Terug
Blog header image

"Ikke heb je zo gemist!"

"Ja maar dan zie je je kind nooit?" "En dan moet je 4 dagen zonder man en kind dat kan en wil ik echt niet hoor!"

Als vliegende moeder krijg je vaak deze opmerkingen naar je hoofd geslingerd. Van vriendinnen, familie maar ook van mede-moeders als je dan eindelijk verteld hebt wat je doet voor de kost. Want laten we eerlijk zijn, als stewardess zeg je niet meteen wat je doet. Dit is niet omdat ik mij schaam voor het beroep, in tegendeel.

Maar vaak omdat je even geen zin hebt in een spreekbeurt over 'stewardessje spelen'.

Toen mijn vriend en ik elkaar net hadden gevonden zeiden zijn vrienden vaak dat het wel lastig zou zijn met kinderen zo een stewardess. Ook mijn vrienden zeiden dan dat het een hele uitdaging zou kunnen zijn. Maar ik wist wel beter. Als stewardess mis je vaak verjaardagen of bijzondere gebeurtenissen. Soms jammer maar soms is het stiekem wel erg fijn dat je een goed 'excuus' hebt om niet te komen. Dit leek een ver-van-mijn-bed-show want HALLO! we waren net samen. 2 jaar later hadden keken wij 'het probleem' in de ogen. Onze dochter was geboren.

Vol trots presenteerde wij ons mooi hoopje geluk. Na de welbekende "Ahhhhh wat mooi en lief." Volgde de welgemeende maar vooral ontwetende opmerkingen.

  • "Als jij weg bent mis je straks haar eerste stapje, woordje, hapje of afzwemmen van haar zwemdiploma."   

Ja dat zou inderdaad zo maar eens kunnen. Maar heb jij dat dan niet als jij jouw koter naar de gastouder brengt of KDV? Dat eerste hapje wortel kan ook wel als ik wel thuis ben netzoals haar eerste ijsje en boterham met pindakaas.

  • "Ik zou echt niet een nachtje zonder mijn kind willen zijn. En jij gaat met gemak 4 nachten weg."

Laten we eerlijk zijn: tuurlijk zou ik de eerste maanden liever de gebroken nachten (haha) zelf willen ervaren. En denk je nou echt dat ik meteen ging slapen in mijn hotelkamer? Op mijn allereerste nacht weg ging ik eerst alle filmpjes kijken en vervolgens huilde ik mijzelf in slaap. Ik appte het thuisfront om de minuut of alles wel goed ging en was eigenlijk 24/7 verbonden met FaceTime. Het is en blijft moeilijk om afscheid te nemen van huis maar als je in de SPA ligt of gewoon lekker aan het niksen bent in bed en echt de rust kan pakken die je nodig hebt... WoW dat is pas verwennerij. Soms is het even doorbijten maar over het algemeen gaat het goed en heb ik het idee niks te missen. Met de moderne technologieën hoef je dat ook niet. Zo hebben mede vliegende moeders een app waarop ze de babyfoon nauwlettend in de gaten kunnen houden. 

  • "Jij ziet je kind dan echt heel weinig!"

Wat ik werk ben ik ook weer vrij. Dus na 5 dagen afwezigheid heb ik 5 soms wel 6 of 7 dagen quality time met mijn gezin. Die 5 dagen zijn volgens mij meer dan jouw 2 dagen standaard zaterdag en zondag burgerweekend. Waar je eigenlijk van maandag tot en met vrijdag alleen de ochtend en avond meemaakt. Even rekenen....uhm nee dus. Waarom werk JIJ eigenlijk? JIJ ziet jouw kind ook nooit?! ;)

  • "Wat nou als je kind ziek is of opeens in het ziekenhuis ligt?"

Houston we have got a problem! Ja inderdaad dat is best lastig als je in Timboektoe zit. Gelukkig vlieg ik alleen Europa en kan ik binnen 12 tot 24 uur meestal wel thuis zijn. Gelukkig is manlief er nog en vertrouw ik erop dat hij alle zaken goed kan waarnemen en dat de opa's en oma's hem bijstaan.

  • "Nou mijn ouders willen echt niet de hele week oppassen."

Gelukkig onze ouders wel. Als wij die niet hadden kon ik ook niet vliegen. Was ik ook een kinderdagverblijf-moeder geworden. Zat ik elke woensdagmiddag bij het zwembad en was ik op maandagochtend de overblijfjuf.

