Snap

Je hebt ze in alle soorten en maten: facebookvrienden

Je kent ze wel, van die facebookvrienden, waarvan het eigenlijk al voorspelbaar is wat voor berichten ze bijna dagelijks posten.

De één post elke dag een update over zijn/haar rondje hardlopen. Hoe snel en hoe lang. En hoeveel calorieën. De ander laat elk uur weten welk huishoudelijk klusje ze al weer gefixt heeft. Je hoeft niet naar de naam te kijken wie welke statusupdate heeft gepost.... Zolang ik me er niet aan stoor, vind ik het wel grappig. Hier een paar die ik wel grappig vind:

1) De ik-fotografeer-elke-dag-wat-ik-eet-facebookvriend. Ik heb er één die Vietnamees is, en dus ook allerlei gerechten plaatst waar ik nog nooit van gehoord heb. Ziet er niet altijd even lekker uit, maar ik kan me indenken dat ze wél lekker smaken. Mijn gezondheidsfreak-nichtje heeft een hele tijd elke dag een foto van een zelf geblenderde groente/fruit/powerfood-shake geplaatst. Maar wel compleet met recept, zodat je hem zelf ook zou kunnen maken als je wilde....

2) De sportfreak. Ik heb er een paar die hun running-app gekoppeld hebben aan hun facebook-account. Elk rondje dat ze hardlopen, verschijnt ook op mijn tijdlijn. Ik vind het wel grappig om te zien hoe verschillend ze soms zijn. Sommigen zetten toptijden neer, anderen hebben onderweg duidelijk gewandeld. Betrapt! Hihi! Mijn stiefschoonzusje maakt het sporten wel heel bont. Zij zet foto's van zichzelf op haar facebook met een speciaal verzwaringsvest aan. Waar ze tot 25 kg in kan hangen. En ze traint met zo'n speciaal masker op, waarmee ze op Hannibal Lector lijkt. Het blijkt haar minder zuurstof te geven tijdens het rennen. Het simuleert alsof je hoog boven in de bergen rent, waar de lucht ijl is... Beetje freaky. Maar ik kan me voorstellen dat ze trots is op zichzelf.

3) De dieren fanaat. Als ik een foto van een Bernersenner voorbij zie komen, is dat 99% zeker van mijn nicht. Als ik een foto van een Engelse Bulldog voorbij zie komen, is dat 99% zeker van een goede kennis. Als ik foto's van een hagedis voorbij zie komen, is het vast van die sportieve stiefschoonzus, waar ik net over vertelde. En een motormaatje van me post bijna dagelijks foto's van haar met modder bedoezelde zwarte en blonde labradors. Maar dieren blijven altijd leuk op de tijdlijn. 

4) De spreuken-poster. De beste spreuken van Rumag of Loesje of OmDenken of voorpositiviteit.nl met zorg uitgezocht door die ene facebookvriend. Af en toe zit er een hele goeie bij. De ene keer humoristisch, de andere keer heel diepzinnig.... Sommige zijn zo sterk, die sla ik op.

Maar er zijn er ook, waar ik me op een gegeven moment zó mateloos aan ging storen, dat ik ze uiteindelijk verwijderd heb als 'vriend':

5) De poets-geobsedeerde. Elke ochtend een update van wat ze al allemaal gepoetst heeft en wat ze nog van plan is om te doen, maar dat ze nu wel even met een thee-tje op de bank mag zitten van zichzelf. En 's middags nog een keer een update. Alsof ze een to-do lijstje hardop met iedereen afvinkt. Ik vond het op een gegeven moment te confronterend met het anti-poetsgedrag van mezelf. Ik voelde me lui. ;-)

