rust. Of Zappelin Xtra...

TessK
6 jaar geleden

Als je al van voorlezen houdt heb je al een punt gewonnen. Dan krijg je met jouw enthousiasme vast jouw zoontje ook mee.

TessK
6 jaar geleden

Ah, muziek! Dat is hier ook helemaal hip! We dansen en zingen overal op. Ook zingen we samen veel kinderliedjes, dat vinden wij ook zo leuk.

TessK
6 jaar geleden

Als Iris wel voorgelezen wil worden, dan doe ik dat met liefde. En als Sara ietwat jaloers is aangelegd dan komt ze er vast bijzitten. Win-Win! Iris is sowieso meer een knuffel- en plakkind, dus wie weet!

TessK
6 jaar geleden

Dat 'shredderen' herken ik ook. Zo frustrerend en zonde vind ik dat. Dan liep ze weer op een boek te kauwen... Balen is dat.

TessK
6 jaar geleden

Inderdaad, genoeg andere manieren om te leren. Of om knuffeltijd te hebben. Ik hoop wel dat de beide dames straks van lezen houden, net zoals mijn man en ik.

Blog header image

Nieuw ziekenhuis

Nieuwe start

Na een serieuze teleurstelling in het ziekenhuis waar we ons traject hadden opgestart, waren we ons vertrouwen toch wel helemaal verloren daar. 


Lang verhaal kort: we hadden na een zeer succesvolle pick up, 10 bevruchte eitjes waarvan 8 van goede kwaliteit. Maar het ziekenhuis heeft fouten gemaakt bij het willen afnemen van DNA om Pre-genetische testen te kunnen doen.... Alles was voor niets geweest, geen enkel embryo was nog bruikbaar... 


We zijn dus naar een ander ziekenhuis gestapt, in de hoop dat het hier anders ging zijn.

Vertrouwen is er sowieso wel in dit ander ziekenhuis, ze stellen ons zeer gerust en zij werken op een andere manier. Dus laat ons hopen! 


Het enige jammere aan een traject in een ander ziekenhuis, je begint weer helemaal vanaf 0... 

Alle onderzoeken wil dit nieuw ziekenhuis opnieuw doen. 

Na 8 maanden hebben we eindelijk terug wat vooruitgang. Start van ons nieuwe traject is eind december! 


Met een dubbel gevoel, toch een beetje bang voor wat er weer gaat komen. En bang voor een nieuwe pick up, aangezien ik hier de vorige keer toch heel hard van heb afgezien. 


Hopelijk kan het nieuwe jaar ook mooi beginnen met veel goed nieuws! 


Altijd blijven hopen!