Terug
Blog header image

Verlamd door perfectionisme

Tot voor kort wist ik niet eens dat ik het was, perfectionistisch. Maar het is een belemmering waar ik dagelijks tegenaan loopt.

Perfectionisme is opzich niets mis mee, maar als je zulke hoge eisen stelt dat er niets meer uit je handen komt wordt het een belemmering. 

Natuurlijk heb ik hier al mijn hele leven last van, maar tijdens de zwangerschap kwam het echt naar voren. Ik was als de dood dat er iets met mijn baby zou gebeuren in mijn buik. Ik vond de verantwoordelijkheid loodzwaar. Waar andere vrouwen het heerlijk vinden om de enige te zijn die de baby voelen voelde ik het als een last. Wat als er iets was met de baby? Ik was de enige die kon voelen of er iets mis was. Wat als ik niet optijd zou zijn? Dit was mijn verantwoordelijkheid. Ik kon de laatste weken niet meer slapen van deze gedachten. 

Toen Elfa eenmaal geboren was vond ik het een opluchting. Eindelijk was ik niet meer de enige die de verantwoording droeg. Vaak hoor je dat kersverse moeders hun baby niet uit handen willen geven. Ik vond het heel fijn om anderen voor haar te laten zorgen. Dit waren de eerste tekenen van mijn postpartum depressie. 

In het begin had ik nog steeds dat gevoel, wat als er iets mis is en ik zie het over het hoofd? Elke keer als ze sliep hing ik boven haar wiegje waardoor ik tijdens haar slaap ook nergens anders aan toe kwam. Het huishouden bleef liggen en ik at zelfs niet of laat omdat ik mijn baby niet alleen kon laten. Gelukkig kwam er hulp om me te ondersteunen in de huishouding, met eten en boodschappen. Mijn enige verantwoordelijkheid was de baby. In het begin vond ik dat zelfs best veel, maar het ging beter. Zeker toen ik ook psychische hulp kreeg. Ik begon aan het moederschap te wennen en ze werd minder hulpeloos. Hierdoor kreeg ik vertrouwen in mijn kunde in het moederschap. 

Na anderhalf jaar twijfel ik er echt niet aan of ik het wel goed doe als moeder. Ik weet namelijk dat ik het goed doe en ik een goede moeder ben. Het is op persoonlijk vlak dat ik mezelf tegen houd. 

Het kan zo simpel zijn als een felicitatie. Als een vriendin jarig is, wil ik origineel uit de hoek komen. Geen loos Facebook berichtje met gefeliciteerd. Maar doordat ik de hele dag denk, hoe kan ik een zo leuk mogelijk bericht sturen wordt de drempel hoger en uiteindelijk komt het er niet eens van. En zo gaat het met alles in mijn leven. 

Werk zoeken is van grotere orde. Ik ben al jaren op zoek naar ander werk. Ik werk zwaar onder mijn niveau maar heb niet het zelfvertrouwen om te solliciteren op een hogere functie. Ik heb verdomme hbo gedaan, deze studie heb ik wel afgebroken. Maar ik had in 1 jaar mijn propedeuse. Een teken aan de wand dat ik het niveau makkelijk aan kan. Maar als ik dan een mbo plus functie zie, komt er weer die twijfel. Kan ik dat wel? Met als resultaat dat ik maar niet reageer. 

Ik moet aan de slag met mezelf, want ik houd mezelf ontzettend tegen. Ik sta stil en ik ben zelf verantwoordelijk. De vraag is nu alleen, welke vorm van hulp kies ik? Ga ik weer naar de psycholoog, een faalangst training of zijn er andere vormen van therapie die beter bij me passen? 

Ik wil vooruit dus die knoop gaat doorgehakt worden. Ik ben niet perfect, tijd om dat te accepteren. 

Lindsy83
7 jaar geleden

Gelukkig is het nooit te laat om actie te ondernemen. Ik herken veel van mezelf in de dingen die je hier typt. Gelukkig voor mij is het bij mij nog niet zo errg dat ik mezelf echt tegen houd, maar ik begrijp zeker hoe meoilijk dit voor je moet zijn. Ik denk inderdaad dat als je een soort therapie kan krijgen waarin je leert hoeveel je eigenlijk waard bent, dat je wel weer een aantal stappen durft te nemen. Ga ervoor!

