Snap

Dragen? Ik draag maar wat is dat

Dragen, knopen, doek, drager, baby wearing, ringsling... Dragen waarom doe ik het en wat zijn de voordelen :)

Je kan er niet om heen het is internationale babywearing week, op facebook worden tientallen weggeefhoek acties gedaan en er worden in veel groepen gesproken over baby wearing. Ik heb daarom besloten een blog hier aan te wijden met wat het voor mij betekent en wat ik de voordelen van dragen vind.

ik ben een draag mama... Een wat? 

Ik draag mijn dochter nee niet zo op mijn arm maar in een drager, ringsling (RS) of mijn doek.

Maar wat betekent het nu voor mij? En waarom doe ik het?  Na de geboorte van Ilse had ik een leeg gevoel. Was niet heel blij of heel depresief ofzo. Maar zat niet lekker in mijn vel. Mijn buik was leeg en ik had een klein frummeltje aan mijn borst hangen een tevreden meisje. Lief klein huilde amper. Maar ik wel. Ik wilde haar het liefst de hele dag bij me hebben vast houden. Om maar te realiseren dat ze er was. Dat het echt was en niet dat haar "echte" ouders haar om 17:00 kwamen ophalen. Een oud oppasgezin gaf me een draagdoek te leen een rekbaredoek, omdat ik de draagzak  (van een niet nader te noemen bekendmerk) die ons best wat €€ had gekost niet fijn vond, omdat ze zo klein was. 

Ik had wat filmpjes opgezocht over hoe ik die moest knopen en ging aan de slag... O, wat voelde dit heerlijk... Ik ging verder zoeken op facebook en kwam al snel op wat draag pagina's, via een van die pagina's heb ik mijn eerste echte geweven doek gekocht een little frog barybite (als je het zo schrijft). Maar het knopen lukte niet zo goed. Dus ging opzoek naar een ergonomische drager want, ik had al begrepen dat die dure zak die we hadden gekocht echt niet goed was voor haar heupjes en rug.... Baaaaaal.

Ik kocht op marktplaats een (1) meitai en heb die toen veel gebruikt lekker knopen snel makkelijk en fijn :) 

Hierna volgde mijn liefde mijn (2) kokadi flip Erna im Wunderland. Een prachtige drager die snel aan/ om te doen is en heel fijn zit. Als je draagt voel je haar bijna niet op je rug zitten met haar ruim 8kg. Ik draag Ilse daar nu nog steeds in. Ik heb nu ook weer een doek (3) een magical forest van natibaby en een (4) rs (ringsling) van little frog een Amytist. 

Ik ben niet een mama die echt elke dag draagt, dit red ik zelf gewoon niet met mijn rug. Maar ik ben zeker heeel erg blij dat ik het heb gevonden. Het is zo ongelooflijk fijn, een klein kindje lekker op je buik die zo geniet van joun warmte en aanraking en nu dan op mijn rug een hoofdje tegen mijn rug aan, 2 handjes die over mijn armen heen wrijven. Het huppen en gillen van plezier wat ze als we samen lekker de hond uitlaten of lekker wandelen zijn. Maar ook dat ik mijn handen vrij heb gewoon een trap op en af kan lopen.... En geen buggy hoef te duwen heerlijk!!

Wanneer draag ik nu: nou, gewoon wanneer ik zin heb en mijn rug het toe laat of die van papa. Als ik de hond ga uitlaten, boodschappen doen of als mijn meisje moe is maar nog even moet. Als ze erg huilt en ik weet niet waarom (schone broek, eten en drinken gehad, niet gevallen of dergelijk) doe ik haar ook nog wel is in de RS (ringsling) of doek. Of gewoon omdat ik het fijn vind en wil knuffelen.

