Snap
  • Mama
  • feestdagen
  • kerstdagen
  • samengesteldgezin
  • tradities

Tradities

Herinneringen maken voor later

Wanneer je een samengesteld gezin vormt en de kinderen hun andere ouder is nog in beeld, worden de feestdagen verdeeld. In ons geval worden de feestdagen verdeeld met de vaders van de kinderen.

Daardoor is ons gezin met name met de feestdagen zoals de kerst helaas maar een dag compleet. Ook verjaardagen of feestdagen die maar op een dag vallen betekenen plannen in de weken dat we wel compleet zijn en daardoor kunnen we bijna nooit alles op de exacte datums vieren en ben ik al geruime tijd erg zoekende naar onze tradities.

Via onze instagram stories heb ik de afgelopen tijd op verschillende manieren gevraagd en ontdekt hoe de feestdagen bij onze volgers worden gevierd. Hoe de dagen worden ingevuld met activiteiten en wat er zoal gegeten wordt. Of feestdagen worden geassocieerd met cadeautjes voor de kinderen en wat er dan bijvoorbeeld gegeven wordt. Zo kwam ik achter verschillende ‘tradities’ van andere gezinnen en ontdekte wat goed bij ons zou passen, maar ook wat wij totaal anders zouden doen.

De vraag die ik mezelf al geruime tijd stel: wat wil ik mijn kinderen meegeven voor later? Hoe wil ik dat zij zich de feestdagen herinneren?

Als ik terugdenk aan mijn jeugd dan herinner ik mij de kerst en oud & nieuw in Italië: waar we met al mijn ooms, tantes, neefjes en nichtjes samenkwamen bij mijn opa en oma thuis en we gewoon de gezelligste, drukste en langste kerstdagen vierden. Mijn oma die om precies middernacht het kindje Jezus in de kerststal neerlegde, want in Italië speelt geloof een grote rol in je leven. Het bingoën met z’n allen tot ‘s ochtends vroeg, maar bovenal het ontzettend vele eten, want in mijn cultuur is samen eten gezellig. Hoe arm we ook waren, er was bij mijn opa en oma altijd veel eten met feestdagen.Ik herinner me de paasdagen: we gingen dan naar de kerk om een palmtak en heilig water te halen en dan gingen we met de hele familie bij mijn opa en oma (alweer) veel eten, maar voordat we begonnen met eten doopte mijn opa de palmtak in het heilige water om vervolgens daarmee het hele huis te zegenen, als laatste werd ook het eten gezegend, daarna begon het “feest”. Wederom gezellig druk met de hele familie!

Sinds we in Nederland wonen heb ik hier bijna geen familie waar we mee omgaan. Het ‘gezellig eten’ bij en met de hele familie gaat dus al niet meer. Hoe vul ik dan de feestdagen in met mijn kinderen? Komt daar dan nog bij dat we als samengesteld gezin niet de volledige feestdagen hebben om in te vullen.

Naast feestdagen hebben we natuurlijk ook te maken met omgangsregelingen, zo is Djayden bijvoorbeeld week om week bij ons en in de week dat Djayden er dus niet is zijn Benjamin en Josefine in het weekend bij hun vader. We hebben het voordeel dat we om de week een heel weekend voor ons zelf hebben, maar elk voordeel heeft zijn nadeel. In het begin was het invullen van de complete week namelijk erg lastig, inmiddels hebben we onze balans kunnen vinden en de ‘traditie’ dat we in het ‘complete’ weekend wakker worden met warme broodjes.

Ik besef nu dat alle dingen die we in het dagelijkse leven doen, herinneringen zijn voor later. Soms zitten er dagen tussen waarop we iets leuks doen samen en dat maakt dan een extra speciale herinnering voor later en ook al is mijn familie niet meer compleet, de mensen die we wel spreken zijn er en daar maken we het extra gezellig mee met de feestdagen. Kerst draait niet om veel cadeautjes en verplichtingen, maar om de warmte en de gezelligheid samen met de mensen om je heen wie je liefhebt. Als er iets is wat ik mijn kinderen mee wil geven voor later, dan is dat het wel!