Snap

Ik beken: ik heb geen beste vriendin

In series, films en boeken zie je altijd vrouwen met haar beste vriendin de leukste shopsessies hebben of avonturen beleven. Maar ook in het echte leven zie en hoor ik het vaak: beste vriendinnen. Het lijkt een onmisbaar iets in het leven. Maar ik moet eerlijk bekennen: ik heb geen beste vriendin.

Geen beste vriendin, hoe zit dat?

Dat is iets waar ik het in het verleden altijd wel een beetje moeilijk mee had. Ik dacht dat ik een beste vriendin moest hebben, immers had iedereen dat toch? Jaren was ik er wel echt mee bezig: wat mankeerde ik toch?! Maar ik kan eigenlijk gewoon niet aanwijzen wie nou mijn beste vriendin is. Dat is helemaal niet erg, dat weet ik nu. Ik heb gewoon meerdere vriendinnen waar ik verschillende dingen mee bespreek en onderneem. Dat is niet erg, dat is gewoon zoals mijn vriendschappen zijn.

Die ene vriendin die er onvoorwaardelijk voor me is en die ik ook midden in de nacht kan bellen? Ik heb er meerdere. En een aantal zou ik pas de volgende ochtend bellen omdat ik weet dat ze met geen mogelijkheid wakker worden of sowieso al rot slapen ( hallo moederschap en kleine kinderen). Is het een gemis dat ik niet eindeloos met één vriendin kan bellen of van alles kan ondernemen? Nee niet echt. Al dacht ik daar dus vroeger anders over. Afhankelijk van mijn levenssituatie was er altijd wel één vriendin waar ik wat meer naartoe trok. Die doopte ik dan in mijn hoofd tot beste vriendin, omdat ik dacht dat een label erop plakken wel een essentieel ding in het leven was.

Nu weet ik wel beter. Ik heb een prachtige groep met vriendinnen om me heen verzameld en ik weet zeker dat zodra ik aan de denkbeeldige bel trek, dat ze er allemaal zijn. Dat gaat ook de andere kant op, trekt iemand aan de bel, dan ben ik er. Er is een hoop ruimte om te zijn wie we zijn en ik voel me een gezegend mens. Ik heb zeer sociale en ondernemende vriendinnen, introverte vriendinnen, vriendinnen die slecht zijn in het beantwoorden van berichten, vriendinnen die me plat appen, vriendinnen die liever bellen, vriendinnen die ik al ruim 20 jaar ken, vriendinnen die ik net een paar jaar ken, vriendinnen die graag winkelen en vriendinnen die shoppen de hel op aarde vinden. En al die prachtige vrouwen voegen op hun eigen manier een enorme waarde toe aan mijn leven.

Een beste vriendin? Nee die heb ik niet. Maar een prachtige verzameling aan waardevolle vrouwen die ik mijn vriendin mag noemen? JA DIE HEB IK!