Terug
Blog header image

Rollercoaster every day

Bijzonder wat het moederschap allemaal met je doet. Je leven komt in een soort achtbaan terecht en blijft dit de eerst komende jaren ook.

Je hebt van die ouders die van te voren zeggen “Ik laat mijn leven niet bepalen door een baby, die gaat meer mee in ons patroonTsja, daar komen ze dan vaak toch op terug als de kleine spruit eenmaal ter wereld is gekomen. Natuurlijk is het leuk te blijven reizen, maar met een krijsende baby op de achterbank, klappende borsten van de melktoevoer, het constant verschonen van een luier en véél te weinig slaap, bereik je vaak eerder een averechts effect. Je “leuke” uitstapje” veranderd in een helse nachtmerrie en daar doe je niemand een plezier mee. Je kind niet, jij niet en jullie humeur zeker niet. Langzaam begin je te beseffen dat je niet egoïstisch kan zijn. Juist als je rekening houdt met je kindje voel jij je ook beter en gaat alles een stuk soepeler. Dat kan ik beamen.

En ja, als moeder zijnde ben je vaak moe. Ontzettend moe. Als je al eens een nachtje onafgebroken kan slapen, ben je de rest van de dag bezig met allerlei gevarieerde taken die aardig wat energie van je vragen. Wassen draaien bijvoorbeeld. Er lijkt geen einde aan te komen, Is was 1 klaar, staat de volgende alweer klaar. Troep opruimen is ook een dagtaak geworden. Er lijkt geen einde aan de troep te komen. Is de ene hoek op orde, is het in de andere hoek wel weer een puinhoop. De stofzuiger draait overuren. Van koek- en broodkruimels tot besmeurde vloeren met chocopasta en andere kleffe zooi. Als het alleen de vloer zou zijn, kom je er alsnog goed van af. Wacht maar tot ze de muren ontdekken, dan kan je echt je lol op.

Boodschappen halen, eten voorbereiden ( zowel ontbijt, lunch als het avondmaal) de vaat doen ( of vaatwasser in en uitruimen) , bedden opmaken, stofzuigen, zoeken waar “beertje” nu weer is (voor de honderdduizendste keer), Speen onder de bank vandaan plukken ( tezamen met wat zacht geworden soepstengel resten, plukken stof en een Duplo blokje), tussendoor ook voor de 300ste keer een “waarom?” vraag beantwoorden van je schoolgaande kind die je graag met zoveel mogelijk vragen bestookt, waar je echt niet altijd het antwoord op weet ( of kan geven) en daardoor ook wel eens met je mond vol tanden staat en al stotterend een maar een tactisch en zo eerlijk mogelijk antwoord probeert te geven zonder haar nog wijzer te maken ( voor haar leeftijd) dan ze al is. ( vooral de vraag hoe maak je baby's? Is een challenge onder veel ouders), zorgen dat je kind(eren) op tijd op school komen ( of de crèche óf beide), en daar op het schoolplein je sociaal gedragen door een praatje met een andere ouder te maken terwijl je 9 van de 10 keer daar totaal geen zin in ( en tijd voor) hebt, naar werk toe racen en om 17:00 weer uit werk racen om de kids weer op te halen, avondeten klaarmaken, Douchen, badderen, pyjama's aan, verhaaltjes voorlezen, kleren en spullen klaarleggen voor de volgende dag en dan maar hopen dat de kleine (b) engeltjes gelijk lief gaan slapen en niet om nog een extra nachtkus vragen of een extra verhaaltje of ( onder velen kids favoriet ) een glaasje water vragen. Zachtjes sluip je de trap af naar beneden. Maar dan is het nog niet klaar uiteraard. In je hoofd draait het motortje overuren. Hebt je alles tassen ingepakt? Niks vergeten? Lunchpakketten? Is jouw tas al ingepakt, kleren uitgezocht? Wekker gezet? Daarnaast struin je regelmatig het internet af of dat bultje op het buikje van je kind toch geen beginnende kinderziekte is en of dat het griepje van je jongste kind wel echt een griepje is en niet iets ernstigers...

