Snap

Mijn nieuwe lichaam.

​Dat een zwangerschap je lichaam verandert, dat weet je. Maar hoe erg het verandert en dat het toch nog als een soort klap kan komen.. niet

Tenminste, voor mij dan. Natuurlijk wist ik dat mijn lichaam zou veranderen. En gezien ik altijd al aanleg heb gehad om aan te komen, had ik die extra kilootjes ook verwacht. Maar die 20 kilo.. nee die zag ik niet aankomen. Nog nooit in mijn leven heb ik dat getal op mijn weegschaal zien staan. Ja, ik was zwanger. Ja, er zat een baby in. Ja, het hoort erbij. Ja, je raakt het (een deel) wel weer kwijt. Maar het blijft even schrikken. Nu kreeg ik van alle kanten te horen dat het allemaal wel meeviel. Niemand kon zien dat ik zoveel was aangekomen. Nou.. een soort van gelukkig, maar toch vond ik het niet zo fijn.

Je leest zoveel van die verhalen van vrouwen die schrijven dat je trots moet zijn op je lichaam. “Trots op mijn strepen!” “Mijn lichaam heeft iets geweldigs gedaan!” En nu is dit allemaal waar. En ben ik dat zeker ook. Toch is het gewoon even wennen dat ik niet meer mezelf ben, niet meer de zelf van voor de zwangerschap. Ik ben 13 kilo kwijt, maar zit nog wel met die extra 7, waardoor ik nog steeds veel van mijn oude kleding niet pas. Nu is dit, als shopping queen, niet echt een probleem. Een nieuwe garderobe kiezen is altijd leuk, toch? Nouuu, niet als je lichaam een mind of it's own heeft en je even moet wennen aan andere maten en pasvormen.

Jaren heb ik geroepen dat ik grote(re) borsten wou. Als ik één ding mocht veranderen aan mijzelf, dan zou dat het zijn. Ja, die heb ik nu. Thank you, borstvoeding. Mijn borsten hebben er (in de tijd van zwangerschap en borstvoeding) nog nooit zo 'goed' uitgezien. Nu ben ik gestopt met borstvoeding en wat nu erg jammer is, is dat ze nu altijd ‘verdrietig’ zijn. Als je begrijpt wat ik bedoel.. Thank God voor push up bh’s, is all I’ll say..

Strepen.. daar kan ik niet over meepraten. Mijn strepen heb ik niet gekregen, althans niet op mijn buik of benen. Mijn borsten daar in tegen… maar dat valt eigenlijk ook wel weer mee.

Het is gewoon even schrikken als je jezelf na je bevalling en wanneer je weer een beetje bijgekomen bent, weer voor het eerst echt in de spiegel ziet. Zo was het tenminste voor mij. Ik moest wennen aan het, voor mijn gevoel, niet meer ‘jonge’ lichaam. Ik voelde mij uitgerekt en uitgeleefd. Dit was ik niet. Dit was ik in een ander lichaam. Maar op een dag besefte ik mij, dat ik ook niet meer DIE ik was. En het is inderdaad een ander lichaam. Dit is een mama. De mama-ik, in mijn mama-lichaam. In dat 'buideltje' heb ik mijn kindje gedragen. Door die brede heupen, is mijn kindje gekomen. En uit die verdrietige kipfiletjes heeft mijn kindje gedronken, waardoor zij nu een sterk meisje is geworden. Als mijn lichaam niet had gedaan wat het heeft gedaan, dan was zij hier nu niet geweest en had mijn leven er heel anders en leeg uitgezien.

Dus ja, ook ik ben trots op mijn lichaam en schaam me hier niet voor. Maar toch was, en soms nog steeds, het even wennen. Naast dat ik moeder ben, ben ik ook nog vrouw. En soms onzeker. Ik moest wennen aan de nieuwe ik. En soms denk ik nog steeds ‘bummer’, maar als ik dan kijk naar die kleine Pooks, is het me allemaal meer dan waard. 

7 jaar geleden

Het is inderdaad iets wat vooral in ons eigen hoofd zit en wat wij zelf moeten accepteren. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik hoop dat je met je fysio oefeningen wat sterker wordt en ook weer wat meer kan straks. Het belangrijkste is dat je zelf lekker in je vel zit!

7 jaar geleden

Geweldig geschreven en het geeft mij wat rust dat ik niet de enige ben die zo denkt! Ik ben 26 kg aangekomen en er moeten nog 13kg vanaf! Met bekkeninstabiliteit kan ik weinig aan sport doen. Ben wel bij fysio die mij oefeningen mee geeft om zo mijn bekken spieren te trainen. Maar het heeft een jaar geduurt voordat ik een goede fysio had gevonden. Kleding, in de hoop dat die mij weer gaan passen (hopelijk vóór de volgende zwangerschap) laat ik ze als stimulans nog even in de kas hangen. Nu een jaar later hangen ze er nog steeds, even. Mijn man vindt mij ook nog steeds aantrekkelijk, wat ik soms niet begrijp nu ik nog steeds 13kg zwaarder ben dan dat ik was en wil zijn. Gelukkig blijft zijn antwoord hetzelfde na 20x dezelfde vraag te stellen. Hij zegt ook: Ik kan nu goed zien welke vrouwen mama zijn, het is nu eenmaal zo. Jullie hebben een wonder verricht en daar heeft jullie lichaam hard voor gewerkt." Dat "los vel" hoort er nu eenmaal bij, ook mijn tijger strepen en ik schaam mij er niet voor, maar toch het feit dat ik moet accepteren dat mijn body breder, wijder en losser is is een voor mij een mindgame.

7 jaar geleden

Geweldig geschreven en het geeft mij wat rust dat ik niet de enige ben die zo denkt! Ik ben 26 kg aangekomen en er moeten nog 13kg vanaf! Met bekkeninstabiliteit kan ik weinig aan sport doen. Ben wel bij fysio die mij oefeningen mee geeft om zo mijn bekken spieren te trainen. Maar het heeft een jaar geduurt voordat ik een goede fysio had gevonden. Kleding, in de hoop dat die mij weer gaan passen (hopelijk vóór de volgende zwangerschap) laat ik ze als stimulans nog even in de kas hangen. Nu een jaar later hangen ze er nog steeds, even. Mijn man vindt mij ook nog steeds aantrekkelijk, wat ik soms niet begrijp nu ik nog steeds 13kg zwaarder ben dan dat ik was en wil zijn. Gelukkig blijft zijn antwoord hetzelfde na 20x dezelfde vraag te stellen. Hij zegt ook: Ik kan nu goed zien welke vrouwen mama zijn, het is nu eenmaal zo. Jullie hebben een wonder verricht en daar heeft jullie lichaam hard voor gewerkt." Dat "los vel" hoort er nu eenmaal bij, ook mijn tijger strepen en ik schaam mij er niet voor, maar toch het feit dat ik moet accepteren dat mijn body breder, wijder en losser is is een voor mij een mindgame.

7 jaar geleden

Sorry meis, maar kan me in dit geval niet in jouw verplaatsen. Maar kan me zeker voorstellen dat het niet allemaal zo gaat zoals je zou willen gaan. Hoop voor je dat je die laatste kilo's er ook nog af gaan krijgen. Wie weet accepteer je nog wel hoe je er nu uitziet. Succes :) Ciel