Inmiddels is dochterlief 2 jaar en gaat het al 2 jaar goed. Ik geef eerlijk toe dat het soms moeilijk is om weg te gaan maar thank G voor de uitvinder van FaceTime. Ook is het soms even goed puzzelen om de juiste dagen opvang te regelen. Helemaal nu ze naar de peuterspeelzaal gaat. Nog maar 2 jaar en dan gaat ze naar school. Hoeven we alleen de naschoolse opvang te regelen. Dat lijkt mij dus echt heeeerlijk!

Ondertussen spelen we vaak stewardessje en gaan alle knuffels mee het vliegtuig in. Morgen is het weer zover en ga ik voor een paar nachtjes weg. Ik verheug mij nu al op een minimensje van bijna 92 centimeter bij de deur met haar vrolijke lachje die uitgelaten "Mamaaaaaa je bent er weeeer, Ikke heb jou zo gemist!!!" roept als ik binnen kom. Maar ja dat zegt ze ook als ik even snel naar de buurtsuper ben geweest om een vergeten pak melk te kopen.

Ben benieuwd of er nog meer moeders ontaard zijn door hun eigen leven te behouden en dus ook weleens vaker dan het jaarlijkse verplichte romantische weekendje weg met 'papa' uhh ik bedoel manlief van huis zijn.

Vertel, discussieer  maar bovenal deel jouw ervaringen! 

STBA
6 jaar geleden

Haha, zo herkenbaar. Ik heb inmiddels 2 kinderen en het is soms een gepuzzel met ook nog eens een man die onregelmatige diensten in de luchtvaart werkt, maar ik zou het vliegen nooit willen missen. Wie weet tot snel aan boord ;-)

Anoniem
6 jaar geleden

Je schrijft zo leuk! En dan ook nog eens de waarheid. Welke moeder kan nou zeggen dat ze werkt (leukste baan ter wereld) en ook nog eens een week tot 2 weken thuis bij haar kind en man is (intercontinentaal 67%) alle tijd van de wereld om te knutselen, kinderboerderijen en speeltuinen te bezoeken. En nog een ritme te creeeren ook!! Iedereen die niet snapt waarom een moeder stewardess wilt zijn moet jou blog lezen!! ????

MamavanChance
6 jaar geleden

Leuk geschreven, nou ik kan je zeggen ik ben 24/7 bij mn kindje en alsnog heb ik sommige eerste dingetjes gemist! Doordat ik bijvoorbeeld nèt naar de wc ging of aan het douchen was, en uitgerekend papa (die elke dag werkt) mag het dan als eerste meemaken! Dusja! Hoe je het zo schrijft moet je je kindje wel ff missen maar hebt dan veeeel meer tijd samen dan de doorsnee werkende mama+ je hebt tijd om zelf op te laden zo te lezen. Win-win?!

Annemiek2
6 jaar geleden

Als jou dit tot een goede moeder maakt wie zijn wij dan om daar dingen tegin te werpen. Ik zou ook wel eens een hele dag zonder kind willen zijn. Even bijtanken en me even niet 24/7 moeder voelen en paraat staan. Tuurlijk helpt manlief mee maar die werkt ook 3 1/2 dag per week en staat tegenwoordig ook op om 6:00 uur. Er is denk ik ook genoeg flexibele opvang om dit voorelkaar te krijgen.

Anoniem
6 jaar geleden

Beste vliegende moeder, Volgens mij vlieg je deeltijd, zoals veel moeders deeltijd werken. Die zijn dus ook meestal 4 dgn van de week 24/7 vrij terwijl ze geen nacht van de week weg zijn, laat staan 4. Bovendien moet jij nog eens 2 dagen bijkomen van je jetlag en/of onregelmatigheid, dus die ben je ook al niet echt aanwezig. Die deeltijdende niet vliegende moeder is misschien dus helemaal zo gek nog niet.

Lindsy83
6 jaar geleden

Leuk gschreven Ieder doet het op zijn eigen manier. Jullie lijken me gelukkig zo, dus waarom moet een ander hier dan over oordelen?

mamablogster
6 jaar geleden

Knap dat jij haar zo goed kent, dat je weet dat ze 2dagen nodig heeft om van haar jetlag/onregelmatigheid af te komen. Gezien ze alleen Europa vliegt, valt het dus met tijdsverschil reuze mee ;)

Anoniem
6 jaar geleden

Heel herkenbaar! Ook ik vlieg, weliswaar niet altijd Europa, maar dat vind ik eigenlijk alleen maar fijner (want nog meer vrij). Ik wil heel graag even benadrukken hoe meer vader ik mannen van vliegende vrouwen vind. Consultatiebureau, verkoudheden, ondergespuugde bedjes, been there done that. Ik denk dat er weinig vaders zijn die de kans krijgen, zo aanwezig te zijn, als onze mannen...

