
Kriebels, kriebels en nog eens kriebels
Einde van de herfstvakanties en dat betekent op school weer luizenpluizen. Loa zit op een basisschool waar na iedere vakantie alle kindjes na worden gekeken op hoofdluis. Dit wordt gedaan door de zogenaamde luizen-moeders (ofja Luizen-ouders). Na de Serie Luizenmoeder zie ik dit begrip toch wat anders ;). Tot nu toe heeft ze nog geen luizen gehad, maar ik acht de kans aanwezig dat dit nog wel eens zou kunnen gaan gebeuren de komende 8 jaar. Het overkomt namelijk jaarlijks zo'n 200.000-250.000 basisschoolleerlingen.
Mijn zusje en ik hadden op de basisschool mooie lange haren, een heerlijk plekje voor de luizen. Luizen gaan ook gewoon op schoon haar zitten, dus het heeft niets te maken met slechte hygiëne (laat ik dat even gezegd hebben haha). Wij hebben ze dus ook een aantal keer te pakken gehad. En dat kan ik me nog heeeeel goed herinneren. Wat een toestand was dat altijd, onze lange dikke haren moesten met zo'n klein luizenkammetje gekamd worden en daarnaast moesten onze jassen, beddengoed en al onze knuffels gewassen of 3 dagen in een afgesloten vuilniszak. Je kan wel raden dat ook mijn moeder niet blij was ;)
En die ene keer dat we met de hele familie op vakantie waren en we ontdekte dat een van ons hoofdluizen had…. Oh my, alles werd in vuilniszakken gestopt en iedereen moest in het luizenmiddel. Toen der tijd (ik heb het over >20 jaar terug) moest het spul enkele uren intrekken en stonk ook nog eens vreselijk. Zaten we daar met 12 man in het restaurant stinkend en wel. Oh oh, op een bepaald moment hebben we de ober maar ingelicht gezien hij continu boven onze stinkende hoofden hing. Vreselijk vonden we het met z'n allen, maar nu kunnen we er hartelijk om lachen.
Inmiddels weten we veel meer over luizen. Luizen verspreiden zich door van het ene haar naar het andere haar te lopen (dus nee, ze springen niet). Een hoofdluis die niet meer op het hoofd zit, kan niet lang overleven. Vandaar dat de kans op verspreiding via beddengoed, knuffels en jassen ook nihil is. Dus ook het gebruik van de zogenaamde luizencape of luizenzak heeft geen nut.
Kan je hoofdluis voorkomen dan? Nee, helaas niet. Het is wel goed om wekelijks je kinderen (en jezelf, want ook volwassen kunnen het krijgen) te controleren. Daarom ben ik zo blij met de luizenouders op school, ik ben zo'n moeder die vergeet haar kind wekelijks te controleren. Natuurlijk kam ik haar haren en ik denk ook wel dat het me snel genoeg zal opvallen als ze neten of luizen in haar haren heeft, maar ik check het niet bewust wekelijks.
Maar wat als je dan toch hoofdluizen hebt. De behandeling is gelukkig vrij simpel, alleen kost het wel wat extra tijd. 2 weken lang zal je dagelijks de haren met een speciale netenkam moeten kammen.Waarom dan 2 weken? Want ja ook ik zie het niet gebeuren dat mijn dochter haar haren 14 dagen laat kammen met zo'n mini kammetje. Maar echt geloof me, doe het toch maar, eventueel met een flinke dot crèmespoeling in het haar. De neten (eitjes van de luizen) zijn namelijk erg moeilijk te verwijderen met het kammen (ze plakken vast in het haar). Na 7-10 dagen komen de jonge hoofdluizen uit de neten. Een jonge hoofdluis is wel makkelijk te verwijderen door het kammen met het metalen kammetje. Door 2 weken lang dagelijks te kammen, met de metalen zijde van het kammetje, voorkom je dat de jonge hoofdluizen na het uitkomen weer nieuwe eitjes gaan leggen.
Naast het kammen kun je ook nog een hoofdluismiddel gebruiken. Prioderm heeft 3 verschillende producten om de hoofdluis en neten te doden. De 2 in 1 shampoo doodt & beschermt. Deze shampoo doodt de hoofdluizen en neten door verstikking en uitdroging. De shampoo bevat geen pesticiden en ruikt daarom ook niet zo smerig als het spul van vroeger. Daarnaast vermindert de shampoo de statische aantrekking van het haar, waardoor de hoofdluis moeilijker op het haar kan komen en het haar ongeschikt is om neten op te leggen. En wat ook ontzettend fijn is, dat de shampoo maar 15 min hoeft in te werken. Kortom, in iets meer dan 15 minuten is het klusje geklaard (oké vooruit daarna nog wel dagelijks kammen). Het werkt super simpel. De fles heeft een super makkelijk tuutje met los dopje erop om het tuutje weer goed te sluiten (zie foto's), de zogenaamde applicatortip. Hiermee kun je de shampoo gemakkelijk aanbrengen op de gehele hoofdhuid en haren. Direct na het aanbrengen van de shampoo kun je starten met het kammen van de haren met de speciale luizen- en netenkam (kijk op http://www.prioderm.nl/kaminstructie-netenkam voor de kam instructie) en na 15 minuten spoel je alles uit. Was het daarna niet met gewone shampoo na, want dan gaat de 'beschermlaag' weg.
Prioderm bestaat al meer dan 40 jaar en is daarmee ook het meest verkochte hoofdluismerk van Nederland. In geval van hoofdluizen zou ik het wel weten. Sowieso ben ik er nu veel minder bang voor dan vroeger, de producten die Prioderm heeft ontwikkeld werken snel en goed. En daarnaast stinkt het dus ook stukken minder. Luizen worden behandeld tussen de soep en de aardappelen door!
Overigens kun je alles over hoofdluizen, het voorkomen en bestrijden daarvan nalezen op www.prioderm.nl