Tijdens onze vakantie in Denemarken hebben we ook veel gedragen zelfs papa! Het was soms ook niet handig met een buggy over kinderkopjes heen te rijden al dat gehobbel of naar een ruwine lopen over een onverharde weg. :) hij vond het "toch" best handig zo'n draagding hihi :)

Natuurlijk laat ik jullie hier nu niet achter, want een stukje informatie is ook fijn. Wat is nu ergonomische dragen. 

Want in de wereld van draag zakken en draag doeken is er veeel. Je hebt bekenden merken zoals Chicco en Baby Björn. Deze merken zijn niet ergonomische voor je kindje helaas. 

Je kindje hangt er meer in en de rug kan geen natuurlijke bolling maken. Het gewicht van je kindje komt volledig op de heupen neer en hierdoor kan je kindje later heup en of rug problemen krijgen. 

In de ergonomische draag wereld zijn veel oplichters aan de gang met bijvoorbeeld ergo baby's die worden goedkoop na gemaakt en ook verkocht voor een "spot" prijs. Helaas zijn deze niet altijd even veilig om je kindje in te dragen omdat de naden kunnen scheuren. Andere ergonomische merken zijn bondolino, bykai, kokadi, little frog, tula, senso slings, pellicano, natibaby, beco, artipoppen, yaro............. En een hele boel dit is even een greep uit de merken die er zijn.

Wil je meer weten Neem is een kijkje op de facebook pagina van Liefdevolle chaos de dames en heren! op deze groep hebben (misschien wel meer dan mij) passie voor dragen en zij kunnen je ook helpen.

Ik bedank alle dames en heren voor het mogen gebruiken van een foto voor de collage die ik hierboven aan heb gemaakt voor deze blog:

Natalie, Francis, Jenneke, mieke, zara bernadette, marloes, mandy, samantha En nog veeel meer mama's, papa's en hun kleine gupjes :) 

Oja en spot de foto die er "eigenlijk" niet tussen hoort ;) 

7 jaar geleden

Wij hadden een babybjorn maar je hebt ook maxicosi, kipling, tomy, en zo nog meer. Als je een draag zak gaat kopen let dan even op 1 heeft het een verhard rugpand niet doen! 2 hoe zit het kindje er in hangen de beentjes recht naar beneden gelijk vanaf het kruis, niet doen. En af te raden is de face forward dragen. Het ruggetje wordt dan alsnog tegen je aangedrukt en als je kindje zich wil verschuilen voor de prikkels kan hij/zij dit niet. Je kan je "nieuwsgierige aagje" beste op je rug dragen, je kindje kan dan kijken en verschuilen als het te veel wordt. Je kan je kindje dan bekijken door een draag spiegeltje of een klein zak spiegeltje ;). Toen we de draagzak kochten wist ik zelf nog helemaal niks over ergonomische dragen en wist niet beter dan dat deze prima waren. Helaas zijn ze alleen goed voor de papa en mamma al zijn ze wel echt goed opweg om ze aan te passen... De zak die we hadden gekocht heeft geen verhard rugpand en ik wil hem gaan aanpassen zodat er dus een breder zitje ontstaat :) en dus beter is voor het dragen van mijn meisje of evt volgend kindje

7 jaar geleden

Welke merken zijn niet ergonomisch? Ik zag Chicco staan maar welk bekend merk bedoelde jij?

7 jaar geleden

Wat een toeval! Ik heb mijn kleine mannetje, nu 2 weken oud, vandaag voor het eerst in een geweven doek van little frog gedragen! Hij had last van krampjes en kan dan soms een uur blijven huilen. Nu heeft hij heerlijk tegen mijn borst liggen slapen! Voor zondag staat een bezoekje aan het bos gepland, dan gaat de doek ook mee, want dan is de kinderwagen helemaal niet handig!

7 jaar geleden

Haren trekken is heeel herkenbaar, Ilse doet dat ook. Auw, ik doe mijn haar nu vaak in een knot boven op men hoofd tijdens het dragen en de bijt olifant doet ook wonderen. :)