Anoniem
6 jaar geleden

heerlijk herkenbaar! vlotte pen en zo dicht bij jezelf gebleven #mooiemamabenjij

Anoniem
6 jaar geleden

Wat een goed verhaal om te lezen! Heel goed beschreven. En leuk leesvoer!

Anoniem
6 jaar geleden

Zoooooo herkenbaar. Hier mist de papa ook alles NOT Kindjes doen trouwens nog net zo mooi alles als papa net thuis is haha

Flyingmom
6 jaar geleden

Hoi Daphne, Dat jetlag verhaal valt als je Europa vliegt dus inderdaad mee. Heb je ergens gelezen dat ik de niet-vliegende deeltijd moeder be-of veroordeel? Juist niet!

Flyingmom
6 jaar geleden

Thank you :)

Flyingmom
6 jaar geleden

Zij IPBen wij superdads! ;) om even van de clichés uit te gaan...

Blog header image

Stap voor stap, van proberen kan je leren

“Van proberen, kan je leren” roepen beide schoolgaande kinderen hier. Een mooie les van school voor een ieder van ons. Dat leren niet makkelijk is, weten we allemaal. Vooral als je perfectionistisch bent… kan dit best lastig zijn!

Senn kreeg Dessineo Characters, een tekentafel voor kinderen, van Jumbo Games. Echt iets voor onze Senn. Lekker kneuterig aan de eettafel bezig zijn, iets wat hij van kleins af aan al kon. Engelengeduld waar ik jaloers op ben. Hoewel hij nu ook vaak zo perfectionistisch wil zijn of bang is om te falen, dat het hem in de weg gaat zitten.

Als hij een idee heeft om te maken of een voorbeeld ziet denkt hij dit meteen goed te kunnen doen. Tja, dit werkt zo niet. Hoe kan je hier het beste mee om gaan he? Opvoed struggles. We blijven maar benoemen dat je van proberen kan leren, dat fouten maken mag (moet) en dat als hij hulp nodig heeft ons (of de juf) kan vragen.

Hoe leuk is dus deze tekentafel van Jumbo Games voor Senn. Erg goed voor zijn zelfvertrouwen! Stap voor stap maakt hij de mooiste creaties. Zelf zo trots en daarbij zoveel plezier. Regelmatig maakt hij de coolste personages als kleurplaat voor zijn broertjes.

Tekst gaat verder onder de foto.

TODO: Add alt to media
Zo makkelijk! 

Dessineo Characters is de opvolger van de “Dessineo leren tekenen”, die is geschikt vanaf 4 jaar. Dit is een mooie uitdaging vanaf 6 jaar. Het leuke is dat er meer dan 500 combinaties zijn te maken! Eindeloos variëren dus. Met een schuifknop bovenaan de tekentafel kan je de stappen zelf instellen.

De tekentafel is makkelijk in gebruik, je kan er gewoon een A4-papiertje op leggen en je eigen stiften/pennen gebruiken. Achterin de tekentafel zit een klep waar je de bijgeleverde stift en de sjablonen in kan bewaren, super handig en daardoor erg makkelijk op te ruimen en er weer bij te pakken.

Wij kunnen hem dus enorm aanraden! Ook een héle leuke cadeautip voor de komende (feest)maand! Je koopt hem hier.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Mamaplaats
3 weken geleden

Wat leuk!

Joann123
1 dag geleden

Heel leuk!

