Blog header image

Mijn dochter heet Isis

Als er een behoorlijke smet komt op de naam van je kind; de naam die je een paar jaar daarvoor zo zorgvuldig hebt uitgekozen....

Tijdens de zwangerschap begint het brainstormen over de perfecte naam. De naam moet aan allerlei eisen voldoen, dus wordt de naam onderworpen aan allerlei tests. Één van die tests is of er geen negatieve associatie mogelijk is met de naam. Dat was niet het geval met de naam Isis, eind 2009, begin 2010. Dus wij maakten vlak na de geboorte van onze oudste dochter met trots haar naam bekend: Isis. We kregen alleen maar positieve reacties!

Toen zij 3 jaar oud was, hoorde ze voor het eerst haar naam op de radio. Helemaal trots was ze. Ze zeiden Isis!!! Gelukkig hoorde ze verder niet wat I.S.I.S. was of wat I.S.I.S. deed.... Maar ik had het er wel even moeilijk mee. Een smet op de voor ons voorheen zo perfecte naam!

Midden 2014 kwam er een voor mij persoonlijk super fijn nieuwsbericht: de naam I.S.I.S. voor die terroristen werd vanaf nu veranderd in I.S.! Ik was hartstikke opgelucht. Ik merkte dat het wel even duurde tot veel mensen de naamverandering doorhad. Maar langzaam verdween de naam I.S.I.S. en gingen steeds meer mensen I.S. zeggen. Op enkele stijfkoppige mensen na....

Maar sinds een week of twee, drie (Parijs..) is de naam I.S.I.S. weer helemaal terug. Sterker nog.... De naam is heviger terug dan ooit! Opeens hoor je overal om je heen weer mensen I.S.I.S. zeggen ipv I.S.! Tenenkrommend. Maar dat nog niet het ergste. Nee, de laatste tijd lees en hoor ik steeds meer nieuwsberichten over meisjes en vrouwen die de naam Isis hebben. Zij komen op TV omdat ze gepest worden vanwege hun naam, geweigerd worden vanwege hun naam en zelfs een officiële naamsverandering ondergaan!! Er is zelfs een speciale Facebookpagina opgericht om de naam weer positief in beeld te brengen bij mensen. 

En ik weet niet of al die aandacht naar de meisjesnaam Isis nou goed of slecht is. Had ik voorheen nooit opmerkingen over het feit dat mijn oudste Isis heet (mensen in mijn omgeving legden die link toen nog niet), krijg ik nu opeens spontaan vragen als: Heb je moeite met de naam te roepen in het openbaar? Heeft Isis er zelf ook last van? Heb je wel eens naamsverandering overwogen? Euh.... Nee, nee en NEE!!! Ik hoop dat het zo blijft. Ik kan het me op dit moment echt nog niet voorstellen, maar ik hoop echt niet dat ik noodgedwongen maatregelen moet gaan nemen. Het arme kind heeft nog zo'n mooi onschuldig beeld van de wereld. Zij hoort op haar leeftijd nog helemaal niet geconfronteerd te worden met wat er allemaal speelt op dit moment in de wereld, wat zelfs volwassenen al boven de pet gaat! Hoe moet ik in hemelsnaam uitleggen dat ze 'beschermd' moet worden vanwege haar náám??!! Daar gaat het misschien wel naar toe als de media-aandacht voor de naam blijft.

Er is misschien wel iets positiefs, dat de media-aandacht die de naam Isis momenteel krijgt, kan veroorzaken: dat het leidt tot een besef bij de mensen dat de naam Isis echt nog wèl kan (er wordt nu door sommigen beweerd van niet!!), maar de naam I.S.I.S. niet meer. Vooral de Nederlandse politici mogen wel eens beter opletten dat ze het I.S. noemen. Of Daesh. Van mijn part. Maar géén I.S.I.S.! Want zo heten ze ook gewoon niet meer!

Mensen die bloedserieus beweren dat de namen Iris en Isa maar 1 of 2 lettertjes verschillen met Isis.... realiseren zich niet dat 1 letter al zó ontzettend veel uitmaakt!! Nee, Iris komt niet eens in de búúrt van Isis qua voor ons persoonlijke smaak. Nee, die mensen moeten zélf maar 2 lettertjes veranderen (omdenken), en voortaan I.S. zeggen tegen die barbaren ipv I.S.I.S. 

Zodat de prachtige meisjesnaam haar smet weer kwijtraakt. En dat het voortaan weer geassocieerd wordt met de Egyptische Godin van liefde en vruchtbaarheid, of DJ 100% Isis, zoals vanouds. Het is nog niet te laat hiervoor! 

7 jaar geleden

Wat vervelend.. Maar het is zo'n prachtige naam!

7 jaar geleden

Heel herkenbaar, onze dochter heet ook Isis. Ik hoop met je mee dat ze gauw weer de afkorting gaan gebruiken. Zodat onze dochters er nu of later geen last mee krijgen. Ik zelf kan er ook best boos om worden als mensen vragen of ik niet aan naamsverandering denk. Nee, voor ons heeft het een hele andere betekenis en distantieer me dan ook van al het geweld, wat deze naam bij mensen oproept. Voor ons blijft ze onze mooie en lieve godin.

7 jaar geleden

Wat fijn dat er een stukje bewustwording is gekomen bij je! Top! Wist je trouwens dat in de afkorting I.S.I.S. óók het woord 'staat' zit? Noem het dus maar voortaan Da-esh. Vinden ze zelf niet zo tof (omdat het woord op een paar minder positieve Arabische woorden lijkt) dus heb je tenminste ook niet het gevoel dat je ze 'in de kaart speelt'.

7 jaar geleden

Wat is dit erg voor jullie. Ik moet je wel bekennen dat ik zo koppig ben om die naam te blijven noemen. Je zult je wel afvragen waarom en terecht. Zeker ouders van een meisje met de naam Isis mogen dat. Ik vindt namelijk dat deze terreur organinsatie niet het recht heeft om zichzelf Islamitsche Staat te noemen. Ze zijn geen staat maar een terereur organisatie en dat ze dan nog hun geloof er zo bij betrekken vind ik Islam onwaardig. In andere landen noemen ze het ISIL dat is een andere afkorting. Ik vroeg me oprecht ook af of jullie er over nadachten om de naam van Isis te veranderen. Ik begrijp ook dat jullie dan niet willen doen. Je kiest immers een naam voor het leven. Ik hoop echt dat het niet nodig is en ja het is van de zotte dat je hier over nadenkt omdat er een stel mafketels de wereld zo terroriseren. Het is wel goed om ons te realiseren dat de naam Isis ook is gegeven aan meisjes, voor dit alles begonnen is. Je hebt mij hier in elk geval wel bewust van gemaakt. Voor jullie hoop ik dat het niet te lang gaat duren eer dit geweld stopt, ik elk geval voordat ze zich echt bewust is wat deze groep veroorzaakt.