Blog header image

Mijn zoektocht naar blessings

Soms moet je even hard op je bek vallen voordat je je realiseert dat je het misschien verkeerd aan hebt gepakt...

2015 was (en is nog steeds) voor mij een lastig jaar. Dit jaar kwam ik thuis te zitten met een burn out. Een diagnose die mij duidelijk maakt op een hele lastige manier dat ik te veel van mezelf heb gevraagd en misschien nog veel erger, mezelf heb genegeerd.

Ik ben altijd het type mens geweest dat ver voor een ander gaat. Op privé vlak en op werkvlak ga ik verder dan ik zou moeten gaan. Soms omdat ik dat wil, vaker omdat ik denk dat het verwacht wordt van mij. Een verwachtingspatroon die ik mezelf opgelegd heb. Die lat he, die is echt lastig hoog! Soms ging het ook niet anders, dan ga je in overlevingsmodus en ga je maar door als een soort robot. 

Het begon met vermoeidheid. Soms lag ik al op apegapen voor mijn kleintjes sliepen. Een hele nacht slapen en vervolgens nog moe zijn als ik wakker werd. Op een gegeven moment bereik je een punt dat je gewoon weg niet meer om jezelf heen kan. Toen kwamen de paniekaanvallen. En die waren niet onbekend. Enkele jaren geleden heb ik ze ook gehad, toen mijn vader veel te vroeg overleed. Ik weet wat het is en hoe ik ermee om moet gaan maar door die burn out kwamen ze te pas en on te pas, zonder echte aanleiding. Soms wel 8 keer achter elkaar. Ik overzag het niet meer en heb medicatie gekregen om ermee om te kunnen gaan. Weer zo'n punt waar ik me voor schaamde... 

Ik voelde me zo'n slechte moeder. Alle moeders kunnen dit toch? Waarom ik dan niet? Ik zag het als zwak maar heb inmiddels geleerd dankzij mijn beste vriendin dat ik hier nu ben omdat ik zo lang mezelf zo sterk heb gehouden. Ik hoef me niet te schamen! Dankzij mijn kinderen krijg ik alsmaar bevestigingen dat ik een goede moeder ben. Mijn dochter van zes zegt gewoon ronduit; mam, je bent echt de liefste moest van de wereld! En mijn drie jarige zoontje zingt ; ik houd van jou... Zoveeeeeel van jou. 

Ik heb het best zwaar, dat durf ik wel te zeggen. Maar ik ben ook trots op mezelf. Vanaf dag 1 dat ik wist wat ik had was ik vastberaden me niet te laten klein maken. Vast beraden om beter te worden en een betere versie van mezelf te worden. Die burn out laat me zien wat ik al die jaren heb genegeerd: ik mag er ook best zijn en ik moet lief zijn voor mezelf. Gelukkig heb ik een lieve man die er altijd voor me is, en me steunt. 

Dus 2015... Je bent heftig geweest. Maar dit jaar heeft me ook zoveel gebracht. Alles wat ik geleerd heb zal me in 2016 sterker maken, een betere moeder maar bovenal een betere ik. Als dat geen blessing is?