
Leven met chronische pijn na een bevalling
Hoe je leven ineens op z'n kop staat!
Na de bevalling van iets meer een jaar geleden kon ik nauwelijks lopen of opstaan. Mijn stuit stond helemaal scheef en is meermaals teruggezet. Wat een heerlijk gevoel! Nu een jaar later is mijn stuit nog steeds niet goed. Mijn bekken zijn ontzettend instabiel, de gewrichten passen niet meer op elkaar en mijn evenwicht is ver te zoeken.
Lang lopen, zitten, staan of liggen is niet te doen. Waardoor ik vaak 's avonds met de kleine mee naar bed ga. Werken zit er op dit moment niet in en lopend naar de supermarkt lukt niet meer.
Na een jaar 3 keer per week naar het ziekenhuis voor onderzoeken en therapieen, kan ik wel zeggen dat ik aan de gedachte gewend ben. Met vlagen is dit gewoon niet te doen waardoor ik onder behandeling ben bij een psycholoog. Heel je toekomst staat op z'n kop. Alledaagse activiteiten zoals boodschappen, strijken is niet meer goed te doen. Continu bezig met nadenken wat op dat moment wel lukt en dan niet te spreken over de altijd aanwezige pijn. Volgende week start ik met de eerste behandeling bij het pijncentrum en in december begint mijn revalidatietraject. Niet voor herstel maar om te leren hoe ga je in het dagelijks leven om met deze beperking.
Ik hoop hiermee een taboe te doorbreken. Zoek hulp en probeer te begrijpen dat het soms niet bij jou alleen zo is.
❤️❤️❤️
Veermama
Ik kan niet uit persoonlijke ervaring spreken, maar bij de meeste vrouwen trekt bekkeninstabiliteit terug weg na de zwangerschap (vaak spontaan, maar revalidatie oefeningen kunnen dat proces versterken en versnellen). De zwangerschapshormonen maken de ligamenten van de gewrichten losser tijdens de zwangerschap, zodat er tijdens de bevalling meer ruimte is voor de baby om door het bekken te passeren. Dat was vroeger heel belangrijk voor de overlevingskansen van vrouwen tijdens de bevalling, maar helaas worden bij sommige vrouwen de ligamenten té los met bekkeninstabiliteit tot gevolg. Zodra je bevallen bent dalen de niveaus van die hormonen terug en worden je ligamenten spontaan terug minder los. Helaas trekt de bekkeninstabiliteit niet bij alle vrouwen volledig weg, dus ik kan je geen garanties geven.
hilliebillie
Herkenbaar! Na 3 zwangerschappen is mn rug een ramp. Continu pijn. Een versleten tussenwervel en daardoor een zenuw die bekneld zit. Opgelopen door alle zwangerschappen helaas. Al 4x spuiten erin gehad zonder resultaat helaas. Ik werk in de zorg waardoor ik dat niet kan uitvoeren en al sinda maart therapeutisch werk. Ik ben deze week begonnen met een revalidatietraject. Idd ook om de pijn te leren accepteren. Heel pittig traject. Ook ik wil weer mn leven terug en gewoon leuke dingen kunnen doen met mijn meiden. Bijvoorbeeld heerlijk gaan shoppen. Dat hoef ik nu niet te doen. Veel te veel pijn daarna. Heel veel succes met je traject!!
NLH
Heftig! Ik hoop voor je dat er betere periodes komen! Gedeeltelijk herkenbaar verhaal voor mij. Na 2,5jaar ook nog steeds bekkeninstabiliteit en toch de knoop doorgehakt om voor een tweede kindje te gaan. Nu dus in verwachting van de tweede en mijn klachten nemen alweer toe... als ik bovenstaande verhalen lees dan ben ik wel bang voor de toekomst dat het bij mij dus ook nog erger kan worden. Heeft iemand de ervaring dat de instabiliteit grotendeels wel weg gaat?
Jackie81
Ook ik heb na mijn bevalling blijvende pijn in bekken en andere plaatsen in het lichaam. Het revalidatie traject heeft mij wel geholpen met andere houdingen aanleren en een betere verdeling van belasting van mijn lichaam. Ik heb toch (ondanks dat revalidatie de timing niet handig vond) mij verder laten onderzoeken bij de reumatoloog. Bij mij ligt oa hypermobiliteit syndroom eraan ten grondslag. Ik vond het zelf fijn en beter te accepteren als je weet wat er aan de hand is. Mijn tip voor een ieder zou dan ook zijn om toch goed uit te laten zoeken wat de grondslag is, ook als je er pas tijdens of na de zwangerschap er last van hebt gekregen. En de praktische tip van revalidatie die mij erg hielp was: if it hurts, reverse.