Anoniem
7 jaar geleden

Makkelijk gezegd, minder makkelijk gedaan: laat het los en doe eens iets geks. Solliciteren op een MBO+ of HBO functie. Spannend is dat zeker, maar wie niet waagt... En nee heb je, ja kan je krijgen. Mocht je de baan niet krijgen; jammer. Volgende keer beter. Want je gaat gewoon nog een keer solliciteren ;-) Succes meis!

Anoniem
7 jaar geleden

Hallo, Ik vind het knap dat je al een aantal dingen los hebt kunnen laten! Ik ben ook vrij perfectionistisch, alleen dan met bepaalde dingen(school en schoonmaken oa.) Ik weet hoe moeilijk dat kan zijn! Maar jij komt er wel! Ik studeer psychologie, en ik denk dat cognitieve gedrags therapie of coaching is wat jij zoekt! (Om je even een klein steuntje in de rug te geven) Heel veel succes!

Anoniem
7 jaar geleden

Beste Kirsten, Mooi artikel en o zo herkenbaar! Het is inmiddels mijn (jarenlange) ervaring dat perfectionisme echt niet zomaar even op te lossen is door te besluiten - dat je het jezelf niet zo moeilijk moet maken - dat je wat liever voor jezelf moet zijn - dat je meer tijd voor ontspanning moet nemen, etc. etc. Dat weet elke perfectionist zelf echt wel. Net zoals elke perfectionist echt wel weet dat zijn of haar gedrag op termijn serieus schadelijk kan zijn (iedereen is het er tegenwoordig wel over eens hoeveel schade stress kan aanrichten. en een perfectionist staat vrijwel continu onder te hoge stress). En toch: HOE stop je ermee? Er zijn boeken vol geschreven over dit onderwerp, maar lang niet allemaal kunnen ze je echt verder helpen. De meeste raken namelijk de kern niet en stoppen bij wat ik maar even noem 'cognitieve', rationele trucs of tips. Perfectionisme is echter een dieperliggend probleem. Het heeft zijn oorzaak in het je 'niet goed genoeg voelen' en dat gevoel komt ergens vandaan. Ergens in je leven, vaak in je vroegste jeugd al, is er iets gebeurd, gezegd of niet gezegd waardoor jij opeens begon te twijfelen aan jezelf of bijvoorbeeld afwijzing of angst hebt ervaren. Alleen - probleempje - de meeste mensen herinneren zich helemaal niet meer wat het was of wanneer. Maar de emotie zit wel in je systeem vanaf dat moment. En zolang dat gevoel daar zit, een diep gevoel van minderwaardigheid waardoor je in het dagelijks leven continu gaat compenseren (dat is dus het perfectionisme), zul je er niet vanaf kunnen komen. Want je onbewuste stuurt jouw gedrag feitelijk aan, ook al wil je het bewust anders. Met wilskracht ga je het gewoon niet redden. Nou, ik zou hier nog heel veel meer over kunnen schrijven. Want gelukkig kun je er wel vanaf komen. Mocht je meer willen weten, bijvoorbeeld hoe, dan vind je allerlei artikelen en ook een gratis E-book over perfectionisme op mijn website. In het voorjaar van 2016 komt mijn eerste 'echte' boek over dit onderwerp op de markt. Dus ik hoop met mijn bijdrage hier en alle gratis info op mijn website in ieder geval meer kennis over dit grote probleem te verspreiden. Google maar even op mijn naam, dan vind je mijn website zeker!

Kirstenimolnen
7 jaar geleden

Bedankt voor je uitgebreide reactie. Ik ben inmiddels met een traject gestart waarbij ik hoop meer duidelijkheid over de oorzaak te krijgen. Ik heb het gevoel dat ik op de goede weg zit. Ik ga eens Google raadplegen. Extra advies en inzicht kan ik sowieso gebruiken.

MummySuze
6 jaar geleden

Ik Herken Het Helemaal. Na een HBO opleiding, een universitaire opleiding, een Internationale opleiding, talenstudies i/h verre buitenland, een Master Degree plus Arabisch, een opleiding journalistiek... Na het organiseren van filmfestivals in Hollywood. Na het wonen en werken in verschillende landen. Na het schrijven van twee boeken en verhalen die je op tientallen handen kunt tellen, denk ik "oh? Dat kan ik toch niet?? Slik..." Moederschap idem dito... Rottig hé!

