Terug
Blog header image

Drie maanden borstvoeding

Borstvoeding. Donna groeit en bloeit er nu al drie maanden op. Mijn ervaring tot zover en mening deel ik graag met jullie.
Lindsy83
6 jaar geleden

Super geschreven! Ik zou precies dezelfde antwoorden hebben gegeven! Lieve foto!

Anoniem
6 jaar geleden

Dit is een hele goeie blog voor mama's in spé die nog twijfelen over het wel/niet geven van borstvoeding! Gewoon eerlijk en duidelijk en niet dwingend geschreven! Heel goed! Ikzelf heb wel moeten vechten in het begin om de melkproductie op gang te laten komen. En ik heb nooit echt veel geproduceerd. Ook later niet. Als ik kolfde, moest ik kliekjes die ik eruit kreeg, sparen. Om een volwaardige voeding te krijgen. Maar ik heb het ondanks dat twee keer een jaar volgehouden!

Anoniem
6 jaar geleden

Voordeel van onderproductie is trouwens dat ik nooit stuwing (en de pijn die daarbij hoort) gehad heb! ;-)

MummySuze
6 jaar geleden

Wat een PRACHTIGE foto!! Ik heb het ook gedaan en vond het geweldig!

Anoniem
6 jaar geleden

Mooi geschreven, het enigste wat ik mama's in spe op hun hart wil drukken, zoek info op over borstvoeding ipv gelijk nee er tegen zeggen zonder informatie te hebben gezien en gelezen.

Anoniem
6 jaar geleden

Wat bij mij ook een fijne bijkomstigheid was.. Het afvallen.. Normaal val ik altijd heel moeilijk af.. Maar na twee a drie maanden borstvoeding.. Waarbij de hoeveelheden ook best fors waren begon ik goed af te vallen en met zes maanden zat ik zonder ook maar iets te laten staan of te sporten weer op mijn voor de zwangerschap gewicht.

Anoniem
6 jaar geleden

Ik geef morgen precies 3 maanden borstvoeding. Vind het nog steeds geweldig maar idd soms door beetje onzekerheid of stress dat het wat minder snel komt. En onze Jezebel is dan natuurlijk ook niet zo geduldig en raakt dan beetje overstuur. Meestal wieg ik der dan ff in slaap dat ik even rustig kan worden en relaxen en dan gaat het weer prima. Ik merk ook dan veel drinken en raar maar waar paardenbloem heel goed werkt om de productie te verhogen (althans bij mij) krijg dan wel gelijk weer te veel van het goeie LOL. Ik heb wel kunstvoeding in huis maar nog niet hoeven te gebruiken ze groeit goed dus dan vind ik het wel prima. En inlezen kan helpen bij een beslissing te maken die bij je past. Al heeft mijn vrouw al het inlezen voor mij gedaan :D

Anoniem
6 jaar geleden

Ik geef nu 15 maanden borstvoeding en vind het heerlijk. Deze blog is heel open geschreven en zonder oordeel echt super. De vraag hoe lang ga je door vond ik zelf erg vervelend. Die vraag word nooit gesteld als iemand kunstvoeding geeft. Dus eigenlijk een rare vraag. En zoals het er nu uit ziet gaan we ook nog niet stoppen we genieten er beide erg veel van. Als je je verder inleest is het advies van de WHO 2 jaar. En moeders die langer voeden niks raars aan. Daar heeft het kind dan behoefte aan. Iedere kind groeit op zijn/haar eigen tempo. Leef en laat leven.

Love you to the moon and back
6 jaar geleden

Mooi geschreven, helaas zelf maar 3 weken kunnen geven. Mijn zoontje heeft reflux en kma en het spoot letterlijk uit mijn borsten binnen een paar minuten 120 cc. Nog geprobeerd te kolven dat ging gelukkig snel. Maar mijn zoontje was ook een huilbaby kon het helaas niet meer opbrengen voeden, spugen, kolven, huilen en dan was het alweer tijd voor de nieuwe voeding. Maar had het graag willen blijven geven en dan ook de borst niet het kolven. Ik dacht eerst ook ga ik niet doen maar tijdens de zwangerschap was ik ook gelijk om.

Anoniem
6 jaar geleden

Wat fijn dat je borstvoeding kan geven. Wat je beschrijft in de derde week met stress dat het invloed heeft op je productie is waarschijnlijk een regeldag. Je kindje vraagt meer om voeding zodat je borsten meer gaan produceren. Mooi systeem eigenlijk! Het is inderdaad waar dat het je wel heel afhankelijk maakt. Dat is wel een nadeel. Het feit dat je nu Kunstvoeding erbij geeft begrijp. Alleen dat het is voor de ontlading begrijp ik alleen niet...aangezien Kunstvoeding over het algemeen obstipatie geeft en borstvoeding laxeren werkt... En het is goed om te doen waar jij je goed bij voelt! Wat iedereen ook zegt of denkt!

