Snap

Endometriose en gevolgen bij ons

Deze blog zal gaan over endometriose en wat voor ons de gevolgen waren...

HOE HET ONTSTAAT

Tijdens de menstruatie kan bloed in de buikholte terecht komen. Levende cellen uit het baarmoederslijmvlies kunnen zich dan buiten de baarmoeder nestelen, bijvoorbeeld aan het buikvlies of aan de blaas, dikke darm of eileiders. Deze plekjes ontwikkelen zich tot endometriosehaarden, die zich als baarmoederslijmvlies gedragen. Tijdens de cyclus groeien ze onder invloed van hormonen en er ontstaan kleine bloedingen tijdens de menstruatie. Na verloop van tijd raken het buikvlies en de organen geïrriteerd en er ontstaat littekenweefsel. Bij ernstige endometriose kunnen verklevingen en vergroeiingen ontstaan.

VERSCHIJNSELEN

De ernst en aard van de klachten zijn sterk afhankelijk van de plaats van de endometriose. Het kan ook zijn dat u helemaal geen klachten hebt. Mogelijke klachten zijn:

-Pijnlijke menstruatie, chronische buikpijn

-Pijn bij het vrijen

-Moeizame, pijnlijke ontlasting of bloedverlies tijdens de ontlasting

-Pijn bij het plassen, loze aandrang

-Vruchtbaarheidsproblemen

Mijn vriend en ik leerde elkaar eind 2008 kennen. Hij had een eigen woning maar is gelukkig nooit meer weggegaan. (Daarmee bedoel ik dat hij vanaf toen bij mij woonde) Zijn woning als eerst in de verkoop en na een half jaar hebben we ook mijn huis in de verkoop gezet en samen een nieuw huis gekocht. Een nieuwe start en een nieuw begin samen.

Alles ging bij ons in een sneltrein vaart en we waren het er dan ook snel over eens dat we samen een kindje wilde. Helaas na een jaar " oefenen" waren we nog steeds niet zwanger.

Wel werd de buikpijn steeds heviger en vaker. Gooide ik het eerst nog op mijn darmen kwam ik er op een vakantie achter dat er toch iets niet goed zat. Wat begon met diarree en pijn aan mijn darmen eindigde in een buikvlies ontsteking. 

Begin 2011 toen ik na 10 jaar mijn baan verloor door reorganisatie was het voor ons tijd om toch maar eens naar een fertiliteitsarts te gaan. De zo gewenste zwangerschap bleef uit en de pijnen waren niet meer uit te houden. Na de eerste afspraak en echo werd het al wel duidelijk. Er zaten grote zogenaamde chocolade cysten op beide eierstokken en een kijkoperatie werd geadviseerd. Zo geschiede. Op mijn verjaardag ben ik geopereerd en hebben ze de diagnose uitgebreide endometriose vastgesteld. Het kleine bekken en buikvlies zaten vol met endometriose plekken en mijn eierstokken waren al verkleefd. (niet zover als nu inmiddels)

Na de operatie mochten we starten met IUI maar door de hormonen werden de cysten rap groter dus moesten we er noodgedwongen mee stoppen en na 3 maanden in de overgang te zijn gezet mochten we door met IVF. Over deze poging ga ik ongetwijfeld nog wel een keer bloggen. Want in ons gezin kan nou eenmaal niks normaal gaan maar ik kan vast verklappen dat we in 2012 trotse ouders zijn geworden van onze eerste zoon.

Mochten er nou moeders zijn die meer willen weten over endometriose dan kunnen jullie kijken op hun website.

Bovenstaande informatie is overgenomen van de site van het UMC.

Mocht je klachten hebben wacht dan niet te lang met het raadplegen van een arts. 

6 jaar geleden

Dank je wel. Lief van je:-)

6 jaar geleden

Fijn om te lezen dat je in 2012 een kindje hebt gekregen, het is jullie gegund!!! X