Terug
Blog header image

Vandaag mis ik je weer even

Mijn vader, een man met een visie. Een man met een aanwezig karakter. Een man met charisma. Een man die ik als kind aanbad.

Helaas was mijn vader meer afwezig dan aanwezig in mijn leven. Mijn ouders zijn toen mijn zus en ik nog jong waren alweer gescheiden. Mijn vader verhuisde toen naar Driebergen. Niet ver van Utrecht. Door mijn vaders werk zagen we hem niet al te vaak. Mijn vader reisde de hele wereld rond om aan boeren overal te vertellen hoe je biologisch je land kunt verbouwen, hoe je biologisch je dieren kunt houden. Zijn visie, zijn droom was een gezonde wereld. Een wereld waar wij profijt van hebben maar die wij ook koesteren, behouden. Niet eentje die we kapot maken met alle gifstoffen die we de wereld in helpen.

Mijn vader was een man zonder angsten. Hij ging voor risico's. Zo ontmoete hij een vrouw in Hongarije en toen ik 10 was verhuisde hij naar haar toe om samen met haar en haar zoon (die ook van onze leeftijd was) te gaan wonen. Hierdoor zag ik mijn vader nog minder, wat ik erg jammer vond. Elke zomervakantie gingen wij bij hem op bezoek. Die periodes waren geweldig. Zijn nieuwe vriendin en haar zoon waren hele lieve mensen. Wij konden het goed vinden daar. Ik kijk nog steeds met een glimlach op al die mooie momenten in Hongarije terug. Als ik mijn vader zag was het alsof er nooit een lange tijd tussen gezeten had. Het was altijd als vanouds vertrouwd.

Ondertussen had mijn vader al meerdere bedrijven opgebouwd. Eentje voor biologische eieren, daarna nog een biologische kippen boerderij maar dan voor het vlees. Hierna kwam een biologische buffel boerderij voor buffelmelk in Roemenië op zijn pad. Hij was daardoor ook steeds vaker weg van zijn huidige gezin. Dit leidde ertoe dat hij een nieuwe vrouw leerde kennen. Hij besloot met haar en haar twee zoons (deze waren wel wat jonger dan ik) verder te gaan in Roemenië. Ze kochten een boerderijtje in een afgelegen dorp en trokken daar in. 

Dit kwam als een enorme schok voor mij. Ik vond het leventje waar ik elk jaar naar toe op bezoek kwam wat hij had opgebouwd  in Hongarije geweldig. Ik wou geen afscheid nemen van zijn vorige vriendin en zoon. Zijn nieuwe vriendin was jong, onzeker en was bang dat wij, de dochters van mijn vader een wig zouden kunnen vormen tussen haar en hem. Ze was jaloers. Ze was daardoor niet heel open en vriendelijk naar ons. Dit maakte het nog moeilijker om mijn vaders nieuwe keuze te begrijpen. Ondanks dit heb ik zijn keuze gerespecteerd. Het is immers zijn leven en niet het mijne. Haar twee zoons waren lieve jongens, ze spraken echter weinig Engels dus conversatie was erg moeilijk.

Door de slechte economie vond mijn vader geen geldschieters meer voor zijn projecten en kwam zonder baan te zitten. Dit in een land waar weinig mogelijkheden zijn zorgde ervoor dat mijn vader snel zonder geld kwam te zitten. Het was duidelijk dat dit de relatie van mijn vader en zijn vriendin zwaar maakte. Ze hadden stress en veel ruzie. Ook mijn zus die psychisch niet in orde is en mijn vaders vriendin die dat niet snapte maakte het niet prettiger. Zo kwam het dat wij steeds minder vaak op bezoek kwamen. 

Het was niet meer fijn bij mijn vader. Ik miste hem enorm. En dit maakte mij boos. Ik snapte zijn keuze niet. Toen ik hem toch een keer ging bezoeken was het weer zo als elke keer. Mijn vader en zijn vriendin hadden constant ruzie omdat ik er was. Zij praatte niet tegen mij en de enige momenten dat het fijn was, was wanneer ik alleen met mijn vader was. Op één van deze momenten vertelde mijn vader mij dat hij een hartaanval gehad had een half jaar ervoor. Daar schrok ik enorm van. Ook vertelde hij me dat de relatie tussen hem en zijn vriendin niet goed liep. Dat ze het met elkaar moeten doen omdat ze allebei geen geld hebben maar dat ze eigenlijk uit elkaar zijn. Dat hij spijt heeft van de keuze om zijn vorige vriendin te verlaten. Dit deed mij pijn om te horen maar voelde ook fijn. Zo openhartig was hij zelden over zijn eigen emoties.

