Terug
Blog header image

Moeder zijn, Vrouw zijn, Werken en mezelf vinden

Ik vind het heerlijk om tijd met mijn kinderen door te brengen, maar ik merk wel dat ik steeds meer en meer mezelf aan het verliezen ben.

Ik heb jarenlang fanatiek gesport. Zeker 3 keer in de week deed ik aan Zumba en tevens deed ik zelf ook elke avond oefeningen thuis voor mijn buik en billen onder andere. Heerlijk vond ik dat. Ik sportte voordat ik moeder werd en ik heb de draad weer opgepakt toen Zoë 3 jaar was. Nu is Zoë 5 en Demi 1,5. Ik merk dat ik steeds minder voor mezelf doe en het ook moeilijk vindt om tijd te vinden of te maken voor mezelf. Ik heb dan het idee dat ik egoïstisch bezig ben. Ik weet ook in mijn achterhoofd dat dat klinkklare onzin is. Mijn kinderen staan altijd op nummer 1. Ga ik winkelen, koop ik eerder wat voor mijn meiden dan dat ik iets voor mezelf haal. De momenten dat ik vrij ben probeer ik leuke uitstapjes te bedenken en mijn kinderen te vermaken. Ik merk en weet dat ik ook leuker ben qua moeder en qua persoon als ik af en toe wat “me” time opeis, maar hoe pak ik dat aan?

Qua sporten vind ik het lastig. Ik geniet ervan te sporten en te bewegen. Ik heb een extreme passie voor dansen en ik zou dan ook graag meer dansen en wellicht ook zelfs verscheidene danslessen volgen. Behalve dat het veel geld kost vraag ik mij ook wel af hoe ik dit in mijn tijdschema ga passen. De avonden wil ik graag mijn meiden zelf naar bed brengen wat erop neer komt dat ik voor 20:00 niks kan plannen. Tevens werk ik 24 uur in de week. In de weekenden valt uiteraard wat te regelen, dat geef ik toe. Maar de weekenden zijn de enige dagen van de week dat ons gezin compleet is. Ik kijk er dan ook erg naar uit Quality time met z'n 4-en. Zaterdagochtend heeft mijn oudste zwemles. Een zaterdag middag of zondagochtend zou ik ideaal vinden om te sporten. Maar waar vind ik dansschool of sportschool die goede Zumba lessen geeft op de zaterdagmiddag of zondag ochtend? En wil ik dat? Ik wil weer iets doen met deze grote passie van mij, maar waar vindt ik iets passendst waar ik mezelf totaal in kan vinden en verliezen?

Ik weet het, ik maak het mezelf lastig. De dagen dat ik na werk thuis kom zijn vaak chaotisch maar structureel. We eten met z'n allen, kinderen gaan in bad of de douche. Mijn jongste krijgt daarna de fles en tegen 19:00 ligt zij op bed. Direct daarna ruim ik het wasgoed op en leg ik de kleren en spullen klaar voor de volgende morgen. Zoë gaat hierna naar bed. Verhaaltje lezen en zo tegen 20:00 zit ik beneden met een boek of de tv aan na zelf ook gedoucht te hebben. De laatste tijd is het overigens eerder de tv dan een boek moet ik toegeven. Wellicht heb ik gewoon een schop onder mijn kont nodig en moet ik zin creëren om de avonden nog een uurtje of wat iets actiefs te gaan doen. Afspreken maken is voor mij ook al een punt. Ik vind het leuk als ik een uitje heb, echter staat het mij ook weer tegen dat ik wederom een verplichting heb. Ik weet dus niet zo goed wat ik met mezelf aan moet en merk ook dat ik gewoon moe ben en mezelf meer toe dingen moet aanzetten.

Ik denk dat het een goed voornemen voor mij is om komende jaar de touwtjes wat te laten varen. Wat relaxter worden en inderdaad gewoon tijd voor mezelf nemen. Een dage sauna met een vriendin en mijn passie voor dans weer oppakken, want een blije vrouw is ook een blije en gezellige moeder. Als ik wat relaxter ben dan zijn mijn kinderen dat ook. Als moeder zijnde neem je überhaupt, eerder dan de vader, de zorg voor je kinderen waar. Ik doe dat ook. Ik merk dat ik regelmatig mij erger aan het feit dat ik zoveel doe en moet doen. Ik weet dat dat niet helemaal eerlijk is, want ik trek ook alles naar mezelf toe. Ik vraag niet om hulp. Daar ben ik niet goed in en daar hou ik niet van. Ik denk en wil altijd alles zelf oplossen en zelf regelen. Daardoor ben ik ook minder toegankelijk voor wanneer iemand mij wil bijstaan. Ik ga weer sporten of dansen of dansend sporten dat weet ik zeker. De vraag is alleen wanneer en waar, maar als het zo is zal ik wederom een blog hieraan wijten en ik weet nu al dat erin komt te staan dat ik dit veeeel eerder had moeten doen!

