Terug
Blog header image

Kippenvel en plaatsvervangende schaamte

Deze week is de week tegen het pesten. Gisteren zag ik de weerzinwekkende documentaire Bully en kreeg kippenvel.

Gisteren op mijn werk kreeg ik 's avonds een telefoontje van mijn man dat mijn dochter bijna 40 graden koorts had. Of ik haar wilde ophalen bij de opvang. Direct gaan alle raderen draaien en voel spontaan mijn ogen prikken. Even mijn leidinggevende zoeken en de situatie uitleggen. 

Ik merk dat ik even moet slikken als ik zeg dat ze ziek is. Daarna denk ik, kom op Kir, ze heeft maar koorts. Ze is gewoon ziek. Maar je wilt je kindje beschermen. Alles om haar pijn te besparen en dan zijn alle kleine pijntjes teveel. Als ik haar ophaal gaat ze direct kletsen en leeft ze wat op. Ze vraagt direct of ze op de glijbaan mag. Ja dag, je bent ziek, je gaat lekker naar bed. Waar ze normaal nog jammert tot we ver bij de opvang vandaan zijn is ze snel stil en hoor ik haar de hele terugweg niet meer. Als ik haar in bed leg vallen haar oogjes meteen dicht. De babyfoon die we al maanden ongebruikt in de kast hebben liggen haal ik weer onder het stof vandaan en ga op de bank zitten. Even ontspannen terwijl mijn zielige meisje ligt beter te worden. 

Op uitzending gemist zie ik een documentaire staan, Bully. Het begint met een vader die verteld over zijn zoon in de verledentijd. Dan weet je dus al genoeg. Vooral als er dan nog homevideo's van een jonge jongen worden vertoond. Auw, ik kan de pijn nu al voelen. En inderdaad, aan het einde van zijn verhaal blijkt dat de jongen zelfmoord heeft gepleegd. Het pesten kon hij niet langer verdragen. 

Daarna gaat de documentaire verder over de tegenwoordige tijd. En jongen van een jaar of twaalf met een brilletje komt in beeld. Ook hij wordt gepest. Hij ziet er inderdaad wat anders uit, maar vooral heel lief en onschuldig. Ik wil hem het liefst meteen knuffelen. Ondertussen is hij zo gewend aan het pesten dat hij denkt dat het normaal is om geslagen te worden. Hij denkt zelfs dat het zijn vrienden zijn. Want hij is niet anders gewend. Als zijn moeder hem zegt dat vriendschap is gebaseerd op vertrouwen en er voor elkaar zijn realiseert hij zich dat hij dus helemaal geen vrienden heeft. Hartverscheurend. 

En dan de schoolleiding, die zodra ze op hun verantwoordelijkheid worden aangesproken in de verdediging gaan of in de ontkenning. Plaatsvervangende schaamte voel ik. 

Als de jongen vraagt waarom ze niets deden toen zijn hoofd tussen een bankje werd gestopt en een ander jongetje erop ging zitten komt de begeleiding terug met de vraag: "hoe weet je dat? Heeft hij daarna nog op je hoofd gezeten? Ik heb hem erop aangesproken en hij is niet meer op de hoofd gaan zitten". De jongen kan alleen nog wat bedremmeld uitbrengen dat het pesten daarna wel doorging. 

Mijn moederhart brak en voelde zo mee met de ouders. Een kind wat letterlijk murw is geslagen en geen kracht heeft om er tegenin te gaan. Als ouder sta je machteloos en de school neemt geen verantwoordelijkheid. De enige die iets kunnen veranderen zijn de kinderen zelf. 

Je wilt je kindje beschermen maar soms sta je machteloos. Ik houd mijn kleine meisje vandaag lekker dicht tegen me aan. Mijn lieve, kleine, weerloze meisje. Ooit zal ze haar eigen boontjes moeten doppen en dan hoop je dat de buitenwereld niet zo boos is als hij er soms uitziet. 

