Terug
Blog header image

Een brief van Sara, mijn oudste dochter

Op de laatste dag van het jaar kreeg ik een brief van Sara, mijn 2-jarige dochter. Ik deel deze graag met jullie.

Lieve mama,

Inmiddels ben ik 2 jaar, 3 maanden en 27 dagen in jouw leven. Maar wat vind ik eigenlijk van jou?

Ik denk dat ik van je hou. Ik weet nog niet zo goed wat 'houden van' betekent, maar ik vind je zo nu en dan best een tof mens. Ik vind je met name tof als je toegeeft. Toegeven in alles wat eetbaar is en waar dan met een beetje geluk wat suiker in zit. Met een wortel of stuk komkommer ben ik ook best tevreden, maar het is beter dat ik dat niet te vaak zeg. Stel je voor dat je het gaat onthouden. Ik vind je ook tof als blijkt dat een driftbui zin heeft gehad, als ik toch weer op de bank zit met een iPad. Of als ik midden in de nacht wakker word en je mij dan komt ophalen zodat ik in het 'grote bed' mag. Je bent de leukste moeder ter wereld als we weer 'pakkertje' doen, dan rennen we door het hele huis heen en dan hebben wij lol voor 10! Of als we samen dansen op allerhande muziek.

Natuurlijk zijn er ook genoeg momenten dat ik mijzelf te vondeling wil leggen bij een moeder die wel doet wat ik wil. Ik vind het namelijk behoorlijk stom dat de voorraadkast (bijna) altijd op slot zit. Geen ongelimiteerde toegang tot de koekjes, snoepjes, chocolaatjes en chippies. Geen toegang tot de koekjes voor Boef, die arme hond verhongerd bijna. Ook vind ik het heel vervelend dat bepaalde deurklinken omhoog staan en dat de keukenkastjes en laatjes zijn beveiligd met een kinderslot. Alsof ik anders de hele dag alle deuren zou opendoen en de inhoud eruit zou halen. Dat zou ik toch nooit doen? Ik vind je ook niet lief als je mij 's avonds huilend in bed legt. Ik wil eigenlijk graag nog een paar uur beneden blijven, bij jou. En ik weet ook wel dat ik moe ben en moet slapen, maar nog even rellen voordat jij uitgeput op de bank kan ploffen is mooi meegenomen. 

Over rellen gesproken... Dat hoort toch ook op mijn lijstje met toffe dingen. Als ik weer eens krijsend op de grond lig, en bij voorkeur in de modder, dan hou ik jou wel in de gaten hoor! Je zegt altijd wel dat je doorloopt of mij negeert maar ik zie heus wel dat je zo nu en dan omkijkt of ik er al aankom. En het voelt als een overwinning als je toch terugkomt om mij op te halen. Dat je dat vervolgens onder de arm en horizontaal doet is dan weer een minder strak plan. Maar ik blijf het voorlopig nog wel doen, zeker als ik zo nu en dan succes heb. 

Wat ik ook leuk vind om te doen is jullie 's nachts pesten. Ik doe het niet zo vaak omdat ik vaak zo moe ben dat ik de hele nacht wel slaap, maar zo nu en dan heb ik zin in een pesterijtje. Ik ben dan niet van plan om tussen jullie in te gaan slapen hoor, maar ik beweeg zoveel dat jullie mij al snel zat zijn en niet kunnen slapen. Ik lig dan het liefst overdwars. Of bovenop jou. Als het maar irritant is. 

Ik ben ook erg blij met mijn zusje. Ook kan ik soms wat lomp zijn, ik bedoel het goed. Ik vind haar best lief. En ik weet inmiddels hoe ze heet. Ik hoop dat we straks samen veel gaan spelen en misschien maakt papa dan wel een stapelbed voor ons.

Als laatste nog even over mij. Er moet toch iemand mij de hemel in prijzen? 

Ik hou van eten, er zijn maar weinig dingen die ik minder lekker vind. Als het maar enigszins maagvullend is ben ik ervoor te porren. Mijn lievelingseten is pasta, maakt niet uit in welke vorm. En ja, inclusief groente. Ook ben ik in omgang heel makkelijk, op een enkele driftbui na. Ik kan heel goed alleen spelen zodat jij elke dag wel een uurtje kan Netflixen. Ter compensatie omdat ik geen middagslaapjes meer doe. Ik ben een sloper, geen knutselaar. Of nou ja, misschien met draadjes en auto's, net als papa. Slapen doe ik ook heel erg goed, al vanaf dat ik ben geboren. Je hebt maar mazzel gehad met de weinige onderbroken nachten. Ik hou van klimmen, klauteren en vies worden en daarom ben ik blij dat jij dat niet erg vind. Verder ben ik vaak vrolijk, grappig en bijdehand. Ik heb leuke uitspraken op het juiste moment en heb het idee dat jij sommige woorden niet goed verbeterd. Ookal ben ik best wel een einzelganger, ik vind het toch ook heerlijk om even te komen kroelen. En als ik mij ergens pijn heb gedaan wil ik dat je er een kus op geeft. 