Blog header image

Stap voor stap, van proberen kan je leren

“Van proberen, kan je leren” roepen beide schoolgaande kinderen hier. Een mooie les van school voor een ieder van ons. Dat leren niet makkelijk is, weten we allemaal. Vooral als je perfectionistisch bent… kan dit best lastig zijn!

Senn kreeg Dessineo Characters, een tekentafel voor kinderen, van Jumbo Games. Echt iets voor onze Senn. Lekker kneuterig aan de eettafel bezig zijn, iets wat hij van kleins af aan al kon. Engelengeduld waar ik jaloers op ben. Hoewel hij nu ook vaak zo perfectionistisch wil zijn of bang is om te falen, dat het hem in de weg gaat zitten.

Als hij een idee heeft om te maken of een voorbeeld ziet denkt hij dit meteen goed te kunnen doen. Tja, dit werkt zo niet. Hoe kan je hier het beste mee om gaan he? Opvoed struggles. We blijven maar benoemen dat je van proberen kan leren, dat fouten maken mag (moet) en dat als hij hulp nodig heeft ons (of de juf) kan vragen.

Hoe leuk is dus deze tekentafel van Jumbo Games voor Senn. Erg goed voor zijn zelfvertrouwen! Stap voor stap maakt hij de mooiste creaties. Zelf zo trots en daarbij zoveel plezier. Regelmatig maakt hij de coolste personages als kleurplaat voor zijn broertjes.

Tekst gaat verder onder de foto.

TODO: Add alt to media
Zo makkelijk! 

Dessineo Characters is de opvolger van de “Dessineo leren tekenen”, die is geschikt vanaf 4 jaar. Dit is een mooie uitdaging vanaf 6 jaar. Het leuke is dat er meer dan 500 combinaties zijn te maken! Eindeloos variëren dus. Met een schuifknop bovenaan de tekentafel kan je de stappen zelf instellen.

De tekentafel is makkelijk in gebruik, je kan er gewoon een A4-papiertje op leggen en je eigen stiften/pennen gebruiken. Achterin de tekentafel zit een klep waar je de bijgeleverde stift en de sjablonen in kan bewaren, super handig en daardoor erg makkelijk op te ruimen en er weer bij te pakken.

Wij kunnen hem dus enorm aanraden! Ook een héle leuke cadeautip voor de komende (feest)maand! Je koopt hem hier.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Mamaplaats
3 weken geleden

Wat leuk!

Joann123
1 dag geleden

Heel leuk!

Anoniem
10 uur geleden

Hallo, ik ben Nira. Na jaren een relatie met Anderson te hebben gehad, heeft hij het uitgemaakt, ik heb er alles aan gedaan om hem terug te halen, maar alles was tevergeefs, ik wilde hem zo graag terug vanwege de liefde die ik voor hem heb , Ik smeekte hem met alles, ik deed beloften maar hij weigerde. Ik legde mijn probleem uit aan mijn vriend en ze stelde voor dat ik liever contact opnam met een spreukgieter die me zou kunnen helpen een spreuk uit te spreken om hem terug te brengen, maar ik ben het type dat nooit in spreuken geloofde, ik had geen andere keuze dan het te proberen, ik mailde de spreukgieter, en hij vertelde me dat er geen probleem was dat alles binnen drie dagen in orde zal zijn, dat mijn ex binnen drie dagen bij me terug zal komen, hij sprak de betovering uit en verrassend genoeg was het op de tweede dag rond 16.00 uur. Mijn ex belde me, ik was zo verrast, ik beantwoordde de oproep en het enige dat hij zei was dat het hem zo speet voor alles wat er gebeurde dat hij wilde dat ik bij hem terugkwam en dat hij zoveel van me houdt. Ik was zo blij en ging naar hem toe, zo begonnen we weer gelukkig samen te leven. Sindsdien heb ik beloofd dat iedereen die ik ken die een relatieprobleem heeft, zo'n persoon zou helpen door hem of haar te verwijzen naar de enige echte en krachtige spreukgieter die me hielp met mijn eigen probleem. e-mail: babawalewiseman01@gmail.com je kunt hem e-mailen als je zijn hulp nodig hebt in je relatie of een andere zaak. 1) Liefdespreuken 2) Verloren liefdespreuken 3) Echtscheidingsspreuken 4) Huwelijksspreuken 5) Bindende spreuk. 6) Verbreekspreuken 7) Verban een geliefde uit het verleden 8.) U wilt promotie maken in uw kantoor 9) je geliefde willen bevredigen 10) Genees voor een van de ziekten waaraan u lijdt Neem contact op met deze geweldige man als je problemen hebt met een duurzame oplossing via babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp +12544131991

