Snap

Drie maanden borstvoeding

Borstvoeding. Donna groeit en bloeit er nu al drie maanden op. Mijn ervaring tot zover en mening deel ik graag met jullie.

Niet een blog over hoe goed het is om borstvoeding te geven, dat het beter is dan kunstvoeding, dat borstvoeding voor een gezonder opgroeiend kind zorgt of dat borstvoedende vrouwen intelligenter zouden zijn. Nee, niets van dat alles. Ik laat elke vrouw die de keuze (weloverwogen) maakt in haar waarde. 

Mijn blog, in de vorm van vragen die een mommy-to-be vriendin mij stelde, gaat over hoe ik de borstvoeding ervaar met alle plussen en minnen. Na op de kop af drie maanden kan ik daar best een realistisch beeld van neerzetten. 

Wist je gelijk dat je borstvoeding wilde geven?
Nee, sterker nog mijn eerste uitspraak was 'ik ga geen borstvoeding geven, het idee voelt mij niet fijn maar vraag me niet waarom'. Pas na vordering van mijn zwangerschap en nadat ik de grote voordelen voor de vrouw/ moeder hoorde ging ik het heroverwegen. De verloskundige drukte mij op het hart dat welke beslissing ik ook zou nemen, het mijn beslissing zou zijn en niemand daar invloed op mag hebben. Uiteindelijk na heroverwegen was ik pro borstvoeding en kon ik niet wachten op het eerste moment dat Donna aangelegd zou worden. 

Wanneer ben je met borstvoeding begonnen en kwam het direct goed op gang?
Direct na de geboorte ben ik begonnen met Donna aan te leggen. De eerste paar keer met hulp en controle van de kraamverzorgende. Het voelde al snel vertrouwd. De voeding is vanaf het begin goed op gang gekomen, de kraamverzorgende noemde mijn melk 'slagroom'. De borsten zitten iedere voeding goed vol en Donna drinkt gulzig (met als gevolg dat ze zich soms verslikt en mijn borst een spuitende fontein lijkt). 

Wat ervaar je als pluspunten van borstvoeding? 
Klinkt cliché, maar het altijd op temperatuur bij je hebben van voeding voor je kind is toch wel een heel groot voordeel. Geen 'geëmmer' met water op temperatuur brengen en schepjes poeder bijvoegen. Hoewel als je dat eenmaal door hebt, het eigenlijk ook heel makkelijk gaat. Wat dat betreft went natuurlijk alles. Een ander voordeel is dat het voor heel veel extra quality time momenten met je kind zorgt. Niets zo fijn om je kind zo dicht tegen je aan te hebben. Het blijft een niet te omschrijven wonder dat je kind op de door jouw geproduceerde melk groeit en groter wordt. Ik voel me dan ook trots en gezegend dat ik borstvoeding kan geven. Ook dit is niet vanzelfsprekend. Het laatste voordeel, maar wel een hele prettige, zijn de zwangerschapskilo's. Binnen drie weken waren deze als sneeuw voor de zon verdwenen. 

Wat ervaar je als minpunten van borstvoeding?
De voedingen kan niemand van je over nemen. Zeker in het begin als je kind nog veel voedingen nodig heeft, dan is borstvoeding echt topsport en time management. Je borsten zijn onderdeel van je lijf, wanneer je dus een day off hebt of gestrest bent dan kan dit uitwerking op de borsten hebben. Heb het zelf een keer meegemaakt in de derde week, ik werd een beetje onzeker door het slechter drinken van Donna (wat later te wijten was aan een lichte verkoudheid) en gelijk produceerde ik minder en raakte Donna overstuur. Een visueuze cirkel waar, op mijn verzoek, de lactatiekundige mij snel hielp uit te komen. Ik was gelijk wakker geschud: borstvoeding kan dus ook heus nadelen hebben, het is maar hoe je er mee omgaat. Na de eerste 1,5 maand alleen maar borstvoeding te hebben gegeven zonder te kolven, ben ik overgestapt op ook kolven. Wat heerlijk dat ook iemand anders, vaak papa, oma's, opa's, zussen of broer, een flesje kunnen geven. Geeft mij even rust en zij genieten intens van een extra moment met Donna. 

Hoe sta je tegenover kunstvoeding? 
Hier heb ik helemaal geen slechte mening over. Het is heel simpel, als de bestanddelen en voedingsstoffen in de kunstvoeding niet goed zouden zijn dan werd het ook niet op de markt gebracht. Daarnaast is er nog nooit een kind slecht geworden of niet gegroeid door kunstvoeding. Sinds ruim een week doe ik naast de borstvoeding eenmaal per dag een flesje kunstvoeding dat speciale stoffen bevat om de ontlasting van Donna te stimuleren, daar heeft ze soms wat moeite mee. Tot ze de vier maanden grens bereikt en we met o.a. gewelde pruimen kunnen werken, moeten we toch wat. Elke vrouw/ moeder maakt haar keuze en die dient elke andere vrouw te respecteren. 

