Snap
  • Mama
  • luizenmoeder
  • Prioderm
  • hoofdluis
  • luizenshampoo

De strijd tegen hoofdluis

Zo win je hem!

Wanneer je je kinderen continu aan hun hoofd ziet krabben, zal het woord 'luizen' al snel door je hoofd spoken. Zodra je de eerste beestjes hebt gevonden, lijkt er niets vervelender dan dat. Het kan iedereen overkomen en heeft niets met slechte hygiëne te maken. Jaarlijks krijgen zo'n 200.000 tot 300.000 basisschoolleerlingen hoofdluis. Voor veel ouders is dit een reden tot paniek, maar dat is nergens voor nodig. Het kan namelijk snel verholpen worden, zolang je direct actie onderneemt en de juiste tools gebruikt. 

Pamela kan zich haar eerste luizenervaring nog goed herinneren. Vlak voor ze met haar gezin op vakantie zou gaan, begon het plots te kriebelen: "Ik zag er zo tegenop om met deze luizen op vakantie te gaan. Zie je het voor je? Elke dag op de camping je haar behandelen. In het douchehok waar iedereen zijn tanden staat te poetsen en zich wast. Wat een gedoe..."

Heb je net als Pamela hoofdluis gevonden?

Dan is het niet nodig om het hele huis binnenstebuiten te keren. Een hoofdluis die niet meer op het hoofd zit, kan namelijk niet lang overleven. De verspreiding via beddengoed, knuffels of jassen is daarom nihil. En wist je dat luizen van het ene naar het andere haar lopen? Ze springen dus niet! Het voorkomen van hoofdluis is lastig, maar als je besmetting en verdere verspreiding voor wilt zijn, is het verstandig om je kind(eren) wekelijks op hoofdluis te controleren. Gebruik hierbij een luizen- en netenkam. Dit hoeft helemaal niet veel tijd in beslag te nemen, zo kamt Roby regelmatig het haar van haar dochters wanneer zij een filmpje kijken. 

Mocht je die vervelende kriebelbeestjes in het haar van je kroost gevonden hebben, dan kun je twee dingen doen:

Kam gedurende twee weken dagelijks het haar met een luizen- en netenkam. Doe dit op nat haar.Om direct zoveel mogelijk luizen te doden, begin je de behandeling met een hoofdluismiddel. Je zult wel nog steeds twee weken moeten blijven kammen om zeker te zijn dat alle luizen en neten verwijderd worden.

Wil je zoveel mogelijk zekerheid? Ga dan voor Prioderm, al 40 jaar lang zijn zij het meest verkochte middel tegen hoofdluis in Nederland. Ook Pamela haalde direct Prioderm in huis na het spotten van hoofdluis en dat gaf gelukkig snel resultaat! 

Pamela: "Prioderm shampoo zou binnen 15 minuten gelijk werken. Dat moest ik hebben, want twee dagen later zouden we op zomervakantie gaan. Bijna jankend zat ik aan de badrand mijn haar te behandelen. Toen ik mijzelf had gedaan, heb ik gelijk mijn zoontje Senna van de crèche gehaald en hem behandeld met Prioderm. 'S avonds hebben we de netenfamilie verzameld aan de luizenkam. Yes, het werkte. Net voor we op vakantie gingen en na 100 uitkam momentjes te hebben gehad, waren we opgelucht. We waren er vanaf!"

Snap

Ook Lindsey is enthousiast: "Als ik aan luizen denk, denk ik aan gedoe. Luizen uitkammen, haren wassen, al het beddengoed en knuffels wassen, noem maar op. Maar het is dus tegenwoordig helemaal geen gedoe meer! Met de producten van Prioderm ben je in een mum(my) van tijd klaar. En dat is mooi, want wij moderne moeders hebben het al druk genoeg met alle ballen die we hoog moeten houden (carrière maken, kinderen van hot naar her brengen, aan jezelf werken, sporten, gezond koken, quality time met je partner en nog véél meer)."

Geen hoofdluizen, maar wel neten gevonden?

Kijk dan eerst goed of het levende of dode neten zijn. Met het blote oog is dit lastig te zien, maar aangezien neten met het haar meegroeien (zo'n 1 centimeter per maand), kun je ervan uitgaan dat hoe verder de neet van de hoofdhuid af is, hoe langer geleden deze gelegd is. De besmetting heeft dan des te langer plaatsgevonden. De kans is dan groot dat de neten dood zijn. Hier lees je hoe je de neten verwijderd

Hopelijk ben je na het lezen van deze blog helemaal klaar om de strijd tegen luizen aan te gaan!

Wil je meer tips over het voorkomen en behandelen van hoofdluis? Klik dan hier! 

Lieszl's avatar
5 jaar geleden

Het blijft veel werk 😨 . Elke week korte check voorkomt grote uitbraak!

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.