Lieve mama, blijf alsjeblieft zo goed voor mij zorgen dat je nu doet. Ik vind het niet erg om een dag niet te douchen. Of om een boterham te eten als avondeten. Ik hou gewoon van je. Denk ik dan. Vraag het mij over een paar jaar nog maar een keer. Als ik wel weet wat het betekent. Verder blijven we gewoon een goed werkend team samen. Een geoliede machine. En ik beloof je dat mijn gedrag een fase is. Het is een fase. Het is een fase. Dus word gerust nog een keer boos als ik (letterlijk) dwars lig. Of kom er gezellig bij liggen. Ook in de modder. 

Liefs,

S.

Joycies
6 jaar geleden

Wat een super lief briefje. Ik moest om sommige stukjes erg lachen. Te lief!

Lindsy83
6 jaar geleden

leuk om het zo door de ogen van een klein meisje te bekijken :)

Blog header image

DE GEZELLIGSTE PUZZELTIJD VAN HET JAAR

Jan van Haasteren Junior

Wie kent ze niet, de creatieve en humoristische puzzels van Jan van Haasteren Junior. Elke puzzel heeft zijn eigen verhaal.

De perfecte tijd om te gaan puzzelen

Het wordt donkerder in huis, de kaarsjes staan aan, een heerlijk moment om samen te puzzelen. Je gedachten op nul en helemaal in de puzzel verzinken. Met één doel, de puzzel op te lossen.

Wist je dat als jongere kinderen puzzelen ze een betere hand- oogcoördinatie ontwikkelen? Kinderen hun geheugen wordt gestimuleerd, welk stukje paste niet en welke zou dan wel kunnen passen? Ook leren ze door te gaan als het even niet lukt en in oplossingen te denken.

Herken je dat gevoel ook? Dat geluksgevoel als je weer een puzzelstukje op de juiste plek hebt gelegd? Dopamine komt vrij in je hersenen als je een stukje weer goed gelegd hebt, ook wel het gelukshormoon genoemd. Hierdoor word je blij, krijg je een voldaan gevoel en zin om de puzzel af te maken.

Op zoek naar herkenningspunten 

Jan van Haasteren Junior zijn niet zomaar puzzels. Dat Jan van Haasteren een striptekenaar is geweest is wel te zien in zijn puzzels. Je kan helemaal in je gedachten verdwijnen in de puzzel. Je eigen stripverhaal bedenken. Al puzzelend kom je allerlei verschillenden karakters tegen.

Heb jij de kenmerkende Jan van Haasteren items al weleens gevonden, als de haaienvin, schildpad, superslak of de handjes? Deze zijn vaak te vinden in de puzzel. Uren lang kijkplezier na een voldaan gevoel van het maken van de puzzel.

Wij zijn dol op de Junior puzzels van Jan van Haasteren, na het laatste stukje gelegd te hebben bedenken we ons eigen verhaal erbij en vertellen deze aan elkaar. Dit wekt de leukste momenten op! Humor, dat heeft Jan van Haasteren wel!

Als je ze zelf wil bestellen, als cadeautje voor de feestdagen bijvoorbeeld (tip!), dan kan dat hier. Veel puzzelplezier! 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Blog header image

Sinterklaasavond met PLUS

Het heerlijke avondje staat weer voor de deur. De leukste tijd van het jaar vind ik zelf. De dagen worden korter en het is langer licht. Dat betekent voor mij gezellig samen op de bank met de openhaard en kaarsjes aan. En uiteraard met wat lekkers. Eerst boodschappen doen. 

Sinterklaas

Voordat we lekker kunnen smikkelen op de bank met deze donkere dagen voor Sinterklaasavond, gaan we boodschappen doen. Wij komen graag bij PLUS omdat daar fijne aanbiedingen zijn. Ik blijf toch een Nederlander zullen we maar zeggen, haha. Buiten de aanbiedingen is het vers gesneden beleg van PLUS onze favoriet! 

Voor Sinterklaas hebben ze ook een ruim assortiment aan lekkernijen. Zoals chocoladeletters in vele verschillende smaken, pepernoten in vele verschillende smaken, chocolade Sinterklaasjes, banketstaaf of speculaastaart en nog veel meer. Persoonlijk vind ik de pepernoten van het eigen huismerk heerlijk knapperig. Ook die met chocolade eromheen vliegen er hier thuis doorheen. Ook altijd erg handig voor het schoentje zetten om de schoentjes te bestrooien.

Onze favorieten 

Waar ik nog meer voor naar de PLUS ga is het ruime assortiment aan groente en vlees. Persoonlijk ben ik vaak een beetje inspiratieloos als het om avondeten gaat. Op de website van PLUS kan je veel recepten vinden, erg handig als je, net als ik, inspiratieloos bent. Je kunt het heel makkelijk online bestellen of je maakt een lijstje en gaat dan naar de winkel. Net wat je makkelijk vindt.