Vergeet vooral ook niet de lijstjes. Oh wat ben ik blij met lijstjes! Niet alleen de boodschappen lijstjes, maar vooral degene die mij herinneren aan partijtjes van de kinderen, het inleveren van de gevulde schoenendoos voor “stichting schoenmaatje”, de verjaardag van de juf of het meenemen van bordje en bestek voor het nationaal schoolontbijt op school. Moeder zijn is een 24/7 baan. Dit gaat zelfs door als je de deur achter je dicht trekt of wanneer je hoofd het kussen raakt. Als moeder zijnde tob je toch wel het meest. Heb ik de verwarming wel acht uit gedaan en heb ik de deur op het nachtslot? Zie ik niet iets belangrijks over het hoofd?

Ja, moeder zijn is leuk, want niks is heerlijker dan je kinderen te zien genieten, maar aan het einde van een drukke dag, ben ik ook wel erg blij als ze heerlijk op 1 oor liggen en ik lekker met mijn voetjes omhoog op de bank kan gaan zitten met een goed glas wijn.

Lindsy83
7 jaar geleden

En dat is allemaal ooknog eens als je kinderen redelijk eem werken ;) Als een van je kinderen besluit om ziek te worden of dwars te liggen kom je gelijk nergens maar aan toe. Maar hoe dan ook, het blijft heerlijk, mama zijn :)

Marinde1985
7 jaar geleden

Ja haha Lindsy83, dat is inderdaad ook nog eens het geval. Als je kind of kinderen ziek zijn, gaat dat voor alles. Dan laat ik de boel maar de boel en gaat het verzorgen van de ziekenboeg voor :)

elsvdp
6 jaar geleden

Ha ha, ik word al moe als ik het lees! Voor mij is het alweer een tijdje geleden dat m'n meisjes zo klein waren en die drukte staat niet helemaal helder meer in mijn geheugen gegrift. Daar komt ook nog bij dat jij en je zusje ontzettend veel samen speelden. Voorbeeldige dochters! Dat maakte het voor mij wel wat relaxter. Bovendien ben ik na mijn afstuderen een tijdje thuis gebleven en pas gaan werken toen jouw zusje, de jongste, naar de basisschool ging. Petje af Marinde. Je doet het top!

Marinde1985
6 jaar geleden

Lief van je mam! Net als jij het ook goed met ons hebt gedaan en ja, wij hadden altijd elkaar. Ik merk nu dat mijn meiden ook veel meer met elkaar gaan spelen. Echt heerlijk om te zien, het plezier dat ze met elkaar hebben, dat alleen al maakt mij de gelukkigste persoon op aarde

Blog header image

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”

Mamaplaats-hoofdredacteur Laura Hogendoorn liet haar dochter Maia de nieuwste poppen van L.O.L. Surprise! testen

Of ik poppen wilde testen? Daar hoefde ik met een dochtertje van 4,5 in huis niet lang over na te denken. Maia is een echt poppenmeisje. En dat deze poppen van L.O.L. Surprise! er ook nog eens heel cool uitzien, maakte de keuze nog makkelijker.

TODO: Add alt to media

Voor iedereen een favoriet

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”, riep Maia toen ik ze tevoorschijn haalde. Eerst speelde ze dat het twee prinsessen waren, later waren ze verliefd op elkaar en daarna werkten de poppen in een dierentuin. En dat vind ik als moeder ook het leuke: je kunt er alle kanten mee op. Helemaal omdat de L.O.L. Surprise! poppen allemaal anders zijn. Zo kun je altijd voor de pop kiezen waar jouw zoon of dochter zich het beste mee kan identificeren. Of je nou een kind hebt dat alleen maar jurken aan wil en van roze houdt of juist een stoere wildebras in huis hebt, er past er altijd wel één van de poppen perfect bij jouw kind.