Hoe lang wil je borstvoeding geven? 
Concreet? Hier heb ik nooit echt over nagedacht. Heb meer de instelling 'zo lang het goed gaat en ik het prettig vindt, dan geef ik borstvoeding'. Daarnaast zal je Donna niet als volwaardig kind aan mijn borsten zien drinken. Wat is dan volwaardig? Laat ik het zo zeggen, als ik een kind van 2 jaar of ouder aan de borst zie dan oogt mij dat wat apart maar ik oordeel verder niet en laat elke moeder in haar waarden. Ik heb er nu drie maanden borstvoeding op zitten, dat voelt mij goed dus we gaan nog even door. 

Raadt je elke aanstaande moeder aan om borstvoeding te overwegen? 
Ik kan het vanuit mijn eigen ervaringen en de opgedane kennis zeker aanraden, maar zal nooit dwingend hierin zijn. Zoals eerder gezegd beslist elke vrouw/ moeder of het voor borstvoeding, kunstvoeding of een combinatie van beide kiest. Niemand ander kan en mag daar over beslissen. Advies geven kan geen kwaad, het weloverwogen besluit ligt uiteindelijk bij de persoon in kwestie. 

** De foto is van dag twee dat Donna was geboren en ze heerlijk bij mij aan de borst lag. 

  </p><p><img src="http://img.mamaplaats.nl/uploads/legacy/2016/04/11.jpg" alt="1" width="750" height="28" class="aligncenter size-full wp-image-137294" /></p><ul><li><a href="http://kliks.affiliate4you.nl/?adv=23942&amp;web=7303&amp;linkinfo=shoptips&amp;url=http%3A%2F%2Fwww.ah.nl%2Fbonus">Bonus aanbiedingen bij AH »</a></li>

 • Kinderkleding outlet bij Zalando »
 • 44% korting op Name-It »
 • 70% korting bij Westwing »
 • 7 jaar geleden

  Wat fijn dat je borstvoeding kan geven. Wat je beschrijft in de derde week met stress dat het invloed heeft op je productie is waarschijnlijk een regeldag. Je kindje vraagt meer om voeding zodat je borsten meer gaan produceren. Mooi systeem eigenlijk! Het is inderdaad waar dat het je wel heel afhankelijk maakt. Dat is wel een nadeel. Het feit dat je nu Kunstvoeding erbij geeft begrijp. Alleen dat het is voor de ontlading begrijp ik alleen niet...aangezien Kunstvoeding over het algemeen obstipatie geeft en borstvoeding laxeren werkt... En het is goed om te doen waar jij je goed bij voelt! Wat iedereen ook zegt of denkt!

  Mooi geschreven, helaas zelf maar 3 weken kunnen geven. Mijn zoontje heeft reflux en kma en het spoot letterlijk uit mijn borsten binnen een paar minuten 120 cc. Nog geprobeerd te kolven dat ging gelukkig snel. Maar mijn zoontje was ook een huilbaby kon het helaas niet meer opbrengen voeden, spugen, kolven, huilen en dan was het alweer tijd voor de nieuwe voeding. Maar had het graag willen blijven geven en dan ook de borst niet het kolven. Ik dacht eerst ook ga ik niet doen maar tijdens de zwangerschap was ik ook gelijk om.

  7 jaar geleden

  Ik geef nu 15 maanden borstvoeding en vind het heerlijk. Deze blog is heel open geschreven en zonder oordeel echt super. De vraag hoe lang ga je door vond ik zelf erg vervelend. Die vraag word nooit gesteld als iemand kunstvoeding geeft. Dus eigenlijk een rare vraag. En zoals het er nu uit ziet gaan we ook nog niet stoppen we genieten er beide erg veel van. Als je je verder inleest is het advies van de WHO 2 jaar. En moeders die langer voeden niks raars aan. Daar heeft het kind dan behoefte aan. Iedere kind groeit op zijn/haar eigen tempo. Leef en laat leven.

  7 jaar geleden

  Ik geef morgen precies 3 maanden borstvoeding. Vind het nog steeds geweldig maar idd soms door beetje onzekerheid of stress dat het wat minder snel komt. En onze Jezebel is dan natuurlijk ook niet zo geduldig en raakt dan beetje overstuur. Meestal wieg ik der dan ff in slaap dat ik even rustig kan worden en relaxen en dan gaat het weer prima. Ik merk ook dan veel drinken en raar maar waar paardenbloem heel goed werkt om de productie te verhogen (althans bij mij) krijg dan wel gelijk weer te veel van het goeie LOL. Ik heb wel kunstvoeding in huis maar nog niet hoeven te gebruiken ze groeit goed dus dan vind ik het wel prima. En inlezen kan helpen bij een beslissing te maken die bij je past. Al heeft mijn vrouw al het inlezen voor mij gedaan :D