• Mama
  • Gezond
  • kinderziekten
  • remedies
  • ongelukjes

Natuurlijke remedies voor kinderziekten en-ongelukjes

De afgelopen twee weken hebben we in een klap de waterpokken gehad. Eerst de ene en een week later, de ander. Elk zaten ze er helemaal onder, hoewel op verschillende plekken heel erg en gelukkig zijn ze allebei niet ernstig ziek geweest, maar hadden ze wel erg last van de jeuk. In het begin van dit jaar hadden we een soortgelijke situatie met oorontsteking en vorig jaar vlak voor kerst, met buikgriep. Koorts, ziek zijn, overgeven en diarree... het hoort er allemaal bij. Het is vervelend voor iedereen om de hummels zo te zien, maar wat ik me op zo'n moment bedenk is dat dit een teken is dat hun immuunsysteem hard aan het werk is. Zolang het kind niet in levensbedreigende situaties is als extreem hoge koorts of dagenlange diarree, zet ik me er gewoon voor en gebruik ik in principe geen paracetamol of chemische hoestdrankjes. Neen, deze mama heeft een kastje met remedies uit de natuur! Ik ben er altijd erg blij mee geweest en wilde ze daarom graag met jullie delen. Ook om te horen wat jullie nog aan huismiddeltjes hebben die gewoon heel goed werken!

Ik ben begonnen met het aanleggen van een natuurlijke huisapotheek, toen onze oudste drie jaar geleden erg ziek werd en een antibiotica kuur moest. Hij kwam er zelf niet overheen en het duurde mijns inziens te lang. Hij knapte hier gelukkig heel snel van op, maar helaas betekent een antibiotica kuur ook, dat de goede bacteriën in de darmen ook een optater krijgen. Eindscore: ziekte overwonnen - weerstand op nul: 1-1. Ik ben toen gaan zoeken naar manieren om zoonlief snel weer op te laten knappen. Bij de apotheek in ons dorp vond ik een probiotica dat je op kan lossen in water en dat uitermate geschikt is voor kinderen (en volwassen) die net een kuur gehad hebben. Twintig staafjes a twee keer per dag. Even doorzetten want het smaakte een beetje vreemd, maar het ging er wel in! Sindsdien heb ik altijd een pakje in mijn kastje staan. Loopneuzen? Traanogen? Buikgriep? Hup, aan de probiotica!

De waterpokken heb ik ook volledig zijn gang laten gaan. Ik heb mijn kindjes met de koorts kunnen geruststellen en verlichten, zonder het te onderdrukken en zo hun lichaam de kans gegeven het virus er uit te werken. Wat heel goed hielp voor de jeuk was sodium (of natrium) bicarbonaat. Heel goedkoop en heel neutraal. Gemengd met een beetje amandelolie en op de plekken gesmeerd waar de jeuk heel erg was. Allebei de kinderen gaven aan direct geen jeuk meer te hebben op die plekken. Wij hebben helaas geen bad, anders had ik het havermoutbad graag uitgeprobeerd! Ook dat schijnt heel effectief tegen de jeuk te zijn. En bij ziekte ga ik direct aan de slag om een Joods penicilline te maken: Zelf getrokken kippensoep. Van een hele biologische kip, met flink knoflook, selderij, wortel en peterselie. Lekker een paar uur laten trekken en dan de bouillon daarvan op laten drinken. Als ze niet willen eten, probeer ik in ieder geval een paar eetlepels binnen te krijgen, want het is zeer versterkend en genezend!

Wat ik verder nog heb staan zijn calendulazalf bij geschaafde knietjes, elleboogjes en handjes. Sint Janszalf voor de meer ernstiger valpartijen (Sint Janszalf helpt de huid sneller genezen en laat geen littekens achter). Deze zalf maak ik zelf heel eenvoudig van medicinale olie en kokosolie. Ook heb ik altijd een flesje tea tree olie om te ontsmetten (nooit direct op de huid aanbrengen) en lavendel- en eucalyptusolie om ongewenste muggen te verdrijven. Wat ook erg goed werkt tegen diarree is een theelepeltje kaneelpoeder. Het smaakt wel lekker, hoewel een beetje droog, en het stopt de diarree snel. Zeker een aanrader als het al eens een dag duurt eer het over is. Bij zere maag en na overgeven, gebruik ik verse gember. Zelf eet ik dit zo op, maar de kinderen vinden dit wat driest. Beetje heet water er op, vijf minuten laten staan en met een beetje honing opdrinken. Een schijfje is vaak voldoende om maagpijn te verhelpen. Venkelzaad is ook geschikt, maar dat is meer voor als er verkeerd gegeten is. Chinees bijvoorbeeld.

Zelf vind ik het idee om mijn kinderen de kans te geven zelf over een ziekte heen te komen, erg plezierig. Maar ik wil wel wat voorop stellen: Alles met gezond verstand! Dokters zijn er om je te helpen, dus als ik het niet vertrouw, ga ik direct naar de huisartsenpost. Maar bij kleine ongemakken vind ik een niet-chemische en natuurlijke oplossing te verkiezen boven middelen die ziekte en pijn onderdrukken en daarmee een vals idee van beterschap geven. Kinderziekten zijn er voor een reden!

Wie heeft er nog meer beproefde huismiddeltjes? Wat is een favoriet in jouw huishouden?

10 jaar geleden

Bij eczeem of andere uitslag ff langs de heide lopen en plukjes schapenvacht meenemen thuis de vacht over het eczeem wrijven door het schapenvet zal het eczeem minder worden :) werkt bij mij heel goed :)