TODO: Add alt to media

Mama even rust

Helaas voor mezelf, Maia lijkt ontzettend veel op mij en praat -net als ik- van ‘s ochtends tot ‘s avonds non-stop. Vrij vermoeiend soms haha. Maar ook als je geen prater in huis hebt, is er als moeder toch gewoon niks fijner dan als een kind zich even alleen vermaakt? Zonder jou te storen.

En ik moet eerlijk bekennen, ik heb wel een beetje met haar nieuwe, roze en blauwe vriendinnen te doen. Want Maia heeft het gepresteerd om de hele middag onafgebroken tegen ze aan te praten. Maar ondertussen kon ik eens een keertje genieten van een WARM kopje koffie! Win-winsituatie toch?! :) 

TODO: Add alt to media
TODO: Add alt to media

Gun jij jezelf als moeder nou ook even een momentje rust én wil je ook nog eens de fantasie van jouw kindje prikkelen? Bekijk dan ook eens de andere poppen die ze in de collectie hebben. Of psssttt…. ideetje voor de feestdagen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met L.O.L. Suprise! 

TODO: Add alt to media
Anoniem
2 dagen geleden

pas op: je krijgt zomaar 100 ongevraagde mails van mamaplaats en je komt er niet van af!

Joann123
2 dagen geleden

Dit kan je zelf aan -en uit zetten in je instellingen! ;)

Mamaplaats
1 dag geleden

Wat Joann123 ook al zegt, je kunt in je eigen instellingen heel makkelijk je mails uitzetten! Liefs team Mamaplaats

Anoniem
1 dag geleden

Nou je moet dan wel bij je instellingen moeten komen om het uit te zetten. Ik heb er over geschreven en kreeg de zelfde anteoord

Blog header image

DE GEZELLIGSTE PUZZELTIJD VAN HET JAAR

Jan van Haasteren Junior

Wie kent ze niet, de creatieve en humoristische puzzels van Jan van Haasteren Junior. Elke puzzel heeft zijn eigen verhaal.

De perfecte tijd om te gaan puzzelen

Het wordt donkerder in huis, de kaarsjes staan aan, een heerlijk moment om samen te puzzelen. Je gedachten op nul en helemaal in de puzzel verzinken. Met één doel, de puzzel op te lossen.

Wist je dat als jongere kinderen puzzelen ze een betere hand- oogcoördinatie ontwikkelen? Kinderen hun geheugen wordt gestimuleerd, welk stukje paste niet en welke zou dan wel kunnen passen? Ook leren ze door te gaan als het even niet lukt en in oplossingen te denken.

Herken je dat gevoel ook? Dat geluksgevoel als je weer een puzzelstukje op de juiste plek hebt gelegd? Dopamine komt vrij in je hersenen als je een stukje weer goed gelegd hebt, ook wel het gelukshormoon genoemd. Hierdoor word je blij, krijg je een voldaan gevoel en zin om de puzzel af te maken.

Op zoek naar herkenningspunten 

Jan van Haasteren Junior zijn niet zomaar puzzels. Dat Jan van Haasteren een striptekenaar is geweest is wel te zien in zijn puzzels. Je kan helemaal in je gedachten verdwijnen in de puzzel. Je eigen stripverhaal bedenken. Al puzzelend kom je allerlei verschillenden karakters tegen.

Heb jij de kenmerkende Jan van Haasteren items al weleens gevonden, als de haaienvin, schildpad, superslak of de handjes? Deze zijn vaak te vinden in de puzzel. Uren lang kijkplezier na een voldaan gevoel van het maken van de puzzel.

Wij zijn dol op de Junior puzzels van Jan van Haasteren, na het laatste stukje gelegd te hebben bedenken we ons eigen verhaal erbij en vertellen deze aan elkaar. Dit wekt de leukste momenten op! Humor, dat heeft Jan van Haasteren wel!

Als je ze zelf wil bestellen, als cadeautje voor de feestdagen bijvoorbeeld (tip!), dan kan dat hier. Veel puzzelplezier! 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Blog header image

Sinterklaasavond met PLUS

Het heerlijke avondje staat weer voor de deur. De leukste tijd van het jaar vind ik zelf. De dagen worden korter en het is langer licht. Dat betekent voor mij gezellig samen op de bank met de openhaard en kaarsjes aan. En uiteraard met wat lekkers. Eerst boodschappen doen. 