Blog header image

De 3D/4D echo

en hoe het bijna mislukte!

Bij onze 1e maakte ik om de 3 a 4 weken zo'n leuke buikfoto, zodat je je buik ziet groeien. Nou, ik kan je vertellen, bij een 2e, met een peuter in huis rondlopend heb je daar helemaal geen tijd voor.. Het schiet er gewoon zo snel bij in. Net als zo'n leuk zwangerschapsdagsboek, lukte mij ook niet bij de 2e.. :0 Nu moet ik er wel bij zeggen dat we bij de 2e vanaf week 32 in een grote verbouwing van ons huis zaten, met daaraan voorafgaand alle voorbereidingen (bouwtekeningen, vergunningsaanvraag, voorbereidend werk etc.), dus dat hielp ook niet mee in de tijdsplanning ;)Dus besloten we bij onze 2e een 3D/4D echo te laten maken, zodat we ook van deze baby iets speciaals hadden van de zwangerschap. Bij de 20-weken echo werd mij verteld dat de placenta schuin voor lag, dit betekende dat ik op tijd een 3D/4D echo moest laten maken (tussen 23 en 27 weken ipv tussen 25 en 32 weken). Op deze manier konden ze ons kindje nog wel goed in beeld krijgen. Anders heb je grote kans dat je baby (deels) achter de placenta verscholen ligt. Wat je natuurlijk niet wil, want dat is echt zonde van je geld.

Na zoeken naar een pretecho bureau met goede recensies en redelijke prijzen ;) was het op 20 april '22 -met op 1 dag na 26 weken zwangerschap- dan eindelijk zo ver. Samen met manlief en mijn ouders gingen we een 3D/4D echo doen! Wij hadden dus een vroege 3D echo met 26 weken, dan is je kindje nog niet super mollig; het heeft tenslotte gewoon echt nog geen vetjes. Maar het huidje is ook niet meer doorzichtig, dus je krijgt al wel heel mooi beeld van een mini-mensje! Heb je dus de kans om een 3D-echo te doen en ligt de placenta niet voor, dan zou ik het nog wel even uitstellen tot een week of 30, zodat je kindje wat molliger is. Dan lijkt het nóg meer op je baby zoals je hem in de kraamweek gaat zien :)

En daar lig je dan. In een gezellige kamer met zicht op een groot scherm. Eerst een paar 2D-echobeelden (de bekende zwart-wit beelden). Deze vond ik een beetje tegenvallen. Zie foto bovenaan. De foto's van de 20-weken echo zijn duidelijker. Maar het 3D-beeld moest nog aan...

Tussen neus en lippen door vertelt ze ook nog even dat de baby in stuit ligt.. Help! Daarover later meer...

En toen lag natuurlijk de baby er niet goed voor. Je betaalt je scheel voor 20 minuutjes en dan krijgen ze de baby niet goed in beeld. De handjes en voetjes lagen voor het gezicht. Na allerlei pogingen met de echokop moest ik toch echt even gaan springen en wiebelen.

Uiteindelijk, na toch wel even een paar spannende minuten (zou het lukken; mijn ouders hebben namelijk een uur gereden om er bij te zijn!), hadden we toch prachtig zicht op onze baby in 3D. De baby kwam een stuk beter in beeld. Nog steeds wel de handjes bij het gezicht, maar dat is iets wat we nu nog steeds heel veel zien. Blijkbaar een favoriete houding :D En het zag er toch ook wel heel schattig uit met die handjes bij het gezichtje. Gelukkig kunnen ze met de apparatuur ook dingen (zoals handjes en voetjes voor het gezicht) wegfilteren. Hij lag er dus niet helemaal perfect voor, maarja daar doe je niks aan. We kregen dus wel veel hetzelfde beeld te zien. Maar wel zo gaaf om je kindje alvast in 3D te zien! :) Ze maken er ook een filmpje van, zodat je ook bewegend beeld hebt: de 4D.

We kregen een paar foto's mee en de rest van het beeldmateriaal werd via een download link verzonden. Onze prachtige baby in 3D heeft de rest van de zwangerschap op de kast gestaan. Zo gaaf om het gezichtje alvast te kunnen bewonderen. Ik vond het een mooie (maar wel prijzige) ervaring.