Blog header image

Leren tekenen met Dessineo Characters

Wij mochten het nieuwe tekenbord (Characters) van Dessineo uittesten. Nou en ik kan je zeggen, dat is echt zo’n grote hit geworden hier. 

Sinds ie hier ligt word ie bijna dagelijks gebruikt. Ze vinden het echt zo leuk om ‘eigen kleurplaten’ te maken. Met dit tekenbord kun je dus echt heel veel verschillende karakters tekenen. En je fantasie de vrije loop laten. Je hebt namelijk verschillende kaartjes waar de hoofden, buikjes, en benen op staan en deze kun je allemaal met elkaar matchen waardoor je hele grappige poppetjes kunt maken. 

Hoe werkt het?

Je legt de kaartjes op het bord, legt er een tekenblaadje op en dan zet je het 1e lampje aan. Zo kun je de eerste lijnen overhalen. Heb je dit gedaan dan zet je de lamp op stand 2 en krijg je meer lijntjes te zien die je kunt overtrekken. En bij de laatste stap kun je nog de details overtrekken. Zo leer je stap voor stap de tekening te maken.

In het donker

En wat het natuurlijk nog leuker maakt is dat je het het beste in het donker kan doen. Zo zie je het lampje en de lijnen extra goed. En de kinderen vinden het fantastisch! Is de kleurplaat klaar, dan vinden ze het dus helemaal leuk om hun eigen gemaakte kleurplaat in te kleuren. Hier zijn ze dan echt zo trots op. Zo leuk om te zien!

En meteen een goede tip voor sinterklaas 😉. Want het is niet alleen leuk, maar natuurlijk ook leerzaam en goed voor de motoriek! Je koopt hem hier. 

Toedeelssss.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Blog header image

Dit was de moeilijkste keuze uit ons leven

Zwanger zijn, vanaf het moment dat je erachter komt is er vreugde. Althans, zo hoort het te zijn. Tweemaal eerder was ik zwanger van een gezond mannetje. Natuurlijk, die eerste 12 weken waren onwijs spannend. Maar ervan uitgaan dat er iets ernstig mis is? Nee, dat was niet in me opgekomen tijdens mijn derde zwangerschap. Ik vertrouw blind op mijn lijf en op mijn kindje.

Tot wij in augustus 2019 een flinke klap kregen. Ons zoontje bleek een ernstige hartafwijking plus een chromosoomafwijking te hebben. Het kleine, lieve mannetje in mijn buik. Ik bleef hoop houden, want ze zullen het wel niet goed gezien hebben. Maar het tegendeel bleek waar.

We kwamen in een rollercoaster terecht en hebben uiteindelijk samen besloten om de zwangerschap vroegtijdig te beëindigen. De moeilijkste keuze uit ons leven. In plaats van het kopen van de baby-uitzet moesten we zijn afscheid gaan regelen.

Een mandje, bloemen, ballonnen om op te laten na de crematie, zijn kleertjes, rouw/geboorte kaartjes: zóveel dingen waar je niet bij stil wil staan. Maar het moet.

Waar ik niet bij stilstond is dat ik al vanaf mijn 18e verzekerd was bij Monuta. Het is dat mijn moeder ons hielp bij het regelen van zijn afscheid, anders had ik er waarschijnlijk niet eens aan gedacht. Ik had namelijk zelf niet bedacht dat je ongeboren kindje vanaf 20 weken zwangerschap is meeverzekerd, daar sta je gewoonweg niet bij stil. Wist jij dit?

