Blog header image

Eetbaar winterlandschapje

Het kerstdiner, een feest om te bedenken, enige stress om het te maken en heerlijk om op te eten.

Al voor het tweede jaar op rij hebben we de gangen voor het kerstdiner onderverdeeld. Vorig jaar deden wij het hoofdgerecht en dit jaar mochten wij het dessert maken. 

Al een paar weken geleden begonnen we te brainstormen. Mijn man had iets bedacht, het zou een winterlandschapje worden. Een ijsberg van soesjes met onderaan een landschap. Maar de weken vorderde en zo ook onze plannen. De berg werd een engel en uiteindelijk werden alle soesjes geschrapt. 

Soesjes hadden we nog nooit gemaakt en het oefenen was erbij ingeschoten door een griep vorige week. Bij het boodschappen doen bedachten we dan ook de finale uitvoering.

We hadden niet veel tijd. We waren ziek geweest, hadden gewerkt en op kerstavond zouden we uit eten gaan. Na het eten op kerstavond moesten we dus nog aan de slag. Vol goede moed begon ik te bakken en het lukte bijzonder goed. Het decor voor het landschap was nog een heel geknutsel en daar hebben we dan ook de hele avond over gedaan. Nadat we klaar waren met knutselen moesten we nog een deel bakken. Het was 1:45 toen ik op bed lag en mijn man moest nog wachten tot het laatste deel uit de oven kwam. Wat een gedoe! 

De volgende ochtend was ik moe, uiteraard! Ik had maar een paar uurtjes geslapen, maar we waren tevreden met het resultaat. We namen 5 tassen mee in de trein en gingen op weg. Iedereen was gelukkig goed voorbereid dus veel hoefden we niet in de keuken te staan. 

Na wat cadeaus te hebben uitgepakt gingen er een aantal mensen de keuken in om alles verder te bereiden. 

De eerste gang was een salade van fifteen (je weet wel, van Jamie Oliver) gemaakt door mijn zusje en zwager. 

Daarna kregen we nog een cappuccino van paddenstoelen. Gemaakt door mijn vader, die kan het nooit laten om toch iets extra's te maken. Hij was namelijk aan de beurt voor het hoofdgerecht. Hij maakte een tournedos van varkenshaas met truffel aardappelen, salade en peulvruchten. 

En daarna was het tijd voor ons dessert. We maakten pistache cakejes en chocolade cakejes met vanille ijs, vlierbessen en cocos. Uiteraard geserveerd met een lekker drankje, 10 jaar oude port. 

Wat was ik trots op onze creatie! Hij was ook nog eens erg lekker dus helemaal geslaagd. 

Volgend jaar zijn we aan de beurt voor het voorgerecht. Eens kijken wat we dan gaan bedenken. Gelukkig hebben we nog even...

7 jaar geleden

jaloersmakend mooi dat winterlandschap! (en ik krijg er nog trek van ook!)

7 jaar geleden

Die soesjes komen er nog wel een keer. Maar ook de vulling wilde we zelf maken met een bavarois en dat werd allemaal een beetje te bewerkelijk. Bedankt voor de tips! Een volgend etentje kunnen we het weleens gaan uitproberen.

7 jaar geleden

Het scheelt een hoop stress bij de gastheer/vrouw als je niet het hele menu hoeft te verzorgen. Behalve mijn oma, die mag gewoon zitten, eten en genieten.

7 jaar geleden

Dat was niet kat int bakkie maar kind int bakkie, wat een leuke foto zeg. Maar ook wat een geweldig nagerecht lijkt me erg lekker hoor. Soesjes zijn niet echt ingewikkeld. Het is een kookdeeg en even goed lezen. Probeer maar een keer. Een scherpe schaar oid om een gat in de soesjes te maken is wel handig.