Sinterklaas

Voordat we lekker kunnen smikkelen op de bank met deze donkere dagen voor Sinterklaasavond, gaan we boodschappen doen. Wij komen graag bij PLUS omdat daar fijne aanbiedingen zijn. Ik blijf toch een Nederlander zullen we maar zeggen, haha. Buiten de aanbiedingen is het vers gesneden beleg van PLUS onze favoriet! 

Voor Sinterklaas hebben ze ook een ruim assortiment aan lekkernijen. Zoals chocoladeletters in vele verschillende smaken, pepernoten in vele verschillende smaken, chocolade Sinterklaasjes, banketstaaf of speculaastaart en nog veel meer. Persoonlijk vind ik de pepernoten van het eigen huismerk heerlijk knapperig. Ook die met chocolade eromheen vliegen er hier thuis doorheen. Ook altijd erg handig voor het schoentje zetten om de schoentjes te bestrooien.

Onze favorieten 

Waar ik nog meer voor naar de PLUS ga is het ruime assortiment aan groente en vlees. Persoonlijk ben ik vaak een beetje inspiratieloos als het om avondeten gaat. Op de website van PLUS kan je veel recepten vinden, erg handig als je, net als ik, inspiratieloos bent. Je kunt het heel makkelijk online bestellen of je maakt een lijstje en gaat dan naar de winkel. Net wat je makkelijk vindt.

Online boodschappen doen

Moeder Teresa hier vergeet altijd boodschappen te doen en moet dan soms per week wel 8 keer op en neer naar de supermarkt. Gelukkig hebben ze online boodschappen uitgevonden. Daar kun je fijn per categorie zien wat je besteld hebt. Echt heel handig en praktisch als je net zo’n chaoot bent als ik. 

Waar gaat jullie voorkeur naar uit? Online of winkel? En doen jullie meteen voor de hele week boodschappen of lekker 3 keer op een dag? 

Voor het heerlijke avondje van Sinterklaas heb ik lekker strooigoed in huis gehaald. Ook lekker broodjes voor in de oven en natuurlijk vleeswaren van PLUS. Een lekker hapje voor op tafel is ook altijd gegarandeerd succes. Wij zijn er klaar voor, jullie ook?

Blog header image

Laat jij geld liggen?

De WAT? De inkomensafhankelijke combinatiekorting!

De WAAAT??? Dit was de uitroep van Pieter. Pieter verdient goed, maar het lukt hem niet om grip te houden op zijn uitgaven. Dit veroorzaakt stress en frustratie, maar vooral verdriet omdat hij niet kan sparen voor een vakantie naar Griekenland met zijn twee kinderen.


De inkomensafhankelijke combinatiekorting (in het kort IACK) is een onmogelijke naam voor een heffingskorting waar je mogelijk recht op hebt als je werken en de zorg voor een kind of kinderen combineert.


Pieter is gescheiden heeft co-ouderschap en woont in een vrije sector huurhuis. Voor mij gaan dan de alarmbellen direct rinkelen.


Om de IACK te krijgen, moet je namelijk wél belastingaangifte doen en er zijn mensen die huren en geen aangifte doen. Verder moet je voor de IACK aan een aantal voorwaarden voldoen.


In mijn podcast "Het gaat altijd over geld" aflevering 12 vertel ik je precies wat dat is.

Je kan ook googelen op Inkomensafhankelijke combinatiekorting. Op de belastingsite vind je alle voorwaarden op een rijtje met linkjes naar meer informatie.

 

Voor Pieter kwam het erop neer dat hij voor 2021 recht had op netto €234 per maand. Oftewel €2.815,-!


Zijn vakantie naar Griekenland volgend jaar, komt ineens wel heel erg dichtbij 🥹😉 


Ben jij co-ouder of ben je de minstverdienende partner, heb je een kind van 12 jaar of jonger en doe je geen belastingaangifte?