6) De agressieveling. Ik kende haar niet persoonlijk. Maar via een hyvesgroep waarin we zaten omdat we destijds ooit in zelfde maand uitgerekend waren van onze kindjes. Op facebook kwam ze ontzettend boos over. Ze had ruzie met jan en alleman en postte dan telkens een schreeuwerige status waarin het net leek alsof ze het tegen mij had (je weet wel, in de jij-vorm). Okay, telkens als ik van de schik was bekomen omdat ik me realiseerde dat ik niet degene was tegen wie ze het had, bleef het vaag tegen wie ze het wél had en wat er in godsnaam was gebeurd dat ze zo kwaad was. Telkens als mensen haar bezorgd vroegen wat er in hemels naam aan de hand was en wie haar iets ergs had aangedaan, gaf ze geen antwoord op die vragen (ja, misschien privé, maar daar heb ik niks aan). Ikzelf voelde me niet geroepen om het ook te gaan vragen. Mijn nieuwsgierigheid bleef dus telkens ongestild. Frustrerend. Dus ik heb haar lekker eruit gegooid met haar gezeik. Heerlijk. 

7) De ik-voel-me-zo-ellendig-en-wil-dit-elke-dag-even-kwijt-vriend. Het lijkt me niet leuk als je je elke dag miserabel voelt, omdat je een chronische ziekte hebt zoals reuma of een vermoeidheidsziekte ofzo. Maar Facebook is niet echt de plek om elke dag je hart te luchten. Doe dat bij je naasten. Of in een speciale groep. Maar niet als dagelijkse status update. Sommige mensen ergeren zich dat op facebook altijd alleen maar de mooie dingen geplaatst worden. Zodat het lijkt alsof niemand zich ooit k*t voelt. En jij wel, want jij bent een normaal mens. Maar ik vind die positiviteit juist leuk. Ik weet heus wel dat de meesten de minder leuke dingen 'verzwijgen' voor de buitenwereld. Prima. Ik kom juist op facebook voor positiviteit! Dus deze ik-voel-me-zo-ellendig-vriend werd me een beetje te eentonig en is helaas ook niet meer lid van mijn vriendenlijst. 

Ben ik zelf ook een typische facebooker? Geen idee. Misschien wel. Ik post niet iedere dag een statusupdate. Ik plaats een status als ik echt iets (leuks) te vertellen heb. Of een grappige of mooie foto te delen heb. Iets waarvan ik denk dat mensen het interesseert. Een leuke quote van mijn dochter. Of een stoer plaatje van mijn motor. Wat ik wel denk, is dat veel vrienden reacties van mij op discussie-onderwerpen voorbij zien komen. Ik reageer nogal eens op een topic van MamaPlaats of Ouders Van Nu of Linda of AD ofzo. Ik heb helaas nog niet de optie gevonden hoe ik kan voorkomen dat mijn (soms pittige) reacties op zulke topics op de tijdlijn van mijn facebookvrienden te zien zijn.... Anyone?

En jullie? Hebben jullie nog aanvullingen op mijn lijst van typische facebookers? Of zijn jullie zelf typische facebookers? Wat post jij zoal op je Facebook? 

7 jaar geleden

Owja de foto,s zet ik erop omdat als er hier iets crasht ik ze altijd nog op fb heb staan

7 jaar geleden

Ik ben zoiemand die enkel het ik voel me : verdrietig: al update kan zetten. Degene die op fb dicht genoeg bij mij staan weten gelijk waar het over gaat en sturen als ze meer willen weten dan een prive bericht. Zelf zet ik er foto,s van de hond of de kinderen op. Maar ik plaats niet iedere dag. Heb soms het idee om er vanaf te stappen, zou zoveel meer tijd geven als je daar niet meer op kijkt, maar ja volg een paar bijzondere familieleden die het ook niet makkelijk hebben en die houden met een speciale groep iedereen op de hoogte.

7 jaar geleden

Leuke blog hoor!!! En ik misde inderdaad de mama's die elke dag een foto of update over de kids plaatsen :) maar die is al genoemt, hihi! (en ik ben/was ook zo'n mama hoor!!)

7 jaar geleden

Te leuk geschreven Nijn! En zo herkenbaar. ..