Snap

Van een andere mama kun je leren!

Op het moment dat Hayley werd geboren waren we totaal onervaren met baby’s. We wisten er niks van! Gelukkig bestaat er in Nederland zoiets als kraamhulp. De kraamweek was dus een spoedcursus babyverzorging. En na die week sta je er als ouders helemaal alleen voor, dan moet je het toch echt zelf doen.

Ik kan me nog herinneren dat ik met tranen in mijn ogen en Hayley in mijn armen onze kraamverzorgster voor de laatste keer gedag zei. Hoe moest ik het nou doen zonder haar? Maar na een week was ik eraan gewend om ‘zelfstandige’ mama te zijn. Je leert het tenslotte allemaal vanzelf, maar ook leer ik van de mensen om mij heen.

Zo heb ik een vriendin die haar tweede dochter op dezelfde dag heeft gekregen als ik. Hoe toevallig? Wel ontzettend leuk, want de meiden kunnen ontzettend lief met elkaar spelen.

Toen onze dochters ongeveer 2 maanden oud waren gingen we bij elkaar op bezoek. Zo ervaren als een echte moeder liep ze rond met haar 2 dochters en ik was verbaast hoe makkelijk het haar allemaal af ging. Ik had vaak nog moeite met de manier hoe ik mijn dochter vast moest houden of zelfs met de luier verschonen. En zij deed het allemaal alsof het niks was, het zag er zo natuurlijk uit.

We legden de kleine meisjes samen in de box. Hayley wilde thuis nooit in de box liggen, ze begon dan altijd te huilen, ik begreep niet waarom. En bij hen lag ze heerlijk, ze begon te lachen en viel zelfs nog even in slaap. Mijn vriendin vertelde dat ze meerdere boxkleden gebruikten zodat de box lekker zacht lag. Natuurlijk! Hartstikke logisch, maargoed je moet er als kersverse ouders maar op komen!

Eenmaal thuis aangekomen rende mijn vriend nog even naar de winkel om 2 extra boxkleden te halen. En ja hoor, Hayley vond haar box meteen een paradijsje!

De meiden zijn ondertussen alweer bijna 2 jaar oud. Afgelopen zondag gingen we weer een dagje naar onze vriendinnen. We bleven de middag spelen en gezellig een hapje eten. Hayley at slecht. De laatste tijd vindt ze haar avondeten geen succes. Na een hap of 2 is ze er helemaal klaar mee.

Tijdens het koken merkte mijn vriend op dat mijn vriendin haar dochters van alles liet proeven tijdens het eten en ze mochten af en toe een kijkje nemen in de pan. Ze vertelde dan wat ze precies aan het koken was. Het resultaat: De dochters van haar eten netjes hun bordje leeg, wat ze ook voor hun neus krijgen.

We besloten deze strategie thuis ook maar eens toe te passen. Tijdens de lunch zette ik alle benodigdheden op tafel en zo mocht Hayley haar eigen broodje smeren. Ze at het hele broodje op sinds tijden! En als ik aan het koken ben, mag ze in de pan roeren en vertel ik haar wat ik aan het maken ben. En dat het vooral lekker en gezond is. Hierdoor gaat het avondeten  een stuk beter!

Wat een verademing. Soms lijken punten in de opvoeding zo moeilijk, maar een oplossing zoals dit is eigenlijk erg simpel. Je moet er alleen maar opkomen! Ik leer daarom ontzettend graag van mijn vriendin. Mama ben je tenslotte niet zomaar, dat word je, het is iets waarin je moet groeien.

11 jaar geleden

en straks leer ik alles weer van jou!!

11 jaar geleden

Wat ontzettend lief! Love you! Dikke kus!!