Anoniem
6 jaar geleden

Jeetje het is net of ik over mezelf lees. Ik weet dus geen oplossing maar wil je wel zeggen dat je niet de enige bent.. Vooral dat stuk met leuke dingen doen en er echt toe zetten en niks uit handen kunnen geven. Hang liever 's avonds op bank en lekker vroeg naar bed dan dat ik nog weg moet. Ook het stuk van de routine heb ik heel erg. Als het dan anders loopt baal ik daarvan. Heb jij dat ook?

Marinde1985
6 jaar geleden

Oh wel fijn te horen dat ik niet de enige ben! Ja ik wil alles ook op een bepaalde manier, zoals ik het in mijn hoofd heb, doen en zien en als dat anders gaat baal ik. Achteraf besef ik me wel dat ik sommige dingen moet proberen los te laten en niet altijd alle touwtjes in handen te willen hebben, want als er dan wat niet gaat zoals ik wil dan kan ik snauwerig zijn naar mijn man. Dat is niet terecht. Dank je voor je reactie en fijn dat je mij begrijpt en ik jou :)

Anoniem
6 jaar geleden

Jaaa ik heb echt precies hetzelfde.. Merk wel dat ik het ritme meer moet loslaten nu we er 2 hebben want er zit nog geen ritme in.. Maar straks als de 2e ouder is krijg ik het ook zeker weer dat ik alles van te voren plan.. Dat snauwerige herken ik ook zeker.. Me vriend heeft nooit een planning en ziet het allemaal wel.. Kunnen wij eigenlijk wel van leren haha maar vind het wel lastig omdat ik altijd een planning heb met bepaalde dingen. Ben idd ook blij dat ik niet de enige ben haha..

Anoniem
6 jaar geleden

Zo herkenbaar! Ik heb een zoontje van 3,5 en een zoontje van 10 maanden. Na de geboorte van mijn oudste was ik erg claimerig. No way dat ik iemand op liet passen! Vanaf dat hij 8 maanden oud was ging hij 3 dagen per week naar de creche, nou dat vond ik wel genoeg. Jarenlang heb ik niks voor mezelf gedaan. Toen mijn tweede net was geboren overspoelde paniek me: betekent dit dat ik nou weer jarenlang niks voor mezelf kan doen? Ik raakte mezelf steeds meer kwijt en hoe moeilijk ik het ook vond, ik besloot om in mezelf te investeren. Want ik ben een veel leukere mama als ik ook wat tijd voor mezelf heb af en toe. Ik werk 32 uur per week, maar daarbuiten stond mijn leven totaal in het teken van mijn gezin. Dus toen de jongste nog maar een paar maanden oud was via een vriendin een lieve oppas gevonden. Zij is er nu om de week op zaterdagavond (nadat ik de kids zelf naar bed heb gebracht ;)) zodat mijn vriend en ik samen wat kunnen doen. En dat doet ons goed! We zijn echt ook weer een stel ipv voor mijn gevoel, teveel alleen papa en mama. Daarbij volg ik sinds een paar weken een cursus Minfdulness. Iedere dinsdagavond, en dat is heerlijk. Het ontspant mij, en dat heeft ook een positieve weerslag op mijn gezin. Mijn advies dus: gewoon doen! Door de 'zure appel' heenbijten en gewoon plannen. Je zult verbaasd zijn hoe goed het je doet!

Marinde1985
6 jaar geleden

Bedankt voor je reactie. Plannen blijft lastig met 2 kids en soms moet je je planning maar iets laten varen, maar dat blijft lastig!

Marinde1985
6 jaar geleden

Bedankt Sarah, ik ga zeker iets bedenken wat ik zelf kan doen. Alleen voor mij, hoe lastig ik dat ook vind.

elsvdp
6 jaar geleden

De touwtjes een beetje laten vieren en absoluut meer aan jezelf denken Marinde. Zo lief hoe je altijd voor iedereen, niet alleen je kinderen hoor, klaar staat, maar je bent er zelf ook nog. Het is zo belangrijk ook tijd te maken voor dingen die je zelf fijn vindt. Dat straal je dan uit en daar word je gelukkig van. een beetje meer aan jezelf denken in 2016!

