Snap

Het geheim van Sinterklaas vertellen

Wanneer vertelde jij het aan je kind?

Onze oudste zoon is 8 jaar. En vanaf de zomervakantie kwamen er af en toe al vragen langs over Sinterklaas. Hij had van klasgenootjes gehoord dat Sinterklaas misschien wel niet bestaat. Ik baalde daar enorm van; onderdeel van het geheim van Sinterklaas kennen, is voor mij dat je het niet aan andere kinderen vertelt die het misschien nog niet weten. Maar helaas heb ik dat niet in de hand. 

Ik zag er best een beetje tegenop om onze oudste te vertellen dat Sinterklaas niet bestaat. Hoe ging hij reageren? Ook vind het eigenlijk ook heel jammer dat de magie voor hem nu al verdwijnt, terwijl hij nog maar 8 is. Sinterklaas vind ik toch een van de leukste feestjes van het jaar. Maar nu hij in een combinatieklas 5/6 zit, ben ik te ongerust dat hij het geheim van een ander hoort en dat gaat geloven.

Afgelopen weekend gingen de jongere broertjes netjes en gemakkelijk slapen, waardoor er tijd was voordat onze oudste naar bed ging. Mijn man en ik zijn eens lekker met hem op de bank gaan zitten, en hebben hem uitgelegd dat we een geheim met hem wilden delen. Hij reageerde eerst heel verdrietig. Hij vond dat we tegen hem gelogen hadden. Dat voelde toch wel vervelend als mama, dat je kind je een leugenaar noemt. Maar toen we uitlegden dat een geheimpje bewaren niet hetzelfde is als liegen, was hij snel weer vrolijk. Hij vond het ook wel spannend om dit geheim nu te delen met alle volwassenen en grote kinderen. 

Het geheim van Sinterklaas delen, ging gemakkelijker dan ik dacht. Ik zie er naar uit om richting december met hem samen te spannen om het feestje weer extra magisch te maken voor zijn broertjes. Zeker omdat mijn man en hun papa dan waarschijnlijk op zee zit voor zijn werk, kunnen onze oudste en ik het dit jaar voor het eerst samen doen. Ik ben alweer volop bezig om cadeautjes te verzamelen (zie mijn laatste post) en ik heb weer echt zin in de komst van Sint. 

Wanneer vertelde jij het geheim van Sinterklaas aan je kind?

Ja, heel leuk om te zien hoe snel ze de lol van 'het geheim kennen' dan ook weer inzien. 😁

Dat is een heel ander verhaal zo. Vind je het lastig dat hij als enige nog geloofd? Of laat je hem helemaal in zijn eigen tempo?

3 jaar geleden

Deze zomervakantie tweemaal een gesprekje met een vriendje kunnen onderbreken toen aan hem (net 8 jaar en na de vakantie groep 5) gevraagd werd of hij het geheim van Sinterklaas al kende. Als goede gelover antwoordde hij dat hij wist dan Sinterklaas een hartjes-onderbroek draagt en met een teddybeer slaapt. Maar dit was wel het teken voor ons om de regie in eigen hand te houden. We hebben het hem een week voor de school zou beginnen verteld door een boek met een heus geheimhoudingscontract voor te lezen. Eerst heel ongeloofwaardig maar toen we met inpakpapier, zijn verlanglijstje van vorig jaar en tekening aan Sinterklaas op de proppen kwamen even de teleurstelling maar dat was weer snel over. Nu kijkt hij zijn ogen uit in de winkels dat er eigenlijk zoveel te koop is aan papier, zakken en chocoladeletters. Allemaal voor de hulpsinterklazen.

3 jaar geleden

Dat ging makkelijk zo te lezen, hier ook een zoon van 8 in groep 5. Maar nog een echte sint gelover. Vorig weekend het gesprek erop aan gestuurd, maar het kwam erop neer dat alle kinderen in zijn klas geloven dat de sint niet bestaat, maar hij weet wel beter er want sint was vorig jaar bij ons op visite en hij bestaat zeer zeker wel! Dus naar mijn idee nog niet klaar voor de waarheid.