Snap
  • ontspannen
  • ontspanning
  • slaapgebrek
  • selfcare
  • mamablogs

Mijn 5 tips om te ontspannen als moeder

Tip 3 doet eerst even pijn, maar helpt zó goed!

Natuurlijk is het logisch dat we 8 uur slaap nodig hebben per nacht, dat gezonde voeding ons energie geeft en dat we voldoende moeten drinken. Als je moeder bent, zijn deze dingen -helaas- soms niet altijd realiseerbaar. Hierbij mijn tips die je altijd in de praktijk kan toepassen, zelfs als je een vreselijke nacht hebt gehad.


Tip 1: Leg de lat wat lager, neem rust.Ben niet te streng voor jezelf. Er heeft nog geen één kind vierkante ogen gekregen van teveel tv kijken. Ik wil niet zeggen dat je ze uren voor de tv moet zetten, maar als het even niet anders kan, is het echt niet erg. Ik merk dat mijn dochter juist ook tot rust komt door even op de bank te chillen en haar lievelingsfilm te kijken. Win-win: kind én mama kunnen even iets voor zichzelf doen.


Probeer ook niet alle ballen tegelijkertijd hoog te houden. Het is onmogelijk, want het zijn er zó veel (kinderen, huishouden, boodschappen, wassen, broodtrommels inpakken, je ouders bellen, je vrienden zien, uiterlijke verzorging, werk, je partner en die lijst is eindeloos!). De ene week blijft de was even liggen, omdat het mooi weer is en je naar de speeltuin bent gegaan. De andere week moet je een lunch met je vriendin afzeggen, omdat je voor je zieke kind wil zorgen. Probeer het los te laten, want je hebt het toch nooit allemaal tegelijkertijd onder controle. Je kind denkt later niet terug aan een opgeruimd huis, maar aan de liefde die ze voelen van een ontspannen ouder.


Tip 2: Stel grenzen en vraag om hulp.

Denk eens goed na over de dingen die JIJ leuk vindt. Ongeacht wat een ander er van vindt. Doe meer van de dingen die jou energie geven en stoot dingen af waar je tegenop ziet. Deze dingen kosten je zóveel energie. Soms lijkt het onmogelijk, maar vaak als je het eerlijk verteld en je uitspreekt, ontstaat er juist veel begrip en willen mensen helpen. Trust me, I tried.


Over mensen die willen helpen gesproken. Er zijn er meer dan je denkt. Vaak ben je verlegen om het te vragen, omdat je dat normaal niet doet. Of omdat je denkt dat je het allemaal zelf moet kunnen, maar dat hoeft niet. Vraag eens aan een familielid of je kind(eren) gewoon een nachtje mogen komen slapen of aan de buurvrouw of ze een uurtje mogen komen spelen. Het hoeft niet alleen op momenten "dat het niet anders kan". Het mag ook als je het zelf even nodig hebt, omdat je overloopt. Echt. Je hebt het nodig en je bent het waard.


Tip 3: Verdiep je eens in een spijkermat.

Als er iets is wat een lifechanger was voor mij, dan was het dit wel! Ik heb regelmatig hoofdpijn, waardoor ik eigenlijk graag overdag al wil slapen. Waarschijnlijk ontstaat dit door spanningen in mijn nek, door stress en overprikkeling. Ik pak de spijkermat erbij een vaak doe ik dit gewoon op de bank terwijl mijn dochter speelt of even TV kijkt. De lotuspunten geven een acupressuur massage en deze zorgen voor een betere doorbloeding, ontspanning van de spieren en er komen endorfines vrij wat pijn verlicht. Door de korte (max. 20 minuten) massage ga je de ongemakken -die je er bij jonge kinderen gratis bij krijgt- te lijf: slaaptekort, moeheid, weinig energie, maar ook bijvoorbeeld rugpijn.


Ik heb een spijkermat van Pranamat ECO en ik zou je ook echt aanraden om niet een goedkope versie te kopen, maar een investering te doen voor jezelf en je lichaam. Dan werkt het namelijk écht. Met de code MAMAENMIA krijg je korting op de website van Pranamat, dus dat scheelt altijd weer. Als je vragen hebt kun je de highlight op mijn Instagram altijd even bekijken of me een DM sturen.


Tip 4: Vergeet niet dat er ook nog een vader is.

Deze tip geldt helaas niet voor iedereen, maar ik denk voor de meeste moeders wel. Ongeacht of je samen bent met de vader van je kind(eren) of niet. Je kan hem ook gewoon om hulp vragen. Jaaaa, het is moeilijk om het los te laten, want jaaaa niemand kan het zo goed als wij moeders.


Ga gewoon eens boven een boek lezen, terwijl zij samen spelen. Ik raad je hierbij wel aan om oordoppen in te doen of noise cancelling aan te zetten, want anders wil je je nog steeds blijven bemoeien met wat er beneden gebeurt en word je helemaal gek. Ga een rondje wandelen buiten, spreek met vriendinnen af (zonder kind erbij, zodat je gewoon een gesprek kan voeren!) of laat ze elk weekend samen boodschappen doen. Natuurlijk liggen sommige gezinssituaties genuanceerder of zijn de werktijden anders, maar bedenk samen eens wat je voor elkaar zou kunnen betekenen.


Tip 5: Vergelijk niet met anderen!

Want dat een ander energie voor tien heeft, betekent niet dat jij dat hebt. Ook als jij in je pyjama aan school staat, terwijl andere helemaal opgedirkt klaarstaan: boeiend! Misschien slaapt hun kind heel de nacht netjes door, terwijl jij drie keer wakker bent geweest. Wat je misschien niet ziet is dat de ouders elke avond ruzie hebben en het kind niet uit zijn bed durft te komen. Wat ik hiermee wil zeggen is "don't judge a book by its cover". Soms ziet het er allemaal zo perfect uit bij een ander, maar dat is het zeker niet. Ze zeggen niet voor niks elk huisje heeft zijn kruisje en dat is ook echt zo.


PS: Vergelijk je al helemaal niet met mensen op Social Media. De meeste influencers laten alleen zien wat ze willen laten zien. Het is een illusie en alles lijkt perfect. Zelfs als het een "eerlijk account" is, dan zie je alleen het mooie van het lelijke. Dus onthoud goed: Instagram is not real life.Hopelijk heb je iets aan mijn tips en kun je (al is het maar een beetje) rust vinden. Je bent het waard om goed voor jezelf te zorgen. Als jij goed in je vel zit, straal je dat ook uit naar je kinderen en dat is zo waardevol.


Liefs!

Danielle

www.instragram.com/mamaenmia


Lees ook: "Na 3 maanden werd mijn onderkant wéér gehecht. Wat is er mis met mij?"


1 jaar geleden

Bedankt voor de tips!

1 jaar geleden

Zo belangrijk! ❤️