Blog header image

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”

Mamaplaats-hoofdredacteur Laura Hogendoorn liet haar dochter Maia de nieuwste poppen van L.O.L. Surprise! testen

Of ik poppen wilde testen? Daar hoefde ik met een dochtertje van 4,5 in huis niet lang over na te denken. Maia is een echt poppenmeisje. En dat deze poppen van L.O.L. Surprise! er ook nog eens heel cool uitzien, maakte de keuze nog makkelijker.

TODO: Add alt to media

Voor iedereen een favoriet

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”, riep Maia toen ik ze tevoorschijn haalde. Eerst speelde ze dat het twee prinsessen waren, later waren ze verliefd op elkaar en daarna werkten de poppen in een dierentuin. En dat vind ik als moeder ook het leuke: je kunt er alle kanten mee op. Helemaal omdat de L.O.L. Surprise! poppen allemaal anders zijn. Zo kun je altijd voor de pop kiezen waar jouw zoon of dochter zich het beste mee kan identificeren. Of je nou een kind hebt dat alleen maar jurken aan wil en van roze houdt of juist een stoere wildebras in huis hebt, er past er altijd wel één van de poppen perfect bij jouw kind.

TODO: Add alt to media

Mama even rust

Helaas voor mezelf, Maia lijkt ontzettend veel op mij en praat -net als ik- van ‘s ochtends tot ‘s avonds non-stop. Vrij vermoeiend soms haha. Maar ook als je geen prater in huis hebt, is er als moeder toch gewoon niks fijner dan als een kind zich even alleen vermaakt? Zonder jou te storen.

En ik moet eerlijk bekennen, ik heb wel een beetje met haar nieuwe, roze en blauwe vriendinnen te doen. Want Maia heeft het gepresteerd om de hele middag onafgebroken tegen ze aan te praten. Maar ondertussen kon ik eens een keertje genieten van een WARM kopje koffie! Win-winsituatie toch?! :) 

TODO: Add alt to media
TODO: Add alt to media

Gun jij jezelf als moeder nou ook even een momentje rust én wil je ook nog eens de fantasie van jouw kindje prikkelen? Bekijk dan ook eens de andere poppen die ze in de collectie hebben. Of psssttt…. ideetje voor de feestdagen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met L.O.L. Suprise! 

TODO: Add alt to media
Anoniem
2 dagen geleden

pas op: je krijgt zomaar 100 ongevraagde mails van mamaplaats en je komt er niet van af!

Joann123
2 dagen geleden

Dit kan je zelf aan -en uit zetten in je instellingen! ;)

Mamaplaats
2 dagen geleden

Wat Joann123 ook al zegt, je kunt in je eigen instellingen heel makkelijk je mails uitzetten! Liefs team Mamaplaats

Anoniem
1 dag geleden

Nou je moet dan wel bij je instellingen moeten komen om het uit te zetten. Ik heb er over geschreven en kreeg de zelfde anteoord

Blog header image

DE GEZELLIGSTE PUZZELTIJD VAN HET JAAR

Jan van Haasteren Junior

Wie kent ze niet, de creatieve en humoristische puzzels van Jan van Haasteren Junior. Elke puzzel heeft zijn eigen verhaal.

De perfecte tijd om te gaan puzzelen

Het wordt donkerder in huis, de kaarsjes staan aan, een heerlijk moment om samen te puzzelen. Je gedachten op nul en helemaal in de puzzel verzinken. Met één doel, de puzzel op te lossen.

Wist je dat als jongere kinderen puzzelen ze een betere hand- oogcoördinatie ontwikkelen? Kinderen hun geheugen wordt gestimuleerd, welk stukje paste niet en welke zou dan wel kunnen passen? Ook leren ze door te gaan als het even niet lukt en in oplossingen te denken.

Herken je dat gevoel ook? Dat geluksgevoel als je weer een puzzelstukje op de juiste plek hebt gelegd? Dopamine komt vrij in je hersenen als je een stukje weer goed gelegd hebt, ook wel het gelukshormoon genoemd. Hierdoor word je blij, krijg je een voldaan gevoel en zin om de puzzel af te maken.

Op zoek naar herkenningspunten 

Jan van Haasteren Junior zijn niet zomaar puzzels. Dat Jan van Haasteren een striptekenaar is geweest is wel te zien in zijn puzzels. Je kan helemaal in je gedachten verdwijnen in de puzzel. Je eigen stripverhaal bedenken. Al puzzelend kom je allerlei verschillenden karakters tegen.

Heb jij de kenmerkende Jan van Haasteren items al weleens gevonden, als de haaienvin, schildpad, superslak of de handjes? Deze zijn vaak te vinden in de puzzel. Uren lang kijkplezier na een voldaan gevoel van het maken van de puzzel.

