Snap

Spontane BH verbranding

Gender neutraal opvoeden, ik ben geen die hard, maar toen ik de reacties las op een blog over dit onderwerp werd ik een beetje verdrietig.

Genderneutraal opvoeden; ik ben niet perse een voorvechtster maar doe gewoon wat goed voelt. Elfa loopt net zo lief rond in haar Spidermanpak als in haar balletjurk van Frozen. Speelt met auto's en met poppen, wil later een baard net als papa en borsten zoals mama, klimt over boomstammen en rolt door de modder maar zit net zo lief te knutselen aan tafel. Waarom zou ik haar iets verbieden of ontzeggen omdat het typisch voor jongens zou zijn?

Ik weet dat er nog een wereld te winnen valt als het gaat om feminisme maar ik schrok wel toen ik reacties las als: "er wordt geklaagd dat er geen echte mannen meer zijn, maar dat krijg je ervan als je nagels gaat lakken van jongens" of "ik vind het belachelijk nagellak bij jongens, straks gaat hij nog twijfelen over wat hij is".

Ik ben geen feministe in hart en nieren, maar bij zulke opmerkingen krijg ik de neiging om spontaan mijn BH te verbranden en gebodypaint in regenboog kleuren de straat op te gaan. Dit is precies dé reden waarom de Gaypride niet alleen een leuk feestje is met vrolijk uitgedoste mannen en vrouwen, maar nodig is om deze vooroordelen te bevechten.

Ik kan me haast niet voorstellen dat mensen, uit eerder genoemd voorbeeld, echt zo denken. Het staat zo ver van mijn eigen belevingswereld. Stel dat je kind al gaat twijfelen over zijn of haar gender, dan is dat heus niet omdat hij nagellak op mocht toen hij drie was, of omdat je dochter met auto's mocht spelen. Newsflash: Een kind denkt helemaal nog niet in genderrollen. Het is aangeleerd gedrag, net als dat wij ooit hebben geleerd wat typisch voor jongens of meisjes zou zijn. Daarnaast is het slechts een modebeeld, vroeger droegen jongens jurken en mannen maillots, was blauw voor meisjes en roze voor jongens. Waarom zou je je daardoor laten bepalen? Er zijn volksstammen waarbij nagellak bij mannen de norm is: denk aan jongerenculturen als Gothic, Metal en Emo. De skinny jeans zijn sinds kort weer helemaal hot voor mannen, zelfs voor jongens baby's zijn er skinny modellen te krijgen. Is dit dan verwarren van genderrollen of een modehype volgen? Zeg het maar!

Ik zou alle mensen die bang zijn voor roze bij jongens en rouwranden bij meisjes willen zeggen: laat je kind vrij en vooral zichzelf zijn. Als je zoon of dochter ooit gaat twijfelen over zijn gender, seksualiteit of seksuele voorkeur dan is, mijns inziens, de veiligste plek om deze twijfels te uiten: thuis. Thuis mag je jezelf zijn, hoef je je niet anders voor te doen dan je bent. De maatschappij is al kritisch genoeg. Stel je voor dat je kind worstelt met zijn identiteit, dan wil je toch niet dat het, dankzij jou denkbeelden ongelukkig is? Zich niet vrij voelt om zichzelf te zijn? Zich schaamt om wie hij/zij is? Je wilt vooral dat ze gelukkig zijn.

En dan nog even over die echte mannen, waar blijkbaar over geklaagd wordt: Ik klaag niet. Ik vind het heerlijk dat mijn man, wast, strijkt, kookt, luiers verschoond en zelfs heeft geleerd om staartjes te maken in het haar van mijn dochter. Een man die zich samen verantwoordelijk voelt voor de opvoeding, het huishouden en het inkomen dat is voor mij pas een echte man. 

7 jaar geleden

Haha ja, jongens die zingen en dansen, dat kan natuurlijk geen zuivere koffie zijn. Dat is echt zo'n onzin! Gelukkig is het wel steeds meer geaccepteerd door alle talentenshows etc. Wie weet hoe je je zoon je liefde voor de BSB kan overbrengen hihi.

7 jaar geleden

Dankjewel. En gelukkig is dat inderdaad de algemene tendens. Daarom verbaasde ik me waarschijnlijk ook zo over de tegengestelde reacties. Maar die zijn er helaas nog wel.

7 jaar geleden

Dankjewel

7 jaar geleden

Dankjewel. En inderdaad! Hoe ze zich ook zal ontwikkelen, trots ben ik toch al :-)