Snap
  • eten
  • voedselverspilling
  • tips
  • gezin
  • kinderen

Handig: 5 tips om voedselverspilling tegen te gaan

Deze tips gaan jouw veel geld besparen!

Valt er bij jullie thuis ook nog voedsel te redden? Dat is goed voor de portemonnee én voor het klimaat! Wat dacht je van die eenzame boterhammen die rondslingeren, het fruit dat dreigt te verschrompelen, of dat pak meel dat bijna vergeten is in de kast? Geen zorgen, wij hebben vijf geweldige tips voor het hele gezin om voedselverspilling thuis tegen te gaan.


Ontwerp een weekmenu

Het opstellen van een weekmenu aan het begin van elke week kan een geweldige manier zijn om maaltijden vooruit te plannen en op elkaar af te stemmen. Dit zorgt ervoor dat je al je boodschappen daadwerkelijk gebruikt en verspilling voorkomt. Bovendien biedt een weekmenu praktische voordelen en helpt het je geld te besparen, vooral als je een druk gezin hebt.


Bewaar overgebleven restjes

Kook jij ook vaak (per ongeluk) teveel? Misschien omdat iemand onverwachts niet kon mee-eten of omdat de kinderen minder trek hadden dan normaal? Gooi die restjes dan niet weg! Veel van deze overgebleven gerechten kunnen prima bewaard worden in de koelkast voor een later moment. 


Gebruik overgebleven restjes

Verzamel al die restjes en ontdek de verrassende mogelijkheden om er een heerlijke maaltijd van te maken! Of je nu kiest voor een smakelijke pastasaus, een pittige curry, een hartige omelet, een verfrissende smoothie, een smeuïge quiche of een voedzame groentesoep, er zijn eindeloze creatieve mogelijkheden. Maar dat is nog niet alles! Met oud brood kun je bijvoorbeeld verrukkelijke wentelteefjes en knapperige croutons maken, terwijl overgebleven pasta een smakelijke vulling kan zijn voor een frittata of lunchsalade. Bovendien kun je online talloze heerlijke recepten ontdekken die speciaal zijn ontworpen om restjes te verwerken. Wees lekker creatief en daag je gezin uit!


‘Use first’ bakje

Onze keukenkastjes en koelkast zijn vaak gevuld met allerlei producten, maar hoeveel daarvan gebruiken we daadwerkelijk? Het gebeurt maar al te vaak dat we vergeten wat we al in huis hebben, waardoor producten over de houdbaarheidsdatum raken of niet meer lekker zijn. Gelukkig kun je voedselverspilling tegengaan door een handige tip toe te passen: creëer een 'use first' bakje in zowel de koelkast als de kast. Hier kun je alle producten plaatsen die binnenkort hun houdbaarheidsdatum bereiken. Door dit bakje een opvallende plek te geven in de kast of koelkast, weet iedereen in het gezin dat deze producten als eerste gebruikt moeten worden. Dit kleine gebaar kan een groot verschil maken en voorkomt verspilling. Misschien kun je zelfs samen met de kinderen iets heerlijks maken van deze ingrediënten? Zo wordt voedselverspilling tegengegaan én worden er smakelijke creaties gemaakt in de keuken!


Bewaar je producten op de juiste manier

Wist je dat het heel belangrijk is om producten op de juiste plek te bewaren? We hebben vaak de gewoonte om tomaten standaard in de koelkast te bewaren, maar dat is eigenlijk niet de ideale plek om ze vers en smakelijk te houden. Tomaten horen namelijk thuis op de fruitschaal. Aan de andere kant is het juist verstandig om aardbeien in de koelkast te bewaren om ze zo lang mogelijk vers te houden. En wist je dat het beter is om uien en aardappelen niet naast elkaar te leggen? Door producten op de juiste manier te bewaren, kun je bederf en verspilling voorkomen. 


Trending op Mamaplaats: 5x kinderfilms om de dood bespreekbaar te maken