Ik ging eigenlijk naar mijn vader toe omdat ik behoefte had om over mijn problemen te praten, het werd uiteindelijk eerder anders om. Maar wat ben ik blij dat ik er toen geweest ben. Wat ik toen nog niet wist was dat dit de laatste keer zou zijn dat ik mijn vader gezien of gesproken zou hebben.

Eind januari, alweer 4 jaar geleden, kreeg ik opeens een berichtje op facebook van een van de zoons van mijn vaders vriendin. Hierin stond dat mijn vader net een uur geleden overleden is aan een hartaanval. Dit was wel het meest harde stukje tekst wat ik ooit in mijn leven gelezen heb. Ik wist dan ook niet hoe ik hierop moest antwoorden. Wat deed dat een pijn. Verder kreeg ik in dat bericht te horen dat de begrafenis de volgende dag zou plaats vinden dus als ik erbij zou willen zijn dat ik dan nu naar Roemenië moest komen. En dat mijn zus eigenlijk niet welkom is maar als ik haar toch mee neem ik verantwoordelijk ben voor haar.

Bam, ik brak. Ik wist niet hoe ik hiermee om moest gaan. Ik heb gevraagd of de begrafenis niet uitgesteld kon worden. Het was immers januari en er was noodweer in Roemenië met sneeuw, ijs en bijna onmogelijk om bij het dorp te komen. In de zomer was het a een pittige reis en deze zou ik nu moeten doen met een zus die niet in orde is, zonder hulp van mijn vader die mij ergens komt ophalen of uitzoekt hoe ik moet reizen, in een land waar ik de taal niet spreek. Mijn moeder gaf aan niet mee te gaan. Ik voelde mij hierdoor totaal niet gesteund en wist niet meer hoe ik dit zou moeten doen. Ik voelde een enorme stress. Ik heb toen besloten niet naar Roemenië te gaan.

Mijn vader geloofde niet in god. Ik ook niet. Mijn vader had na zijn eerste hartaanval aangegeven in zijn eigen achtertuin, in zijn droomhuis, begraven te willen worden, zodat hij weer compost zou zijn voor de bloemen en planten. Dit mag gelukkig in Roemenië en dit werd dus ook gedaan. Ik heb met deze gedachte in mijn achterhoofd besloten dat ik hem ook vanuit Nederland kan eren. Ik heb wel een liedje opgestuurd en gevraagd of ze dat zou willen draaien op de begrafenis. Ze heeft de begrafenis laten opnemen en naar ons gestuurd. Dit vond ik lief. Het was een enorm onpersoonlijke begrafenis die geheel in het Hongaars gedaan werd door een priester. Totaal niet iets wat ik had voorgesteld voor mijn vader. Mijn liedje werd niet gedraaid. Er werd geen muziek gedraaid, alleen die priester was heel lang aan het woord, niemand anders, ik spreek geen Hongaars dus heb geen idee wat hij gezegd heeft. Het werd geheel buiten gehouden in de tuin, tussen de sneeuw. Wel heeft ze het liedje op de dvd gezet als achtergrond muziek. Naja, ik blijf maar vast houden aan de gedachte dat mijn vader er toch niet meer was, dat zijn wens om in de tuin begraven te worden is uitgevoerd en dat het dus prima is zo.

Ondertussen heb ik hem nooit kunnen vertellen dat ik een huis gekocht heb maar vooral dat ik een kind gekregen heb. En dat vind ik heel erg jammer. Wat doet het mij pijn om te realiseren dat Nino mijn vader nooit zal leren kennen. Dat mijn vader nooit met zoveel plezier energie zijn verhalen over de natuur zal vertellen aan hem. Dat hij geen natuurwandelingen zal maken met hem, dat hij hem niks zal leren. Wat sla ik mij vreselijk voor mijn kop dat ik als kind nooit goed naar mijn vader luisterde en al die wijsheden nooit goed in mij opgenomen heb. Ik had ze nu zo graag overgedragen.

Het is heel raar maar sinds ik ben afgevallen zie ik mijn vaders gezicht terug komen in de mijne. Als ik in de spiegel kijk zie ik de zelfde kaaklijn, de zelfde jukbeenderen en de zelfde kuiltjes in de wangen wanneer we verbeten op onze tanden bijten. 

