Snap

Een vraag waar ik even over na moet denken.

Mijn theezakje vraagt me of ik ooit iets heb gedaan waarmee ik in de problemen kwam.

En daar heb ik toch wel even over na moeten denken. In positieve zin. Want nee, ik heb eigenlijk nooit iets gedaan waar ik mee in de problemen kwam. Best saai eigenlijk. Natuurlijk ben ik geen heilig boontje.

Ik heb ook wel eens gelogen. Recentelijk nog. Tegen mijn kinderen. Iets met een man met een witte baard die elk jaar cadeautjes rondbrengt. Maar daar ben ik niet enige in. Ik weet uit zeer betrouwbare bron dat er meer ouders zijn die hierover liegen. Vroeger loog ik wel eens over mijn behaalde cijfers. Had ik een slecht cijfer voor mijn proefwerk, vroeg mijn vader hoe dat kwam. Ik had immers goed geleerd? Uhm... tsja.... Mijn vader wist dat wel, maar hij zei het niet. Liet me op deze manier merken dat ik zelf verantwoordelijk was voor mijn daden. Ook heb ik in het begin gelogen over de manier waarop ik mijn man heb ontmoet. Ik ken hem via internet. We waren beide niet op zoek, maar kwamen elkaar gewoon tegen (ja echt waar). Op een gegeven moment wilden we elkaar in real life zien. Ik wist zeker dat mijn ouders dat niet goed zouden keuren. Dus verzon ik een verhaal. Dat ik hem kende van het uitgaan. Mijn zusje wist het echte verhaal wel, ik moest haar op de hoogte houden van de date, je weet immers maar nooit. Maar nee, met deze en nog veel meer leugentjes ben ik nooit in de problemen gekomen. Ik ben zelfs getrouwd met mijn internetdate, heb cum laude een HBO opleiding afgerond en ach, dat leugentje van Sinterklaas komt ook wel goed.

Sommige mensen komen in de problemen door het gebruiken van drugs. Ik niet. Want ik gebruik het niet. Nooit gedaan ook. Echt. Nooit. Ik heb wel eens gedacht om voor de grap een joint op te steken. Maar ik was bang dat ik in de problemen zou komen. Of hoe het zou zijn om paddo's te gebruiken. Ook hier weer die angst. Saai he? Roken? Nee ook niet. Ik vind het vies. Ok, ik geef toe. Het is niet per se vies. Dat weet ik dan wel weer uit ervaring. Met het stappen heb ik heus wel eens een sigaretje opgestoken. Vond ik als tiener vreselijk stoer. De redding is geweest dat mijn broers, zus en ik altijd keihard riepen dat wij nooit zouden roken. Onze ouders roken en dat vonden we vreselijk stinken. Vooral in de auto (dat mocht vroeger nog). En ik wilde mijn belofte niet verbreken. Dus rookte ik stiekem, af en toe. Met uitgaan. Maar meer niet. Alcohol drinken, dat deed ik dan weer wel. Soms best veel. Ik werd er lollig van (vond ik zelf) en kletste volop. Maar ook hier komt de brave Hendrik weer naar boven. Nooit ben ik zover gegaan dat de alcohol mij in problemen heeft gebracht. Ik wist (en weet) mijn grens. Ben daar heus wel eens over heen gegaan en heb heus wel dingen gedaan die ik in nuchtere bui nooit zou doen. Maar ik heb nergens spijt van.

Stelen? Nee ook nooit gedaan. Tenzij je die ene pen, paar velletjes printpapier en doosje met nietjes die ik mee heb genomen van het werk ook meerekent. Maar zeg eens eerlijk? Dat heb jij vast ook wel eens gedaan. Ik vind dat je van iemand anders zijn spullen af moet blijven. Als je dat geen wat een ander wel heeft ook wilt hebben, ga er dan zelf voor sparen/werken. En dat geldt niet alleen voor materiële spullen, maar ook voor relaties. Blijf van de partner van een ander af en ga niet vreemd. Misschien heb ik makkelijk praten, maar ik vind het mijn eer te na om vreemd te gaan. 

Nu ik zo nadenk.... ik heb nog nooit iets gedaan waarmee ik in de problemen ben gekomen. Heus het zal me echt wel eens gebeurt zijn, alleen dan kan ik het me niet meer herinneren. Blijkbaar was het niet groots genoeg om te onthouden. Echt, ik ben geen heilig boontje, maak ook fouten en niet iedereen vindt me aardig. Dat laatste hoeft overigens ook niet. Ik ben van mening dat eerlijkheid het langst duurt.

En jij? Jij ooit wel eens iets gedaan waarmee je in de problemen bent gekomen? En zou je dat ook met mij willen delen?