Online boodschappen doen

Moeder Teresa hier vergeet altijd boodschappen te doen en moet dan soms per week wel 8 keer op en neer naar de supermarkt. Gelukkig hebben ze online boodschappen uitgevonden. Daar kun je fijn per categorie zien wat je besteld hebt. Echt heel handig en praktisch als je net zo’n chaoot bent als ik. 

Waar gaat jullie voorkeur naar uit? Online of winkel? En doen jullie meteen voor de hele week boodschappen of lekker 3 keer op een dag? 

Voor het heerlijke avondje van Sinterklaas heb ik lekker strooigoed in huis gehaald. Ook lekker broodjes voor in de oven en natuurlijk vleeswaren van PLUS. Een lekker hapje voor op tafel is ook altijd gegarandeerd succes. Wij zijn er klaar voor, jullie ook?

Blog header image

Mijn missed abortion

De echo die alles veranderd

Op 13 september 2022 hadden wij 'eindelijk' een positieve zwangerschapstest! Ongeveer 7 maanden, ik weet dat het eigenlijk niet lang is maar wat was elke maand weer een teleurstelling. Zeker als je verhalen in je omgeving hoort van ongelukjes of 'het was in één keer raak'.

De zwangerschapstest had een licht streepje, maar hee, een streepje is een streepje. En heel gek is het niet als je er zo vroeg bij bent, net 4 weekjes.
Officieel 4 weken en 2 dagen, maar door de ovulatietesten weet ik dat de ovulatie afgelopen maand ook 2 dagen later was.

Ik was uiteraard voorbereid dat ik eventueel zwanger zou zijn, was al gestopt met alcohol drinken (wat ik toch al bijna nooit deed) en slikte al maanden foliumzuur. Maar ik werd nu nog meer bewust van een gezonde levensstijl en dan voornamelijk voeding.
Ook heb ik de volgende dag een verloskundige gezocht en als snel stond de afspraak voor de 7 weken echo.

Op 3 oktober (7 weken en 1 dag) stond de eerste echo gepland, wat keken we hier naar uit! Stiekem was het ook wel een beetje spannend, de zwangerschap voelde nu steeds echter.

Ik had 2x een klein beetje bloedverlies gehad bij het toiletbezoek ongeveer met 5 weken. Direct gebeld naar de verloskundige en de kans was groot dat dit een geknapt bloedvaatje was gaf zij toen aan. 
Toch was ik hierdoor extra gespannen voor de echo.

Op de dag van de echo had ik weer een klein beetje bloedverlies toen ik naar het toilet moest, maar weer echt minimaal (ik was er extreem alert op, vraag me af of ik het anders ook gezien had).
Gelukkig hadden we een goede echo. Onze kleine 'rijstkorrel' liep wel enkele dagen achter, maar dit was ook mijn eigen berekening met de ovulatietest. Daarnaast is niet elk bevrucht eitje even snel in de baarmoeder en ingenesteld gaf de verloskundige aan.
Er is al beginnende hartactiviteit. Nog langzaam, maar wel krachtig. Ruim de helft van het kindje ging heen en weer op het beeld!
Voor de zekerheid wordt er een extra echo ingepland over 10 dagen, omdat deze echo toch iets te vroeg was. Waarschijnlijk is het hartje nu net gestart met kloppen, dit is dan altijd langzaam. De volgende echo moeten we een goed kloppend hartje zien is de verwachting.
De verloskundige klonk positief, de eerste 12 weken is er altijd een risico op een miskraam maar er was geen reden om extra bezorgd te zijn.

Het is 13 oktober, 8 weken en 4 dagen zwanger. De dag van de tweede echo.
Ik heb er eigenlijk wel zin in en ben veel minder gespannen dan de vorige keer.
We hebben al gezien dat het op de goede plek ingenesteld is, de hartactiviteit was op gang gekomen en ik ook geen bloedverlies gehad.

Totdat de verloskundige de echo ging maken.. Er werd eigenlijk direct duidelijk dat dit niet goed was. De hartactie zoals we dit de vorige keer zagen was er niet, er was wel iets aan hartactiviteit maar dit was traag en veel minder krachtig. Vergeleken met de vorige echo leek het bijna aan de buitenkant van het kindje te zijn.
Ook was het kindje nauwelijks gegroeid, in 10 dagen was er hooguit groei voor 2 dagen geweest.

De verloskundige is direct duidelijk: de kans dat dit goed afloopt is er eigenlijk niet. Omdat er nog wel hartactie te zien was wordt er een afspraak gemaakt voor 1 week later. Niet om te kijken of het dan wel goed is, maar om te kijken of de hartactie dan gestopt is. Dit is belangrijk voor een eventuele doorverwijzing naar de gynaecoloog als de miskraam niet vanzelf opgang komt.