Wij zijn dol op de Junior puzzels van Jan van Haasteren, na het laatste stukje gelegd te hebben bedenken we ons eigen verhaal erbij en vertellen deze aan elkaar. Dit wekt de leukste momenten op! Humor, dat heeft Jan van Haasteren wel!

Als je ze zelf wil bestellen, als cadeautje voor de feestdagen bijvoorbeeld (tip!), dan kan dat hier. Veel puzzelplezier! 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Blog header image

Sinterklaasavond met PLUS

Het heerlijke avondje staat weer voor de deur. De leukste tijd van het jaar vind ik zelf. De dagen worden korter en het is langer licht. Dat betekent voor mij gezellig samen op de bank met de openhaard en kaarsjes aan. En uiteraard met wat lekkers. Eerst boodschappen doen. 

Sinterklaas

Voordat we lekker kunnen smikkelen op de bank met deze donkere dagen voor Sinterklaasavond, gaan we boodschappen doen. Wij komen graag bij PLUS omdat daar fijne aanbiedingen zijn. Ik blijf toch een Nederlander zullen we maar zeggen, haha. Buiten de aanbiedingen is het vers gesneden beleg van PLUS onze favoriet! 

Voor Sinterklaas hebben ze ook een ruim assortiment aan lekkernijen. Zoals chocoladeletters in vele verschillende smaken, pepernoten in vele verschillende smaken, chocolade Sinterklaasjes, banketstaaf of speculaastaart en nog veel meer. Persoonlijk vind ik de pepernoten van het eigen huismerk heerlijk knapperig. Ook die met chocolade eromheen vliegen er hier thuis doorheen. Ook altijd erg handig voor het schoentje zetten om de schoentjes te bestrooien.

Onze favorieten 

Waar ik nog meer voor naar de PLUS ga is het ruime assortiment aan groente en vlees. Persoonlijk ben ik vaak een beetje inspiratieloos als het om avondeten gaat. Op de website van PLUS kan je veel recepten vinden, erg handig als je, net als ik, inspiratieloos bent. Je kunt het heel makkelijk online bestellen of je maakt een lijstje en gaat dan naar de winkel. Net wat je makkelijk vindt.

Online boodschappen doen

Moeder Teresa hier vergeet altijd boodschappen te doen en moet dan soms per week wel 8 keer op en neer naar de supermarkt. Gelukkig hebben ze online boodschappen uitgevonden. Daar kun je fijn per categorie zien wat je besteld hebt. Echt heel handig en praktisch als je net zo’n chaoot bent als ik. 

Waar gaat jullie voorkeur naar uit? Online of winkel? En doen jullie meteen voor de hele week boodschappen of lekker 3 keer op een dag? 

Voor het heerlijke avondje van Sinterklaas heb ik lekker strooigoed in huis gehaald. Ook lekker broodjes voor in de oven en natuurlijk vleeswaren van PLUS. Een lekker hapje voor op tafel is ook altijd gegarandeerd succes. Wij zijn er klaar voor, jullie ook?

Blog header image

Laat jij geld liggen?

De WAT? De inkomensafhankelijke combinatiekorting!

De WAAAT??? Dit was de uitroep van Pieter. Pieter verdient goed, maar het lukt hem niet om grip te houden op zijn uitgaven. Dit veroorzaakt stress en frustratie, maar vooral verdriet omdat hij niet kan sparen voor een vakantie naar Griekenland met zijn twee kinderen.


De inkomensafhankelijke combinatiekorting (in het kort IACK) is een onmogelijke naam voor een heffingskorting waar je mogelijk recht op hebt als je werken en de zorg voor een kind of kinderen combineert.


Pieter is gescheiden heeft co-ouderschap en woont in een vrije sector huurhuis. Voor mij gaan dan de alarmbellen direct rinkelen.


Om de IACK te krijgen, moet je namelijk wél belastingaangifte doen en er zijn mensen die huren en geen aangifte doen. Verder moet je voor de IACK aan een aantal voorwaarden voldoen.


In mijn podcast "Het gaat altijd over geld" aflevering 12 vertel ik je precies wat dat is.

Je kan ook googelen op Inkomensafhankelijke combinatiekorting. Op de belastingsite vind je alle voorwaarden op een rijtje met linkjes naar meer informatie.

 

Voor Pieter kwam het erop neer dat hij voor 2021 recht had op netto €234 per maand. Oftewel €2.815,-!


Zijn vakantie naar Griekenland volgend jaar, komt ineens wel heel erg dichtbij 🥹😉 


Bonus tip: Je kan tot 5 jaar terug belastingaangifte doen!