MarlousRuis
7 jaar geleden

Ja, ik snap je volkomen. Ik ben vroeger ook best wel gepest. De angst die je elke dag meeneemt, is ondragelijk. Ook bij mij deed de leiding/de docenten niks. Dat deed het meeste pijn. Ik wil er alles aan doen om ervoor te zorgen dat mijn kind later een leuke schooltijd heeft,

Anoniem
7 jaar geleden

De documentaire zouden ze op school moetenlaten zien. Hij is erg confronterend ik hield het niet droog het onrecht endat er niets gedaan wordt. Geef je meisje een extra dikke knuffel en hopelijk knapt ze snel op;) Liefs

Joycies
7 jaar geleden

Pesten vind ik echt zo erg. Je wilt zo graag je kindje ervoor beschermen. Als leerkracht probeer ik er alert op te zijn, maar helaas zie ik niet alles.

Chiara
7 jaar geleden

Ik begrijp vooral niet dat de mensen, waar je vol vertrouwen je kind(eren) bij achterlaat, vaak niets doen! Als volwassene grijp je toch in wanneer je ziet dat een kind gepest wordt? Juist zij horen te begrijpen hoeveel impact pesten op een mensenleven kan hebben..

Kirstenimolnen
7 jaar geleden

Ja je hoopt altijd dat de school hierin een begeleidende rol heeft. Ik snap niet waarom sommige scholen zo passief zijn als het om pesten gaat. Ik weet dat bij ons op school er altijd hard werd opgetreden tegen pesten. Dat werd direct de kop ingedrukt. Ik hoop ook voor jou dat je kinderen dat nooit mee hoeven maken.

Kirstenimolnen
7 jaar geleden

Dankjewel, gelukkig knapte ze vandaag snel op. Slaap is het beste medicijn zegt mijn moeder altijd. En zo is gebleken vandaag.

Kirstenimolnen
7 jaar geleden

Nee het is lastig om alles te zien. Vooral als het stiekem gebeurd. Kinderen kunnen soms erg goed de schijn ophouden. Maar je kunt als school wel een actief anti pest beleid voeren. En de scholen in deze documentaire sloegen de plank volledig mis. Erg naar om te zien.

Kirstenimolnen
7 jaar geleden

Ja, je wilt als docent toch een veilige omgeving creëren voor je leerlingen? Ik snap ook niet dat ze de verantwoordelijkheid dan bij de kinderen leggen. Erg naar en onbegrijpelijk.

Anoniem
7 jaar geleden

Tranen in mijn ogen bij alleen het lezen al.. Ik ben zelf ook gepest, gelukkig nooit fysiek maar toch. Het minderwaardige gevoel wat je daar van meekrijgt kun je een heel leven lang bij je dragen. Ik vind het altijd zo erg als kinderen geen andere uitweg meer zien en er nergens ingegrepen wordt. Zeker nu ik zelf ook moeder ben geworden grijpt het me best aan en kan ik niet begrijpen waarom er niet actiever gereageerd wordt bij pesten. Aan de andere kan weet ik dat het bij ons op school wel geprobeerd werd maar dan kwamen vervolgens de (tokkie)moeders met opgestreken kuif verhaal halen op school.. Tsja dan kun je nog een anti-pest beleid en alles hebben maar als de basis al verkeerd is schiet dat ook niet echt op natuurlijk. Ik zou ook niet weten hoe ik daar mee om zou gaan als mijn dochter gepest wordt ( of erger nog zelf kinderen zou pesten). Je probeert je kinderen naar je eigen normen en waarden op te voeden en dan maar hopen dat het goed gaat als ze eenmaal naar school gaan.

Blog header image

DE GEZELLIGSTE PUZZELTIJD VAN HET JAAR

Jan van Haasteren Junior

Wie kent ze niet, de creatieve en humoristische puzzels van Jan van Haasteren Junior. Elke puzzel heeft zijn eigen verhaal.

De perfecte tijd om te gaan puzzelen

Het wordt donkerder in huis, de kaarsjes staan aan, een heerlijk moment om samen te puzzelen. Je gedachten op nul en helemaal in de puzzel verzinken. Met één doel, de puzzel op te lossen.