Joycies
6 jaar geleden

Heftig hoor. Het lijkt mij heel moeilijk. Zeker als je vader overlijdt. Heel veel sterkte. Ik weet zeker dat je vader erg trots op je is. Dikke knuffrl

JufFeline
6 jaar geleden

Dank je :)

JufFeline
6 jaar geleden

Ik denk dat ik hem ook wel heel trots had gemaakt. Gelukkig.

Annemiek2
6 jaar geleden

Wat is dat heftig, niet naar de begravenis van je vader kunnen. Maar wat een bijzondere man. Je kunt je zoon best met trots vertellen dat zijn opa mee heeft geholpewn de aarde een beetje mooier te maken met al de dingen die hij heeft onder nomen. Mijn vader vertelde wel eens over zijn vader en wat hij gedaan heeft voor het dorp waar ze woonden. Soms kun je niet meer vertellen dan wat je hebt.

Blog header image

Stap voor stap, van proberen kan je leren

“Van proberen, kan je leren” roepen beide schoolgaande kinderen hier. Een mooie les van school voor een ieder van ons. Dat leren niet makkelijk is, weten we allemaal. Vooral als je perfectionistisch bent… kan dit best lastig zijn!

Senn kreeg Dessineo Characters, een tekentafel voor kinderen, van Jumbo Games. Echt iets voor onze Senn. Lekker kneuterig aan de eettafel bezig zijn, iets wat hij van kleins af aan al kon. Engelengeduld waar ik jaloers op ben. Hoewel hij nu ook vaak zo perfectionistisch wil zijn of bang is om te falen, dat het hem in de weg gaat zitten.

Als hij een idee heeft om te maken of een voorbeeld ziet denkt hij dit meteen goed te kunnen doen. Tja, dit werkt zo niet. Hoe kan je hier het beste mee om gaan he? Opvoed struggles. We blijven maar benoemen dat je van proberen kan leren, dat fouten maken mag (moet) en dat als hij hulp nodig heeft ons (of de juf) kan vragen.

Hoe leuk is dus deze tekentafel van Jumbo Games voor Senn. Erg goed voor zijn zelfvertrouwen! Stap voor stap maakt hij de mooiste creaties. Zelf zo trots en daarbij zoveel plezier. Regelmatig maakt hij de coolste personages als kleurplaat voor zijn broertjes.

Tekst gaat verder onder de foto.

TODO: Add alt to media
Zo makkelijk! 

Dessineo Characters is de opvolger van de “Dessineo leren tekenen”, die is geschikt vanaf 4 jaar. Dit is een mooie uitdaging vanaf 6 jaar. Het leuke is dat er meer dan 500 combinaties zijn te maken! Eindeloos variëren dus. Met een schuifknop bovenaan de tekentafel kan je de stappen zelf instellen.

De tekentafel is makkelijk in gebruik, je kan er gewoon een A4-papiertje op leggen en je eigen stiften/pennen gebruiken. Achterin de tekentafel zit een klep waar je de bijgeleverde stift en de sjablonen in kan bewaren, super handig en daardoor erg makkelijk op te ruimen en er weer bij te pakken.

Wij kunnen hem dus enorm aanraden! Ook een héle leuke cadeautip voor de komende (feest)maand! Je koopt hem hier.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Mamaplaats
3 weken geleden

Wat leuk!

Joann123
1 dag geleden

Heel leuk!