Anoniem
9 uur geleden

Hallo, ik ben Nira. Na jaren een relatie met Anderson te hebben gehad, heeft hij het uitgemaakt, ik heb er alles aan gedaan om hem terug te halen, maar alles was tevergeefs, ik wilde hem zo graag terug vanwege de liefde die ik voor hem heb , Ik smeekte hem met alles, ik deed beloften maar hij weigerde. Ik legde mijn probleem uit aan mijn vriend en ze stelde voor dat ik liever contact opnam met een spreukgieter die me zou kunnen helpen een spreuk uit te spreken om hem terug te brengen, maar ik ben het type dat nooit in spreuken geloofde, ik had geen andere keuze dan het te proberen, ik mailde de spreukgieter, en hij vertelde me dat er geen probleem was dat alles binnen drie dagen in orde zal zijn, dat mijn ex binnen drie dagen bij me terug zal komen, hij sprak de betovering uit en verrassend genoeg was het op de tweede dag rond 16.00 uur. Mijn ex belde me, ik was zo verrast, ik beantwoordde de oproep en het enige dat hij zei was dat het hem zo speet voor alles wat er gebeurde dat hij wilde dat ik bij hem terugkwam en dat hij zoveel van me houdt. Ik was zo blij en ging naar hem toe, zo begonnen we weer gelukkig samen te leven. Sindsdien heb ik beloofd dat iedereen die ik ken die een relatieprobleem heeft, zo'n persoon zou helpen door hem of haar te verwijzen naar de enige echte en krachtige spreukgieter die me hielp met mijn eigen probleem. e-mail: babawalewiseman01@gmail.com je kunt hem e-mailen als je zijn hulp nodig hebt in je relatie of een andere zaak. 1) Liefdespreuken 2) Verloren liefdespreuken 3) Echtscheidingsspreuken 4) Huwelijksspreuken 5) Bindende spreuk. 6) Verbreekspreuken 7) Verban een geliefde uit het verleden 8.) U wilt promotie maken in uw kantoor 9) je geliefde willen bevredigen 10) Genees voor een van de ziekten waaraan u lijdt Neem contact op met deze geweldige man als je problemen hebt met een duurzame oplossing via babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp +12544131991

Blog header image

Leren tekenen met Dessineo Characters

Wij mochten het nieuwe tekenbord (Characters) van Dessineo uittesten. Nou en ik kan je zeggen, dat is echt zo’n grote hit geworden hier. 

Sinds ie hier ligt word ie bijna dagelijks gebruikt. Ze vinden het echt zo leuk om ‘eigen kleurplaten’ te maken. Met dit tekenbord kun je dus echt heel veel verschillende karakters tekenen. En je fantasie de vrije loop laten. Je hebt namelijk verschillende kaartjes waar de hoofden, buikjes, en benen op staan en deze kun je allemaal met elkaar matchen waardoor je hele grappige poppetjes kunt maken. 

Hoe werkt het?

Je legt de kaartjes op het bord, legt er een tekenblaadje op en dan zet je het 1e lampje aan. Zo kun je de eerste lijnen overhalen. Heb je dit gedaan dan zet je de lamp op stand 2 en krijg je meer lijntjes te zien die je kunt overtrekken. En bij de laatste stap kun je nog de details overtrekken. Zo leer je stap voor stap de tekening te maken.

In het donker

En wat het natuurlijk nog leuker maakt is dat je het het beste in het donker kan doen. Zo zie je het lampje en de lijnen extra goed. En de kinderen vinden het fantastisch! Is de kleurplaat klaar, dan vinden ze het dus helemaal leuk om hun eigen gemaakte kleurplaat in te kleuren. Hier zijn ze dan echt zo trots op. Zo leuk om te zien!

En meteen een goede tip voor sinterklaas 😉. Want het is niet alleen leuk, maar natuurlijk ook leerzaam en goed voor de motoriek! Je koopt hem hier. 

Toedeelssss.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Blog header image

Dit was de moeilijkste keuze uit ons leven

Zwanger zijn, vanaf het moment dat je erachter komt is er vreugde. Althans, zo hoort het te zijn. Tweemaal eerder was ik zwanger van een gezond mannetje. Natuurlijk, die eerste 12 weken waren onwijs spannend. Maar ervan uitgaan dat er iets ernstig mis is? Nee, dat was niet in me opgekomen tijdens mijn derde zwangerschap. Ik vertrouw blind op mijn lijf en op mijn kindje.

Tot wij in augustus 2019 een flinke klap kregen. Ons zoontje bleek een ernstige hartafwijking plus een chromosoomafwijking te hebben. Het kleine, lieve mannetje in mijn buik. Ik bleef hoop houden, want ze zullen het wel niet goed gezien hebben. Maar het tegendeel bleek waar.

We kwamen in een rollercoaster terecht en hebben uiteindelijk samen besloten om de zwangerschap vroegtijdig te beëindigen. De moeilijkste keuze uit ons leven. In plaats van het kopen van de baby-uitzet moesten we zijn afscheid gaan regelen.

Een mandje, bloemen, ballonnen om op te laten na de crematie, zijn kleertjes, rouw/geboorte kaartjes: zóveel dingen waar je niet bij stil wil staan. Maar het moet.