Het gaf ons meer financiële ruimte, in een toch al zo’n zwarte periode. Een tijd waar je niet bezig wil zijn met kosten, maar bezig bent met je gezin, en met rouwen. Bij elkaar zijn. Het werd ons uit handen genomen en dat heeft ons in die periode goed gedaan. We hadden het goed geregeld, zonder het door te hebben. Een gelukje dus.

Ik ben blij dat ik een uitvaartverzekering heb. Ik wil mijn nabestaanden in een donkere periode niet achterlaten met de kosten van een uitvaart. Daar moeten ze niet mee bezig zijn. Uiteraard hoop ik dat dat nog héél lang mag duren. Maar het is zo’n fijne geruststelling dat het bestaat. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op jouw verzekering, heel prettig en uiteraard hopelijk nooit nodig.

Heb jij een uitvaartverzekering? Of heb je iets anders geregeld voor ‘ooit’?

Deze blog is geschreven in samenwerking met Monuta

Krijg nou tieten!
2 weken geleden

Toen wij de "keuze" moesten maken o. onze zoon in 2012 na 20 weken zwangerschap geboren te laten worden was ik ook verzekerd bij Dela maar die keerde helemaal niks uit want voor 24 weken besta je volgens de wet niet en dus moesten wij het allemaal zelf uitzoeken. Ik ben er na 10 jaar nog steeds boos en verdrietig over.

Anoniem
4 dagen geleden

Ons dochtertje(voldragen) werd na een zware bevalling met zuurstof gebrek geboren. Zij overleed binnen 24 uur na 2 hersenbloedingen. Heb in de archieven wel een acte gevonden van haar geboorte als levenloos kind. Dat was ze dus niet. Van de verzekering kregen wij niets vergoed. Stonden maar net 6 maanden ingeschreven bij Yarden.

Anoniem
4 dagen geleden

mijn 9 en een halve maan oud mijn 9 en half jaar

Blog header image

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”

Mamaplaats-hoofdredacteur Laura Hogendoorn liet haar dochter Maia de nieuwste poppen van L.O.L. Surprise! testen

Of ik poppen wilde testen? Daar hoefde ik met een dochtertje van 4,5 in huis niet lang over na te denken. Maia is een echt poppenmeisje. En dat deze poppen van L.O.L. Surprise! er ook nog eens heel cool uitzien, maakte de keuze nog makkelijker.

TODO: Add alt to media

Voor iedereen een favoriet

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”, riep Maia toen ik ze tevoorschijn haalde. Eerst speelde ze dat het twee prinsessen waren, later waren ze verliefd op elkaar en daarna werkten de poppen in een dierentuin. En dat vind ik als moeder ook het leuke: je kunt er alle kanten mee op. Helemaal omdat de L.O.L. Surprise! poppen allemaal anders zijn. Zo kun je altijd voor de pop kiezen waar jouw zoon of dochter zich het beste mee kan identificeren. Of je nou een kind hebt dat alleen maar jurken aan wil en van roze houdt of juist een stoere wildebras in huis hebt, er past er altijd wel één van de poppen perfect bij jouw kind.

TODO: Add alt to media

Mama even rust

Helaas voor mezelf, Maia lijkt ontzettend veel op mij en praat -net als ik- van ‘s ochtends tot ‘s avonds non-stop. Vrij vermoeiend soms haha. Maar ook als je geen prater in huis hebt, is er als moeder toch gewoon niks fijner dan als een kind zich even alleen vermaakt? Zonder jou te storen.

En ik moet eerlijk bekennen, ik heb wel een beetje met haar nieuwe, roze en blauwe vriendinnen te doen. Want Maia heeft het gepresteerd om de hele middag onafgebroken tegen ze aan te praten. Maar ondertussen kon ik eens een keertje genieten van een WARM kopje koffie! Win-winsituatie toch?! :) 

TODO: Add alt to media
TODO: Add alt to media

Gun jij jezelf als moeder nou ook even een momentje rust én wil je ook nog eens de fantasie van jouw kindje prikkelen? Bekijk dan ook eens de andere poppen die ze in de collectie hebben. Of psssttt…. ideetje voor de feestdagen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met L.O.L. Suprise! 