Anoniem
10 uur geleden

Hallo, ik ben Nira. Na jaren een relatie met Anderson te hebben gehad, heeft hij het uitgemaakt, ik heb er alles aan gedaan om hem terug te halen, maar alles was tevergeefs, ik wilde hem zo graag terug vanwege de liefde die ik voor hem heb , Ik smeekte hem met alles, ik deed beloften maar hij weigerde. Ik legde mijn probleem uit aan mijn vriend en ze stelde voor dat ik liever contact opnam met een spreukgieter die me zou kunnen helpen een spreuk uit te spreken om hem terug te brengen, maar ik ben het type dat nooit in spreuken geloofde, ik had geen andere keuze dan het te proberen, ik mailde de spreukgieter, en hij vertelde me dat er geen probleem was dat alles binnen drie dagen in orde zal zijn, dat mijn ex binnen drie dagen bij me terug zal komen, hij sprak de betovering uit en verrassend genoeg was het op de tweede dag rond 16.00 uur. Mijn ex belde me, ik was zo verrast, ik beantwoordde de oproep en het enige dat hij zei was dat het hem zo speet voor alles wat er gebeurde dat hij wilde dat ik bij hem terugkwam en dat hij zoveel van me houdt. Ik was zo blij en ging naar hem toe, zo begonnen we weer gelukkig samen te leven. Sindsdien heb ik beloofd dat iedereen die ik ken die een relatieprobleem heeft, zo'n persoon zou helpen door hem of haar te verwijzen naar de enige echte en krachtige spreukgieter die me hielp met mijn eigen probleem. e-mail: babawalewiseman01@gmail.com je kunt hem e-mailen als je zijn hulp nodig hebt in je relatie of een andere zaak. 1) Liefdespreuken 2) Verloren liefdespreuken 3) Echtscheidingsspreuken 4) Huwelijksspreuken 5) Bindende spreuk. 6) Verbreekspreuken 7) Verban een geliefde uit het verleden 8.) U wilt promotie maken in uw kantoor 9) je geliefde willen bevredigen 10) Genees voor een van de ziekten waaraan u lijdt Neem contact op met deze geweldige man als je problemen hebt met een duurzame oplossing via babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp +12544131991

Blog header image

Leren tekenen met Dessineo Characters

Wij mochten het nieuwe tekenbord (Characters) van Dessineo uittesten. Nou en ik kan je zeggen, dat is echt zo’n grote hit geworden hier. 

Sinds ie hier ligt word ie bijna dagelijks gebruikt. Ze vinden het echt zo leuk om ‘eigen kleurplaten’ te maken. Met dit tekenbord kun je dus echt heel veel verschillende karakters tekenen. En je fantasie de vrije loop laten. Je hebt namelijk verschillende kaartjes waar de hoofden, buikjes, en benen op staan en deze kun je allemaal met elkaar matchen waardoor je hele grappige poppetjes kunt maken. 

Hoe werkt het?

Je legt de kaartjes op het bord, legt er een tekenblaadje op en dan zet je het 1e lampje aan. Zo kun je de eerste lijnen overhalen. Heb je dit gedaan dan zet je de lamp op stand 2 en krijg je meer lijntjes te zien die je kunt overtrekken. En bij de laatste stap kun je nog de details overtrekken. Zo leer je stap voor stap de tekening te maken.

In het donker

En wat het natuurlijk nog leuker maakt is dat je het het beste in het donker kan doen. Zo zie je het lampje en de lijnen extra goed. En de kinderen vinden het fantastisch! Is de kleurplaat klaar, dan vinden ze het dus helemaal leuk om hun eigen gemaakte kleurplaat in te kleuren. Hier zijn ze dan echt zo trots op. Zo leuk om te zien!

En meteen een goede tip voor sinterklaas 😉. Want het is niet alleen leuk, maar natuurlijk ook leerzaam en goed voor de motoriek! Je koopt hem hier. 

Toedeelssss.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Blog header image

Dit was de moeilijkste keuze uit ons leven

Zwanger zijn, vanaf het moment dat je erachter komt is er vreugde. Althans, zo hoort het te zijn. Tweemaal eerder was ik zwanger van een gezond mannetje. Natuurlijk, die eerste 12 weken waren onwijs spannend. Maar ervan uitgaan dat er iets ernstig mis is? Nee, dat was niet in me opgekomen tijdens mijn derde zwangerschap. Ik vertrouw blind op mijn lijf en op mijn kindje.

Tot wij in augustus 2019 een flinke klap kregen. Ons zoontje bleek een ernstige hartafwijking plus een chromosoomafwijking te hebben. Het kleine, lieve mannetje in mijn buik. Ik bleef hoop houden, want ze zullen het wel niet goed gezien hebben. Maar het tegendeel bleek waar.

We kwamen in een rollercoaster terecht en hebben uiteindelijk samen besloten om de zwangerschap vroegtijdig te beëindigen. De moeilijkste keuze uit ons leven. In plaats van het kopen van de baby-uitzet moesten we zijn afscheid gaan regelen.

Een mandje, bloemen, ballonnen om op te laten na de crematie, zijn kleertjes, rouw/geboorte kaartjes: zóveel dingen waar je niet bij stil wil staan. Maar het moet.

