Snap

Praten over de bloemetjes en de bijtjes. Wanneer?

"Ik heb haar allang uitgelegd wat seks is! Toen ze 8 was al." Nou, begrijp mij niet verkeerd, maar... ZO vroeg?!

Ik schrok toen een vriendin van mij dit vertelde. Mijn dochter is nu 12 jaar oud en ik heb het er met haar pas afgelopen maand over gehad. Ik vond het veels te vroeg voor dat ze 12 jaar oud is. 

Misschien ben ik veels te goed gelovig en hoop ik dat mijn dochter voor eeuwig de heilige maagd Maria blijft, maar ik weet bijna wel zeker dat dat niet zo gaat zijn. Toch wilde ik haar vertellen over seks wanneer ze 12 jaar oud was. Heb ik ook bij haar broer gedaan.

Die vriendin zij dat het 'dom' van mij was om zo lang te wachten met het uitleggen van seks. "Die jeugd van tegenwoordig springen met de eerste de beste het bed in. Beter dat ze dan goed voorbereid zijn. Heb liever geen tienermoeder hier in huis rondwaggelen met een kind waar IK voor moet zorgen." Nou, overdrijven kan ze wel. 

Nou, ze had nog net geen setjes voorbehoedsmiddelen gekocht... Ze was er helemaal klaar voor. Het verbaasde mij zo erg! 

Wanneer vertellen jullie je kinderen over de bloemetjes en de bijtjes? En waarom?

 

6 jaar geleden

Oudste is 10,jongste is 7, ongeveer 3 maand geleden onder het eten,uhm help?!maar heb gewoon verteld hoe het zit,niks niet moeilijker,mooier of wat dan ook,meteen de drugs/roken/drinken dingen besproken en nu even klaar met deze onderwerpen ????

7 jaar geleden

Precies dat! ????

7 jaar geleden

Mijn dochter is 5. Ik heb een superleuk boek gekocht speciaal voor de jonge kinderen en dat lees ik met haar. Daarin wordt alles in kindertaal uitgelegd. Ze stelde vragen dus leek me tijd. Ik ben er liever open over. Dan hoop ik dat zij dat later ook is.

7 jaar geleden

Hi! Mijn kinderen zijn 4 en 5 en zij weten wel hoe kinderen gemaakt worden. Zowel bij mensen als bij bepaalde dieren. Ze weten ook dat zij zelf niet zo gemaakt zijn, maar door in het ziekenhuis een eitje en een zaadje bij elkaar in een bakje te doen. (En dat 2 mannen of 2 vrouwen zo ook samen een kindje zouden kunnen krijgen.) De oudste heeft eens condooms gevonden (lagen op tafel klaar voor de les op een middelbare school) en vroeg wat het was. Dus vertelde ik (wel enigszins overrompeld hahaha) dat het een soort zakjes voor om een piemel zijn, voor als je wél wilt vrijen maar geen kindjes. Snapte ze en ze ging weer door met spelen. Ze weten ook dat het iets voor volwassenen is. Ze weten ook dat volwassen vrouwen als ze een eitje hebben gehad, maar er kwam geen zaadje bij, bloed krijgen, en dat dat niet eng is. Dit hebben we niet met "een gesprek" besproken. Maar gaande weg; door voorleesprentenboeken (echt geweldig hulpmiddel!), door jongens en meisjes te vergelijken, door parende dieren, door samen in bad te gaan, doordat ze condooms of maandverband vinden (of staan te kijken want privacy op het toilet of onder de douche heb je als moeder of vader toch al nooit meer!), en door open te staan voor vragen. Ze hebben ook wel eens met een spiegeltje gekeken naar hun hele lijf. Ik vind het normaal dat ze zelf weten hoe hun eigen lijf er uit ziet. Ik vind het gek dat er zelfs volwassen vrouwen zijn die niet weten hoe ze er daar uitzien. De kinderen vinden dit allemaal maar gewoon en staan er verder niet zo bij stil. Wij volwassenen maken er vaak iets moeilijks van. Ik denk dat we zo vanzelfsprekend door gaan. We leren de kinderen van alles en leggen van alles uit, dus ook hier over. Ook in welke situatie wat gepast is. Dus dat sommige dingen "prive" zijn. En super belangrijk: Dat zij de baas zijn over hun lijf! Ik denk dat met meer kennis mijn kinderen eerder bij mij komen als er iets naars ergens gebeurd wat niet door de beugel kan. Omdat ze weten dat dat niet normaal is. Dus ik denk dat ze door meer te weten weerbaarder zijn. En ik ben echt superblij dat ik dan niet straks in de puberteit "HET (beladen?) gesprek" moet hebben.