Wist je dat als jongere kinderen puzzelen ze een betere hand- oogcoördinatie ontwikkelen? Kinderen hun geheugen wordt gestimuleerd, welk stukje paste niet en welke zou dan wel kunnen passen? Ook leren ze door te gaan als het even niet lukt en in oplossingen te denken.

Herken je dat gevoel ook? Dat geluksgevoel als je weer een puzzelstukje op de juiste plek hebt gelegd? Dopamine komt vrij in je hersenen als je een stukje weer goed gelegd hebt, ook wel het gelukshormoon genoemd. Hierdoor word je blij, krijg je een voldaan gevoel en zin om de puzzel af te maken.

Op zoek naar herkenningspunten 

Jan van Haasteren Junior zijn niet zomaar puzzels. Dat Jan van Haasteren een striptekenaar is geweest is wel te zien in zijn puzzels. Je kan helemaal in je gedachten verdwijnen in de puzzel. Je eigen stripverhaal bedenken. Al puzzelend kom je allerlei verschillenden karakters tegen.

Heb jij de kenmerkende Jan van Haasteren items al weleens gevonden, als de haaienvin, schildpad, superslak of de handjes? Deze zijn vaak te vinden in de puzzel. Uren lang kijkplezier na een voldaan gevoel van het maken van de puzzel.

Wij zijn dol op de Junior puzzels van Jan van Haasteren, na het laatste stukje gelegd te hebben bedenken we ons eigen verhaal erbij en vertellen deze aan elkaar. Dit wekt de leukste momenten op! Humor, dat heeft Jan van Haasteren wel!

Als je ze zelf wil bestellen, als cadeautje voor de feestdagen bijvoorbeeld (tip!), dan kan dat hier. Veel puzzelplezier! 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Blog header image

Sinterklaasavond met PLUS

Het heerlijke avondje staat weer voor de deur. De leukste tijd van het jaar vind ik zelf. De dagen worden korter en het is langer licht. Dat betekent voor mij gezellig samen op de bank met de openhaard en kaarsjes aan. En uiteraard met wat lekkers. Eerst boodschappen doen. 

Sinterklaas

Voordat we lekker kunnen smikkelen op de bank met deze donkere dagen voor Sinterklaasavond, gaan we boodschappen doen. Wij komen graag bij PLUS omdat daar fijne aanbiedingen zijn. Ik blijf toch een Nederlander zullen we maar zeggen, haha. Buiten de aanbiedingen is het vers gesneden beleg van PLUS onze favoriet! 

Voor Sinterklaas hebben ze ook een ruim assortiment aan lekkernijen. Zoals chocoladeletters in vele verschillende smaken, pepernoten in vele verschillende smaken, chocolade Sinterklaasjes, banketstaaf of speculaastaart en nog veel meer. Persoonlijk vind ik de pepernoten van het eigen huismerk heerlijk knapperig. Ook die met chocolade eromheen vliegen er hier thuis doorheen. Ook altijd erg handig voor het schoentje zetten om de schoentjes te bestrooien.

Onze favorieten 

Waar ik nog meer voor naar de PLUS ga is het ruime assortiment aan groente en vlees. Persoonlijk ben ik vaak een beetje inspiratieloos als het om avondeten gaat. Op de website van PLUS kan je veel recepten vinden, erg handig als je, net als ik, inspiratieloos bent. Je kunt het heel makkelijk online bestellen of je maakt een lijstje en gaat dan naar de winkel. Net wat je makkelijk vindt.

Online boodschappen doen

Moeder Teresa hier vergeet altijd boodschappen te doen en moet dan soms per week wel 8 keer op en neer naar de supermarkt. Gelukkig hebben ze online boodschappen uitgevonden. Daar kun je fijn per categorie zien wat je besteld hebt. Echt heel handig en praktisch als je net zo’n chaoot bent als ik. 

Waar gaat jullie voorkeur naar uit? Online of winkel? En doen jullie meteen voor de hele week boodschappen of lekker 3 keer op een dag? 

Voor het heerlijke avondje van Sinterklaas heb ik lekker strooigoed in huis gehaald. Ook lekker broodjes voor in de oven en natuurlijk vleeswaren van PLUS. Een lekker hapje voor op tafel is ook altijd gegarandeerd succes. Wij zijn er klaar voor, jullie ook?

