Snap
  • Mama
  • verhuizen
  • gezinsuitbreiding
  • hypotheek

Gezinsuitbreiding: hier moet je rekening mee houden!

Gaan jij en je partner misschien minder werken? Brengen jullie de kids naar de kinderopvang? Of toch naar opa en oma? Biedt jullie huis wel voldoende ruimte voor een gezinsuitbreiding?

Wanneer er sprake is van gezinsuitbreiding zijn er waarschijnlijk een hoop dingen die gaan veranderen. Je gaat misschien minder werken en krijgt mogelijk een ander inkomen, de gemaakte kosten en het huishouden veranderen waarschijnlijk ook! Bijna 6.000 mama's deden mee aan een onderzoek op Mamaplaats, daarvan was 38% er financieel gezien niet helemaal klaar voor... 

Financieel gezien was ik er op mijn zeventiende helemaal niet klaar voor. Gelukkig is mijn man vier jaar ouder en had hij al een vast inkomen en we konden gelukkig nog een tijdje bij mijn ouders wonen. Nu, 15 jaar later, zijn we nog steeds samen en hebben we drie kinderen!

Ongeveer 64% van de mama's op Mamaplaats is minder gaan werken na het krijgen van een kindje

Het komt regelmatig voor dat één van de ouders minder gaat werken en dus ook minder gaat verdienen na een gezinsuitbreiding. Sommige ouders maken gebruik van het ouderschapsverlof en sommige vaders/moeders stoppen helemaal met werken! 

Van de bijna 6.000 deelnemers aan het onderzoek op Mamaplaats, is 64% van de mama's minder gaan werken na het krijgen van een kindje. Ook al heb je als ouder de mogelijkheid om tot het achtste levensjaar van je kind ouderschapsverlof op te nemen, zorgt dit wel voor een verandering in je inkomsten. Het ouderschapsverlof is namelijk onbetaald. 

De kosten worden daarnaast kosten hoger, voor bijvoorbeeld kinderopvang. 73% van de deelnemers gaf aan de kinderen naar de opvang te brengen. De opvang kostte in 2018 gemiddeld €6,89 per uur, dat telt flink op!

Snap

Wist je dat de meeste ouders meer dan 15% van het gezamenlijk inkomen uitgeven aan de baby in het eerste levensjaar? 

Één ding is zeker: je hebt meer kosten na een gezinsuitbreiding. Uit het onderzoek op Mamaplaats is gebleken dat 65% van de deelnemers meer dan 15% van het gezamenlijk maandelijks inkomen uitgeeft aan de baby. 

Snap

Dus, als het gezamenlijk inkomen van jou en je partner bijvoorbeeld €2.000 is, dan gaat €300 daarvan naar de baby! 

Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt met het kopen van spullen voor je baby, maar wat heb je nou écht nodig? SNS vertelt je graag wat het broodnodige is op de baby uitzetlijst, dat lees je hier.

Tip: Gebruik op Marktplaats de kaartfunctie. Er is vaak wel iemand in de buurt die een paar maanden op je voorloopt. Zo kun je misschien spullen overnemen en bespaar je kosten! 

Maak je huis babyproof

Een gezinsuitbreiding gaat niet alleen over een verandering in de kosten, maar ook in het huishouden. Is jullie huidige huis wel geschikt voor een extra bewoner? Hebben jullie voldoende ruimte? Voldoende slaapkamers? Is de wijk wel geschikt voor kinderen? 

70% van de moeders denkt na over verhuizen of verbouwen tijdens een gezinsuitbreiding, bijna 1.100 moeders gaven aan onvoldoende ruimte te hebben voor gezinsuitbreiding. 

Stel je wilt verhuizen, dan zijn er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden, zoals bijvoorbeeld de financiering van het nieuwe huis. Verhuizen betekent niet alleen een nieuwe huis, maar ook een nieuwe buurt en een ander kinderdagverblijf voor je kindje, mocht je al kind(eren) hebben. Een hoop om over na te denken dus. 

Wat zou jij doen? Verbouwen of verhuizen? SNS vroeg het drie mensen, dit is hun mening!

SNS vertelt je wat er voor jullie mogelijk is op het gebied van financiering van een nieuw huis. Wil jij bijvoorbeeld weten hoeveel je kunt lenen? Of welke hypotheek het beste bij jullie past? Dat lees je hier

Sponsored: Dit artikel is geschreven in samenwerking met SNS. 

5 jaar geleden

Ik wil Lord Bubuza bedanken voor zijn magische spreuk voor het terugbrengen van mijn ex-vriendin ... Robert van Jake en ik zijn nu 3 jaar aan het daten en we hielden zoveel van elkaar, maar er gebeurde iets slechts, ik bedroog Robert van Jake en toen ontdekte ze dat ze het uitmaakte, dit heeft echt mijn leven slecht beïnvloed, mijn sociale leven, mijn werk en alles, ik was kapotgeslagen en mishandeld en ik leerde dat ik alles kwijt was, ik bleef Robert van Jake bellen om te vragen voor haar vergiffenis, maar ze wilde niet reageren, ik stuurde vrienden naar haar maar ze wees ze af, ik kwam later in contact met een vriend die me aan lord Bubuza voorstelde de toverspreukgieter die me vertelde dat Robert van Jake naar me terug zal komen in de volgende 12 tot 16 uur alleen als ik strikt aan zijn instructies houd die ik heb gedaan en het niet tot 16 uur was dat Robert van Jake naar mijn huis kwam en zelfs om mijn vergeving vroeg, was ik verbluft en wist niet wat ik moest doen zeg maar alle glorie aan heer Bubuza voor zijn prachtige werken ... Heb je zaken slechter dan m ine? Neem contact op met Lord Bubuza via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com of via de website: http://Lordbubuza.website2.me of via WhatsApp: +1 505 569 0396

5 jaar geleden

Wat schrijf je leuk! En met dat rijbewijs Zooo herkenbaar. Ik word vrijdag 38 en moet ook echt een keer beginnen. Mij man is het ook zat. En wat je zegt ik had t vroeger ook niet nodig woonden midden in het centrum en kwam waar ik wezen moest. Nu woon ik in een dorp en 2 kids verder merk ik dat t toch meer handig kan zijn. Hihi alleen de kosten Maja.. mijn man zei ook op en dag word je gebeld door een rij school dan heb ik het geregeld haha. Stukje herkenning zo leuk om te lezen. Ik verheug me op je volgende blog!

5 jaar geleden

Wat mooi geschreven voor je kleintje! En wat ontzettend herkenbaar. Het lijkt wel een brief van mij aan mijn kleintje... Behalve dan dat insta waardige huis en dat bikiniprooflijf. ? Als je 'medisch tinderen' wil... Misschien is dat wel fijn...