Waar ik niet bij stilstond is dat ik al vanaf mijn 18e verzekerd was bij Monuta. Het is dat mijn moeder ons hielp bij het regelen van zijn afscheid, anders had ik er waarschijnlijk niet eens aan gedacht. Ik had namelijk zelf niet bedacht dat je ongeboren kindje vanaf 20 weken zwangerschap is meeverzekerd, daar sta je gewoonweg niet bij stil. Wist jij dit?

Het gaf ons meer financiële ruimte, in een toch al zo’n zwarte periode. Een tijd waar je niet bezig wil zijn met kosten, maar bezig bent met je gezin, en met rouwen. Bij elkaar zijn. Het werd ons uit handen genomen en dat heeft ons in die periode goed gedaan. We hadden het goed geregeld, zonder het door te hebben. Een gelukje dus.

Ik ben blij dat ik een uitvaartverzekering heb. Ik wil mijn nabestaanden in een donkere periode niet achterlaten met de kosten van een uitvaart. Daar moeten ze niet mee bezig zijn. Uiteraard hoop ik dat dat nog héél lang mag duren. Maar het is zo’n fijne geruststelling dat het bestaat. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op jouw verzekering, heel prettig en uiteraard hopelijk nooit nodig.

Heb jij een uitvaartverzekering? Of heb je iets anders geregeld voor ‘ooit’?

Deze blog is geschreven in samenwerking met Monuta

Krijg nou tieten!
2 weken geleden

Toen wij de "keuze" moesten maken o. onze zoon in 2012 na 20 weken zwangerschap geboren te laten worden was ik ook verzekerd bij Dela maar die keerde helemaal niks uit want voor 24 weken besta je volgens de wet niet en dus moesten wij het allemaal zelf uitzoeken. Ik ben er na 10 jaar nog steeds boos en verdrietig over.

Anoniem
4 dagen geleden

Ons dochtertje(voldragen) werd na een zware bevalling met zuurstof gebrek geboren. Zij overleed binnen 24 uur na 2 hersenbloedingen. Heb in de archieven wel een acte gevonden van haar geboorte als levenloos kind. Dat was ze dus niet. Van de verzekering kregen wij niets vergoed. Stonden maar net 6 maanden ingeschreven bij Yarden.

Anoniem
4 dagen geleden

mijn 9 en een halve maan oud mijn 9 en half jaar

Blog header image

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”

Mamaplaats-hoofdredacteur Laura Hogendoorn liet haar dochter Maia de nieuwste poppen van L.O.L. Surprise! testen

Of ik poppen wilde testen? Daar hoefde ik met een dochtertje van 4,5 in huis niet lang over na te denken. Maia is een echt poppenmeisje. En dat deze poppen van L.O.L. Surprise! er ook nog eens heel cool uitzien, maakte de keuze nog makkelijker.

TODO: Add alt to media

Voor iedereen een favoriet

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”, riep Maia toen ik ze tevoorschijn haalde. Eerst speelde ze dat het twee prinsessen waren, later waren ze verliefd op elkaar en daarna werkten de poppen in een dierentuin. En dat vind ik als moeder ook het leuke: je kunt er alle kanten mee op. Helemaal omdat de L.O.L. Surprise! poppen allemaal anders zijn. Zo kun je altijd voor de pop kiezen waar jouw zoon of dochter zich het beste mee kan identificeren. Of je nou een kind hebt dat alleen maar jurken aan wil en van roze houdt of juist een stoere wildebras in huis hebt, er past er altijd wel één van de poppen perfect bij jouw kind.

TODO: Add alt to media

Mama even rust

Helaas voor mezelf, Maia lijkt ontzettend veel op mij en praat -net als ik- van ‘s ochtends tot ‘s avonds non-stop. Vrij vermoeiend soms haha. Maar ook als je geen prater in huis hebt, is er als moeder toch gewoon niks fijner dan als een kind zich even alleen vermaakt? Zonder jou te storen.

En ik moet eerlijk bekennen, ik heb wel een beetje met haar nieuwe, roze en blauwe vriendinnen te doen. Want Maia heeft het gepresteerd om de hele middag onafgebroken tegen ze aan te praten. Maar ondertussen kon ik eens een keertje genieten van een WARM kopje koffie! Win-winsituatie toch?! :) 

TODO: Add alt to media
TODO: Add alt to media

Gun jij jezelf als moeder nou ook even een momentje rust én wil je ook nog eens de fantasie van jouw kindje prikkelen? Bekijk dan ook eens de andere poppen die ze in de collectie hebben. Of psssttt…. ideetje voor de feestdagen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met L.O.L. Suprise! 