TODO: Add alt to media
Anoniem
21 uur geleden

pas op: je krijgt zomaar 100 ongevraagde mails van mamaplaats en je komt er niet van af!

Joann123
20 uur geleden

Dit kan je zelf aan -en uit zetten in je instellingen! ;)

Mamaplaats
18 uur geleden

Wat Joann123 ook al zegt, je kunt in je eigen instellingen heel makkelijk je mails uitzetten! Liefs team Mamaplaats

Anoniem
16 uur geleden

Nou je moet dan wel bij je instellingen moeten komen om het uit te zetten. Ik heb er over geschreven en kreeg de zelfde anteoord

Anoniem
9 uur geleden

Hallo, ik ben NIRA SHALOM, ik ben hier om dit goede nieuws over de hele wereld te verspreiden over hoe ik mijn ex-liefde terugkreeg. Ik werd gek toen mijn liefde me vorige maand verliet voor een ander meisje, maar toen ik een vriend ontmoette die me voorstelde aan Baba Wale da Wiseman, de grote boodschapper, vertelde ik mijn probleem aan Baba Wale over hoe mijn ex-liefde me verliet en ook hoe ik een baan moest krijgen in een heel groot bedrijf. Hij zei alleen tegen me dat ik op de juiste plek ben gekomen waar ik mijn hartewens zal krijgen zonder enige bijwerkingen. Hij vertelde me wat ik moest doen, nadat het was gedaan, in de volgende 2 dagen belde mijn liefde me aan de telefoon en zei sorry dat ik voor nu leefde en ook in de volgende week nadat mijn liefde me belde om te smeken ter vergeving werd ik opgeroepen voor een interview in het door mij gewenste bedrijf waar ik als supervisor moest werken. Ik ben zo blij en overweldigd dat ik de hele wereld moet vertellen hoe Baba Wale me helpt mijn hartewens te vervullen. Baba Wale is een specialist in allerlei soorten spreuken en goede magie. Als je hulp nodig hebt, neem dan contact op met Baba Wale op het volgende e-mailadres: babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp: +12544131991 Bedankt later

Blog header image

Vanaf déze leeftijd slaan kinderen herinneringen op!

Wat kan jij je nog herinneren van vroeger?

Wat kun jij je zelf nog herinneren van vroeger? Toffe vakanties, verjaardagen of andere leuke uitjes: heb je hier nog eigen herinneringen aan? Veel dingen die we onthouden hebben komen voort uit het bekijken van foto of door het luisteren naar verhalen van onze ouders! Uit onderzoek blijkt dat je vanaf deze leeftijd pas echt dingen kunt herinneren…

Baby’s

Ons geheugen ontwikkelt zich al op vroege leeftijd! Wist je dat baby’s al in de eerste week van hun leven de geur van hun moeder kunnen onthouden en herkennen? Daarnaast kunnen deze kleintjes al na twee maanden, naast hun eigen moeder, ook de stemmen en de gezichten van andere herkennen.

Hoe ouder je wordt, hoe meer je brein groei en dus ook hoe meer geheugencapaciteit er ontstaat. Toch kun je je vaak niet mer veel herinneren uit je kleutertijd of daarvoor, hoe komt dit toch?

Onderzoek

In Canada vroeger onderzoekers zich af hoe het kan dat je je niet meer zo veel van vroeger herinnert! Ze onderzochten 140 kinderen met de leeftijd van 4 - 13 jaar oud en vroegen hen naar hun allereerste herinneringen. Vervolgens deze ze dit twee jaar later opnieuw, met dezelfde groep kinderen. Met de ouders werd ook gesproken op te controleren of het herinneren van de kinderen wel correct waren. Wat blijkt? ….

Zo een beetje elke herinnering tot een leeftijd van + - drieënhalf jaar oud, zijn tijdelijk. Omdat je zó veel herinneringen aanmaken, worden deze vaak ‘overschreden’ door nieuwe. Pas vanaf een jaar of tien, maken kinderen volgens onderzoekers blijvende herinneringen aan!


Wist je dat het fenomeen van deze overschreden herinneringen ook wel kindergeheugenverlies wordt genoemd? Laat het ons weten in de reacties!


Lees ook: baby geboren met staart!