Waar ik niet bij stilstond is dat ik al vanaf mijn 18e verzekerd was bij Monuta. Het is dat mijn moeder ons hielp bij het regelen van zijn afscheid, anders had ik er waarschijnlijk niet eens aan gedacht. Ik had namelijk zelf niet bedacht dat je ongeboren kindje vanaf 20 weken zwangerschap is meeverzekerd, daar sta je gewoonweg niet bij stil. Wist jij dit?

Het gaf ons meer financiële ruimte, in een toch al zo’n zwarte periode. Een tijd waar je niet bezig wil zijn met kosten, maar bezig bent met je gezin, en met rouwen. Bij elkaar zijn. Het werd ons uit handen genomen en dat heeft ons in die periode goed gedaan. We hadden het goed geregeld, zonder het door te hebben. Een gelukje dus.

Ik ben blij dat ik een uitvaartverzekering heb. Ik wil mijn nabestaanden in een donkere periode niet achterlaten met de kosten van een uitvaart. Daar moeten ze niet mee bezig zijn. Uiteraard hoop ik dat dat nog héél lang mag duren. Maar het is zo’n fijne geruststelling dat het bestaat. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op jouw verzekering, heel prettig en uiteraard hopelijk nooit nodig.

Heb jij een uitvaartverzekering? Of heb je iets anders geregeld voor ‘ooit’?

Deze blog is geschreven in samenwerking met Monuta

Krijg nou tieten!
2 weken geleden

Toen wij de "keuze" moesten maken o. onze zoon in 2012 na 20 weken zwangerschap geboren te laten worden was ik ook verzekerd bij Dela maar die keerde helemaal niks uit want voor 24 weken besta je volgens de wet niet en dus moesten wij het allemaal zelf uitzoeken. Ik ben er na 10 jaar nog steeds boos en verdrietig over.

Anoniem
4 dagen geleden

Ons dochtertje(voldragen) werd na een zware bevalling met zuurstof gebrek geboren. Zij overleed binnen 24 uur na 2 hersenbloedingen. Heb in de archieven wel een acte gevonden van haar geboorte als levenloos kind. Dat was ze dus niet. Van de verzekering kregen wij niets vergoed. Stonden maar net 6 maanden ingeschreven bij Yarden.

Anoniem
4 dagen geleden

mijn 9 en een halve maan oud mijn 9 en half jaar

Blog header image

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”

Mamaplaats-hoofdredacteur Laura Hogendoorn liet haar dochter Maia de nieuwste poppen van L.O.L. Surprise! testen

Of ik poppen wilde testen? Daar hoefde ik met een dochtertje van 4,5 in huis niet lang over na te denken. Maia is een echt poppenmeisje. En dat deze poppen van L.O.L. Surprise! er ook nog eens heel cool uitzien, maakte de keuze nog makkelijker.

TODO: Add alt to media

Voor iedereen een favoriet

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”, riep Maia toen ik ze tevoorschijn haalde. Eerst speelde ze dat het twee prinsessen waren, later waren ze verliefd op elkaar en daarna werkten de poppen in een dierentuin. En dat vind ik als moeder ook het leuke: je kunt er alle kanten mee op. Helemaal omdat de L.O.L. Surprise! poppen allemaal anders zijn. Zo kun je altijd voor de pop kiezen waar jouw zoon of dochter zich het beste mee kan identificeren. Of je nou een kind hebt dat alleen maar jurken aan wil en van roze houdt of juist een stoere wildebras in huis hebt, er past er altijd wel één van de poppen perfect bij jouw kind.

TODO: Add alt to media

Mama even rust

Helaas voor mezelf, Maia lijkt ontzettend veel op mij en praat -net als ik- van ‘s ochtends tot ‘s avonds non-stop. Vrij vermoeiend soms haha. Maar ook als je geen prater in huis hebt, is er als moeder toch gewoon niks fijner dan als een kind zich even alleen vermaakt? Zonder jou te storen.

En ik moet eerlijk bekennen, ik heb wel een beetje met haar nieuwe, roze en blauwe vriendinnen te doen. Want Maia heeft het gepresteerd om de hele middag onafgebroken tegen ze aan te praten. Maar ondertussen kon ik eens een keertje genieten van een WARM kopje koffie! Win-winsituatie toch?! :) 

TODO: Add alt to media
TODO: Add alt to media

Gun jij jezelf als moeder nou ook even een momentje rust én wil je ook nog eens de fantasie van jouw kindje prikkelen? Bekijk dan ook eens de andere poppen die ze in de collectie hebben. Of psssttt…. ideetje voor de feestdagen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met L.O.L. Suprise! 

