Snap

Eet gezond tijdens je zwangerschap!

Volgens een Amerikaanse onderzoeker is grijpen naar vette voedsel tijdens je zwangerschap best gevaarlijk. Je loopt dan meer risico op een doodgeboren baby.

Er was een onderzoek gestart met een aantal Japanse makaken die ongeveer het zelfde placentastructuur hebben als die van een mens. In die onderzoek kreeg een deel van de makaken vetrijke voeding en de andere makaken light-dieet voeding. De placenta van de aap met een vetrijke dieet had vaker ontstekingsverschijnselen, dan de apen met een light-dieet.

Studies tonen aan dat er een samenhang is tussen vroeggeboorte en een beschadigde placenta. De voedingspatroon van een zwangere vrouw heeft dus veel invloed op de ontwikkeling van de placenta en foetus. De calorie-en vetrijke voedingspatroon van vandaag hebben een negatieve effect op de placenta.

Het is belangrijk om tijdens je zwangerschap zo gevarieerd mogelijk te eten. De volgende gemiddelde hoeveelheid heb je dagelijks nodig:

  • Brood 6-7 sneetjes
  • Aardappelen,rijst,pasta of peulvruchten: 4-5 stuks of 4-5 opscheplepels( 200 gram)
  • Groente: 4 opscheplepels
  • Fruit: 2 stuks
  • Zuivel: 450 mililiter melk(producten) en 1,5 plak klaas(30 gram)
  • Vleeswaren, vis, ei, vleesvervangers: 100-125 gram( gaar gewicht)
  • Halvarine, margarine, bak- en braadproducten: 30-35 gram
  • Dranken: 1,5- 2 liter
Hier volgen nog een aantal leuke tips:

1. Variatie in de maaltijden Eet zo veel mogelijk  volkoren en verse producten. Probeer niet af te vallen tijdens je zwangerschap, er komen dan andere afvalstoffen vrij in je lichaam.

2. Vermijd geraffineerde suikers Probeer zoetigheid te voorkomen. Geraffineerde suiker zit niet alleen in gebak, snoep en frisdrank, maar ook in kant en klare maaltijden!

3. Wees zuinig met zout Om een hoge  bloeddruk te voorkomen tijdens je zwangerschap, kun je het beste zuinig zijn met zout. Probeer ook niet te scherpe kruiden te eten.

4. Koffie  Cafeïne verstoort de normale stofwisseling en kan het lichaam stress geven. Probeer niet meer dan 3 koppen koffie per dag te drinken. Door te veel cafeïne kan je kind een te laag geboortegewicht krijgen. Wees dus voorzichtig!

Let goed op tijdens je zwangerschap en probeer gezond te eten!