Snap

Leven op een vuilstort

De hele stad dumpt zijn afval voor onze deur. Iedereen, en wij worden erop aangesproken, de aso's van de flat. Is dat wel terecht?

Ik had een blog op de planning staan over mooie momenten met mijn dochter. Maar dit houdt mij de laatste weken meer bezig. Mijn dochter groeit op met het zicht op een containerhoge berg naast de afval container. Regelmatig stopt er (al dan niet middenin de nacht) een auto naast de container en die wordt uitgeladen. Bankstellen, kinderwagens, bedden, het ligt standaard naast de container. Regelmatig ook chemisch afval, flessen terpetine, blikken verf, spuitbussen, andere enge dingen. Na een paar weken belt of mailt een van mijn medebewoners of ikzelf de gemeente om het op te laten halen. Soms succesvol, soms worden we genegeerd. Zoals de laatste 3 weken. Wij hebben de hittegolf dus beleeft op een vuilnisbelt, stank en vliegen walhalla! Met het risico op ontploffende chemische zooi.

De gemeente geeft niet thuis, de woningbouwvereniging wijst naar de gemeente, milieubeheer van de provincie wijst naar de gemeente, en de gemeente belooft op te halen en doet het niet. En ik? ik sta met mijn rug tegen de muur, ik kan niks.

Regelmatig zie ik illegale dumpingen, en zaterdag wilde ik het niet meer over mijn kant laten gaan. Ik ging goed in het zicht, uitgebreid staan kijken. De mannen die hun auto uitlaadden zagen mij, en geirriteerde blikken kwamen naar boven. Het dumpen ging door, ik wilde de mannen aanspreken, en ik had mijn anderhalfjarige dochter bij me. Dus ik wilde niet meteen de scheldpartijen, en eventuele verdere gevolgen dragen. Ik koos voor een passieve benadering, en zei, duidelijk verstaanbaar tegen mijn dochter: "Kijk maar goed meisje, zo ziet illegaal vuil dumpen eruit. Kijk goed, dan kan je het herkennen. Onthoud dat mensen die dit doen, jou de aso's uit de flat noemen, mensen die het voor ons zelf verpesten!" Dat heb ik geweten, een grote bek kon ik krijgen, ik was hier ineens de racist, degene die geen leven had, en moest me er niet mee bemoeien, ik moest de mensen die de zooi ernaast gooiden maar aanspreken, en de situatie en toon werd dreigend. Dusdanig dreigend dat meerdere buren naar buiten kwamen, om te kijken wat er was, en ik mijn dochter naar binnen stuurde. Ik wil de zekerheid dat ze veilig is.

Ik leef op een illegale vuilstort. Mijn dochter groeit op met het beeld dat dit normaal is. NEE! Dat wil ik niet, dit is niet normaal, en ik sta machteloos. Niemand wil mij horen, niemand wil verantwoordelijkheid nemen. En als ik mensen aanspreek, krijg ik een grote bek toe!

Hoe kan ik mensen aanspreken zonder dat de situatie escaleert? Hoe reageren andere moeders op dergelijk huftergedrag?

7 jaar geleden

Woede kan een hoop met mensen doen hoor ;) Daar heb ik soms ook een handje van. Ik zou ook net als jij heel erg nijdig geworden zijn. Wel zou ik binnen gebleven zijn want na tijdje heb ik wel beseft dat niet alle acties even handig zijn. Misschien is er meer mogelijk dan de gemeente zo zegt. Ik zou het eens uitzoeken of laten uitzoeken. Laat je niet zomaar met een kluitje in het riet sturen. Er zijn situaties waar via een plaatselijke verordening wel de mogelijkheid van cameratoezicht mogelijk is. Ik woon in Ede en daar zijn sommige plekken erg onrustig (geweest) en ook daar hingen camera's. Op sommige plekken hangen ze nog steeds. Ik weet niet of jullie als bewoners al eens aangifte hebben gedaan van de illegale dump en of dat mogelijk is. Misschien eens allemaal tegelijk doen? Soms kan het helpen om een lid van de politieke partij om raad te vragen of hun van deze dumping op de hoogte te stellen. Heel veel sterkte met de overlast en vervuiling.

7 jaar geleden

De gemeente zegt dat er geen camerabewaking op mag. Je hebt gelijk wat betreft veiligheid. Ik had daar niet bij stil gestaan zaterdag, ik was gewoon pisnijdig! Maar voor mijn dochter moet ik beter geen ruzie zoeken. Ik had haar zaterdag naar binnen gedaan toen het dreigend werd. Maar ik moet aan haar denken voordat ik mensen aanspreek.

7 jaar geleden

dat van de camera ophangen klopt. Dat is heel link. Wat zegt de wijkagent en zou de verhuurder wel een camera mogen ophangen? Ik heb in een appartementen complex gewoond en daar was camerabewaking aanwezig. Kan het via een plaatselijke verordening dat er cameratoezicht komt op die vuilcontainer. Er is al genoeg gedumpt en er heeft al genoeg vervuiling plaatsgevonden. Wat je ook doet ga niet nogmaals (met je dochter) buiten staan en kijken wat er gebeurd. Maak dan vanuit je woning een filmpje en foto's. Denk om jullie veiligheid.

7 jaar geleden

je kan ook een gesprek aanvragen met de burgemeester. Misschien dat hij/zij wat kan doen, om meer druk op de instanties uit te voeren