Blog header image

Je verjaardag vieren als er kleintjes zijn

Hoe ouder ik word, hoe sneller hij komt. Mijn verjaardag. Baby en peuter in the house, moet ik het eigenlijk überhaupt wel vieren?!

Afgelopen zondag was ik jarig en met een oma die anderhalve week eerder al tegen peuterdochter gezegd had dat ik jarig zou zijn, was het in elk geval niet mogelijk om mijn verjaardag te ‘vergeten’. Iets wat ik sinds ik écht 25 werd graag deed door twee-, of driejaarlijks mijn 25ste nog een keer te vieren. Inmiddels heb ik me neergelegd bij mijn leeftijd en heb ik volwassen en verantwoord bedacht dat ik een plan moet hebben. Een plan om mijn verjaardag te tackelen.

Laat ik eerlijk zijn. Ik heb het niet zo op verjaardagen. Meestal is je eigen verjaardag een dag waar je hard voor werkt in de voorbereiding, op de dag zelf als een kip zonder kop rondrent om iedereen tevreden te houden om vervolgens uitgeput op de bank neer te zakken als het laatste bezoek verdwenen is. Om dan vanaf de o zo comfortabele bank te zien in welke chaos je huis verkeerd en je te realiseren dat iemand –lees jij- hier iets aan moet doen.

Maar laat nu net een verjaardag ook het moment zijn waarop iedereen die je lief en dierbaar is over de vloer komt. Waarop de opa’s en oma’s hun kleinkinderen zien. De neefjes en nichtjes elkaar weer eens ontmoeten en zijn familie de mijne weer eens ziet –en ze lijken elkaar best te mogen-. De dag waarvan familieleden stiekem denken dat je hem wel moet vieren, want dan kan iedereen elkaar weer zien en jouw kroost bewonderen. Want of het echt om jou gaat is nog maar de vraag natuurlijk.

Hoe dan ook, mijn verjaardag moest gevierd worden. Maar hoe dan?! Twee kleintjes en een klein appartement, een verjaardag moet wel leuk blijven en dat is gelukt! Het actieplan:
- de deuren gingen open vanaf het einde van het middagslaapje van de jongste.
- een selectieve lijst genodigden en goede vrienden vertelt dat ik ze liever écht sprak dan dat ik tussen taart scheppen en koffie serveren een ‘hoe gaat het’ – ‘ja goed’ uitwissel.
- een taartenbakplan met taart die ik twee avonden van tevoren al kon maken, want ja ik ben dol op taarten bakken en het is mijn eer te na dat ik taart zou kopen…
- en zelfs een maaltijd geserveerd, want ja iedereen moet een eind reizen om hier te komen, en ik heb een heerlijk recept dat eenvoudig voor een grote groep te maken is.
- iedereen mocht zijn eigen maaltijd scheppen en taart en drinken uitdelen was een team effort.

Alles pakte uit zoal gehoopt. Sterker nog, we hadden in de ochtend nog tijd om een aantal open huizen van de open huizenroute te bekijken. En in de avond bleek iedereen toch wel moe na gebak, maaltijd en gebak als dessert. De laatste gasten gingen rond half 9 de deur uit. De kleinste lag al op bed –iets later dan de gebruikelijke bedtijd- en peuterdochter viel met een aantal ‘nee’s en wat tranen als een blok in slaap toen iedereen weg was.

Mijn verjaardag was zo best relaxt. Zo wil ik het nog wel een keer vieren! Maar dan niet eerder dan volgend jaar hoor…

Hoe vier jij jouw verjaardag nu er kleintje(s) zijn?

7 jaar geleden

Nog gefeliciteerd! Mijn moeder en oma doen enorm veel op onze verjaardagen zodat ik ook lekker kan genieten. De kinderen hebben lekker gespeeld op de kamer van mijn zoontje. Ging prima zo. :-)

7 jaar geleden

zo ongeveer als jij heb ik het dit jaar ook gedaan, maar dan hebben we chinees gehaald voor degenen die bleven eten (we hadden dat niet specifiek van te voren gezegd) en alleen mijn ouders en beste vriendin bleven. om half 9 zaten we heerlijk met zijn tweeen op de bank en was het huis best wel opgeruimd. De kinderen werden opgehaald door hun stiefvader, dus die hoefden we niet op bed te leggen.

7 jaar geleden

Wat fijn dat de verjaardagen zo dicht bij elkaar liggen, dat is hier niet helemaal realistisch. Hier is alles keurig gespreid :)

7 jaar geleden

Nog van harte gefeliciteerd. Klinkt als zeer geslaagd. Ik kom er niet onderuit met 2 verjaardagen zo dicht op elkaar. Wij vieren dus de verjaardag van mij en onze zoon zo ongeveer tegelijk en over een paar maanden ga ik van te voren heel hard vertellen op welke datum ik het/we de verjaardag(en) vieren aangezien het vorig jaar zo gruwelijk in het honderd gelopen is. Zo heeft men voldoende tijd om ze in te plannen en staat deze datum deze keer als een huis.