Blog header image

Mijn missed abortion

De echo die alles veranderd

Op 13 september 2022 hadden wij 'eindelijk' een positieve zwangerschapstest! Ongeveer 7 maanden, ik weet dat het eigenlijk niet lang is maar wat was elke maand weer een teleurstelling. Zeker als je verhalen in je omgeving hoort van ongelukjes of 'het was in één keer raak'.

De zwangerschapstest had een licht streepje, maar hee, een streepje is een streepje. En heel gek is het niet als je er zo vroeg bij bent, net 4 weekjes.
Officieel 4 weken en 2 dagen, maar door de ovulatietesten weet ik dat de ovulatie afgelopen maand ook 2 dagen later was.

Ik was uiteraard voorbereid dat ik eventueel zwanger zou zijn, was al gestopt met alcohol drinken (wat ik toch al bijna nooit deed) en slikte al maanden foliumzuur. Maar ik werd nu nog meer bewust van een gezonde levensstijl en dan voornamelijk voeding.
Ook heb ik de volgende dag een verloskundige gezocht en als snel stond de afspraak voor de 7 weken echo.

Op 3 oktober (7 weken en 1 dag) stond de eerste echo gepland, wat keken we hier naar uit! Stiekem was het ook wel een beetje spannend, de zwangerschap voelde nu steeds echter.

Ik had 2x een klein beetje bloedverlies gehad bij het toiletbezoek ongeveer met 5 weken. Direct gebeld naar de verloskundige en de kans was groot dat dit een geknapt bloedvaatje was gaf zij toen aan. 
Toch was ik hierdoor extra gespannen voor de echo.

Op de dag van de echo had ik weer een klein beetje bloedverlies toen ik naar het toilet moest, maar weer echt minimaal (ik was er extreem alert op, vraag me af of ik het anders ook gezien had).
Gelukkig hadden we een goede echo. Onze kleine 'rijstkorrel' liep wel enkele dagen achter, maar dit was ook mijn eigen berekening met de ovulatietest. Daarnaast is niet elk bevrucht eitje even snel in de baarmoeder en ingenesteld gaf de verloskundige aan.
Er is al beginnende hartactiviteit. Nog langzaam, maar wel krachtig. Ruim de helft van het kindje ging heen en weer op het beeld!
Voor de zekerheid wordt er een extra echo ingepland over 10 dagen, omdat deze echo toch iets te vroeg was. Waarschijnlijk is het hartje nu net gestart met kloppen, dit is dan altijd langzaam. De volgende echo moeten we een goed kloppend hartje zien is de verwachting.
De verloskundige klonk positief, de eerste 12 weken is er altijd een risico op een miskraam maar er was geen reden om extra bezorgd te zijn.

Het is 13 oktober, 8 weken en 4 dagen zwanger. De dag van de tweede echo.
Ik heb er eigenlijk wel zin in en ben veel minder gespannen dan de vorige keer.
We hebben al gezien dat het op de goede plek ingenesteld is, de hartactiviteit was op gang gekomen en ik ook geen bloedverlies gehad.

Totdat de verloskundige de echo ging maken.. Er werd eigenlijk direct duidelijk dat dit niet goed was. De hartactie zoals we dit de vorige keer zagen was er niet, er was wel iets aan hartactiviteit maar dit was traag en veel minder krachtig. Vergeleken met de vorige echo leek het bijna aan de buitenkant van het kindje te zijn.
Ook was het kindje nauwelijks gegroeid, in 10 dagen was er hooguit groei voor 2 dagen geweest.

De verloskundige is direct duidelijk: de kans dat dit goed afloopt is er eigenlijk niet. Omdat er nog wel hartactie te zien was wordt er een afspraak gemaakt voor 1 week later. Niet om te kijken of het dan wel goed is, maar om te kijken of de hartactie dan gestopt is. Dit is belangrijk voor een eventuele doorverwijzing naar de gynaecoloog als de miskraam niet vanzelf opgang komt.