TODO: Add alt to media
Anoniem
21 uur geleden

pas op: je krijgt zomaar 100 ongevraagde mails van mamaplaats en je komt er niet van af!

Joann123
20 uur geleden

Dit kan je zelf aan -en uit zetten in je instellingen! ;)

Mamaplaats
18 uur geleden

Wat Joann123 ook al zegt, je kunt in je eigen instellingen heel makkelijk je mails uitzetten! Liefs team Mamaplaats

Anoniem
16 uur geleden

Nou je moet dan wel bij je instellingen moeten komen om het uit te zetten. Ik heb er over geschreven en kreeg de zelfde anteoord

Anoniem
9 uur geleden

Hallo, ik ben NIRA SHALOM, ik ben hier om dit goede nieuws over de hele wereld te verspreiden over hoe ik mijn ex-liefde terugkreeg. Ik werd gek toen mijn liefde me vorige maand verliet voor een ander meisje, maar toen ik een vriend ontmoette die me voorstelde aan Baba Wale da Wiseman, de grote boodschapper, vertelde ik mijn probleem aan Baba Wale over hoe mijn ex-liefde me verliet en ook hoe ik een baan moest krijgen in een heel groot bedrijf. Hij zei alleen tegen me dat ik op de juiste plek ben gekomen waar ik mijn hartewens zal krijgen zonder enige bijwerkingen. Hij vertelde me wat ik moest doen, nadat het was gedaan, in de volgende 2 dagen belde mijn liefde me aan de telefoon en zei sorry dat ik voor nu leefde en ook in de volgende week nadat mijn liefde me belde om te smeken ter vergeving werd ik opgeroepen voor een interview in het door mij gewenste bedrijf waar ik als supervisor moest werken. Ik ben zo blij en overweldigd dat ik de hele wereld moet vertellen hoe Baba Wale me helpt mijn hartewens te vervullen. Baba Wale is een specialist in allerlei soorten spreuken en goede magie. Als je hulp nodig hebt, neem dan contact op met Baba Wale op het volgende e-mailadres: babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp: +12544131991 Bedankt later

Blog header image

Vanaf déze leeftijd slaan kinderen herinneringen op!

Wat kan jij je nog herinneren van vroeger?

Wat kun jij je zelf nog herinneren van vroeger? Toffe vakanties, verjaardagen of andere leuke uitjes: heb je hier nog eigen herinneringen aan? Veel dingen die we onthouden hebben komen voort uit het bekijken van foto of door het luisteren naar verhalen van onze ouders! Uit onderzoek blijkt dat je vanaf deze leeftijd pas echt dingen kunt herinneren…

Baby’s

Ons geheugen ontwikkelt zich al op vroege leeftijd! Wist je dat baby’s al in de eerste week van hun leven de geur van hun moeder kunnen onthouden en herkennen? Daarnaast kunnen deze kleintjes al na twee maanden, naast hun eigen moeder, ook de stemmen en de gezichten van andere herkennen.

Hoe ouder je wordt, hoe meer je brein groei en dus ook hoe meer geheugencapaciteit er ontstaat. Toch kun je je vaak niet mer veel herinneren uit je kleutertijd of daarvoor, hoe komt dit toch?

Onderzoek

In Canada vroeger onderzoekers zich af hoe het kan dat je je niet meer zo veel van vroeger herinnert! Ze onderzochten 140 kinderen met de leeftijd van 4 - 13 jaar oud en vroegen hen naar hun allereerste herinneringen. Vervolgens deze ze dit twee jaar later opnieuw, met dezelfde groep kinderen. Met de ouders werd ook gesproken op te controleren of het herinneren van de kinderen wel correct waren. Wat blijkt? ….

Zo een beetje elke herinnering tot een leeftijd van + - drieënhalf jaar oud, zijn tijdelijk. Omdat je zó veel herinneringen aanmaken, worden deze vaak ‘overschreden’ door nieuwe. Pas vanaf een jaar of tien, maken kinderen volgens onderzoekers blijvende herinneringen aan!


Wist je dat het fenomeen van deze overschreden herinneringen ook wel kindergeheugenverlies wordt genoemd? Laat het ons weten in de reacties!


Lees ook: baby geboren met staart!