TODO: Add alt to media
Anoniem
19 uur geleden

pas op: je krijgt zomaar 100 ongevraagde mails van mamaplaats en je komt er niet van af!

Joann123
18 uur geleden

Dit kan je zelf aan -en uit zetten in je instellingen! ;)

Mamaplaats
16 uur geleden

Wat Joann123 ook al zegt, je kunt in je eigen instellingen heel makkelijk je mails uitzetten! Liefs team Mamaplaats

Anoniem
14 uur geleden

Nou je moet dan wel bij je instellingen moeten komen om het uit te zetten. Ik heb er over geschreven en kreeg de zelfde anteoord

Anoniem
7 uur geleden

Hallo, ik ben NIRA SHALOM, ik ben hier om dit goede nieuws over de hele wereld te verspreiden over hoe ik mijn ex-liefde terugkreeg. Ik werd gek toen mijn liefde me vorige maand verliet voor een ander meisje, maar toen ik een vriend ontmoette die me voorstelde aan Baba Wale da Wiseman, de grote boodschapper, vertelde ik mijn probleem aan Baba Wale over hoe mijn ex-liefde me verliet en ook hoe ik een baan moest krijgen in een heel groot bedrijf. Hij zei alleen tegen me dat ik op de juiste plek ben gekomen waar ik mijn hartewens zal krijgen zonder enige bijwerkingen. Hij vertelde me wat ik moest doen, nadat het was gedaan, in de volgende 2 dagen belde mijn liefde me aan de telefoon en zei sorry dat ik voor nu leefde en ook in de volgende week nadat mijn liefde me belde om te smeken ter vergeving werd ik opgeroepen voor een interview in het door mij gewenste bedrijf waar ik als supervisor moest werken. Ik ben zo blij en overweldigd dat ik de hele wereld moet vertellen hoe Baba Wale me helpt mijn hartewens te vervullen. Baba Wale is een specialist in allerlei soorten spreuken en goede magie. Als je hulp nodig hebt, neem dan contact op met Baba Wale op het volgende e-mailadres: babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp: +12544131991 Bedankt later

Blog header image

Vanaf déze leeftijd slaan kinderen herinneringen op!

Wat kan jij je nog herinneren van vroeger?

Wat kun jij je zelf nog herinneren van vroeger? Toffe vakanties, verjaardagen of andere leuke uitjes: heb je hier nog eigen herinneringen aan? Veel dingen die we onthouden hebben komen voort uit het bekijken van foto of door het luisteren naar verhalen van onze ouders! Uit onderzoek blijkt dat je vanaf deze leeftijd pas echt dingen kunt herinneren…

Baby’s

Ons geheugen ontwikkelt zich al op vroege leeftijd! Wist je dat baby’s al in de eerste week van hun leven de geur van hun moeder kunnen onthouden en herkennen? Daarnaast kunnen deze kleintjes al na twee maanden, naast hun eigen moeder, ook de stemmen en de gezichten van andere herkennen.

Hoe ouder je wordt, hoe meer je brein groei en dus ook hoe meer geheugencapaciteit er ontstaat. Toch kun je je vaak niet mer veel herinneren uit je kleutertijd of daarvoor, hoe komt dit toch?

Onderzoek

In Canada vroeger onderzoekers zich af hoe het kan dat je je niet meer zo veel van vroeger herinnert! Ze onderzochten 140 kinderen met de leeftijd van 4 - 13 jaar oud en vroegen hen naar hun allereerste herinneringen. Vervolgens deze ze dit twee jaar later opnieuw, met dezelfde groep kinderen. Met de ouders werd ook gesproken op te controleren of het herinneren van de kinderen wel correct waren. Wat blijkt? ….

Zo een beetje elke herinnering tot een leeftijd van + - drieënhalf jaar oud, zijn tijdelijk. Omdat je zó veel herinneringen aanmaken, worden deze vaak ‘overschreden’ door nieuwe. Pas vanaf een jaar of tien, maken kinderen volgens onderzoekers blijvende herinneringen aan!


Wist je dat het fenomeen van deze overschreden herinneringen ook wel kindergeheugenverlies wordt genoemd? Laat het ons weten in de reacties!


Lees ook: baby geboren met staart!