Snap
  • Mama
  • opvoeding
  • moeders
  • lief
  • Moedermaffia
  • moeten

Opvoeden en de lat die zo hoog ligt.

Opvoeden, je kunt er boeken over vol schrijven. Meningen, ideeën, de moedermafia.. ze zijn er in overvloed en overal.

Opvoeden, je kunt er boeken over vol schrijven. Meningen, ideeën, de moedermaffia.. ze zijn er in overvloed en overal. Op een kinderverjaardag komen dan ook vaak dezelfde vragen. Loopt ze al? Heeft ze een speen!? Drinkt ze uit die fles?Eigenlijk zijn we het altijd over één ding eens. Dat we het allemaal net anders doen en het niet helemaal eens zijn met de opvoeding van de ander.Ik zal dan ook meteen met de deur in huis vallen. Mijn kinderen kregen allebei vanaf de geboorte de fles en ze hebben beide spenen.Als ik om mij heen kijk vraag ik mij dan ook zo vaak af, waarom leggen wij die lat zo hoog dat we de hele dag op onze tenen aan het lopen zijn.  Uitgeput van het strekken en in bochten wurmen. Vallen moeders gewoon om. 

Je kind moet lopen als ze één wordt, even een speentje mag want blijkbaar is het schattig als baby maar daarna moet die, als baby net lekker eraan gewend is weg. Eten moet met vork en zonder knoeien. Haren altijd netjes in een staart en zeker geen snottebellen. Dat op zich is al een dagtaak. Komt daar ook nog bij dat je er zelf ook piekfijn uit moet zien. Je huis zo in het nieuwe Stijlvol wonen magazine moet passen. En om het plaatje compleet te maken nog een hele gelukkig chocoladebruine labrador die speelt in je achtertuin.

Moeten, moeten en moeten. Om moe van te worden.

Saar had nog een speen toen ze drie was en zelfs toen ze vier was nog even. De keren dat ik hoorde dat die toch echt nu weg moest of ik weer getagd werd in een bericht over je speen sturen naar woezel en pip of sinterklaas zijn ontelbaar. Eerlijkheid is wel dat het soms binnenkwam en ik dacht , ja ze moet eraf. Maar waarom. Wij geven die speen als ze baby zijn. Zijn ze lekker zoet mee. Sust zo lekker in de nacht. En dan vinden ze hem echt prettig en pakken wij hem weer af. Ok, slecht voor de tanden slecht voor taalontwikkeling ik snap het allemaal. En toch had Saar haar speen nog. En geniet Bo zelfs nu ze ander half is nog in de avond van een nutrilonfles.

De vraag in deze is dan ook hoe we die lat omlaag krijgen. Meningen zullen er altijd blijven. Acceptatie van die mening is ervoor nodig om elkaar in de waarde te laten. Heeft jou kind geen speen prima! Krijgt mijn kind een fles prima! Saar en Bo wil ik meegeven dat ze goed zijn zoals ze zijn. Prachtig en lief. Laten wij als ouders daarin dan ook het goede voorbeeld zien. Elkaar steunen, begrip hebben en elkaars mening respecteren is hierin een mooie start. Want als we samen zorgen dat die lat lager komt, we kunnen ontspannen en eerlijk zijn.

Word het moederschap een stuk mooier en wereld voor onze kleintjes een stuk fijner.