Blog header image

DE STANDAARD COTTAGE

En zo kom je face-to-face met je gezellige vakantiebungalow. Oh Mijn Hemel...

Begrijp me niet verkeerd; er zijn vele omstandigheden waarin ik dolgelukkig zou zijn geweest met het grijze, grauwe bakstenen gebouwtje waar wij ons vrolijke weekend door gaan brengen. Bijvoorbeeld wanneer ik dakloos zou zijn, een voortvluchtige, of een azielzoeker. Als ik mijn eigen huis was kwijtgeraakt in een weddenschap, of als grijs mijn lievelingskleur zou zijn.

Maar wanneer ik 200 euro neerleg voor twee nachtjes self-catering, plus bijkomende benzine-, beddengoed- en uitetenkosten, dan is het eerste wat ik denk als ik dit bouwval zie, "Zijn we in een Oost-blok land gearriveerd? Of een gevangenis-kamp-achtige setting? Een rare organische cult?"

Nee! Dames en Heren, Dit Is Center Parcs! Waar uw vakantiedromen werkelijkheid worden!

Het duurt drie kwartier voordat mijn moeder en ik (plus aanhankelijke Baby op mijn schouder) alle zooi van mijn bolide de standaard cottage in hebben gezeuld en hebben uitgepakt. Nog een kwartier voor het opmaken van de bedden, en dan bak ik nog even de inmiddels ontdooide vissticks en de krieltjes. Huppa, eten voor Baby en een blikje sperziebonen, en het ontspannen kan beginnen.

"Wat is het hier koud," merk ik op. Er liggen oude tegels op de vloer die meer weghebben van ijskappen. Hoe doen andere ouders dat? Hun kindjes kruipen toch ook rond? Absurd. Elk moment kan er een Eskimo naar binnen dartelen die snel even een wak hakt met zijn bijl en behendig een visje naar boven hengelt.

"Ah, nee hé," zucht mijn moeder als ze bij toeval een keukenkastje open trekt. "Hier hangt de gebruiksaanwijzing van de thermostaat." Mijn moeder heeft jaren nodig gehad om de handleiding van de videorecorder te snappen, en net toen het eindelijk bleek te lukken, moest het onding plaats maken voor de DVD-speler.

"Loop naar de thermostaat aan de muur," leest ze haperend voor. Eenmaal bij de thermostaat aangekomen, leest ze verder. "De gebruiksaanwijzing bevindt zich in het keukenkastje."

Het gezegde 'Van Het Kastje Naar De Muur' MOET in Center Parcs geboren zijn. Het kán niet anders.

Ik kijk naar buiten en de moed zakt me even in de schoenen. We zijn omringd door dezelfde kleurloze barakken. Er is geen ontsnappen aan. Ze doen me denken aan de plaatselijke bibliotheek en kerk waar ik vroeger wel eens naar toe moest: diezelfde zielloze bakstenen. Ik voel die oude afkeer weer in mij opborrelen en meteen schiet er een rilling door mij heen.

"Mam," huil ik bijna. "Volgende keer neem ik je mee naar The Four Seasons. Echt."

"Zo erg is het ook weer niet, lieverd," sust ze mij terwijl ze Baby probeert op te bellen met de Fisher Price telefoon. "Ik ga even douchen."

Drie minuten later:

"Help!" hoor ik haar gillen vanuit de badkamer. "Het water wordt niet warm!"

Nu zou ik graag schrijven dat dit aan dit krakkemikkige hutje ligt, maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat de oorzaak ergens anders ligt.

"Met deze knop regel je de temperatuur, mam. Die moet dus helemaal de andere kant op, zie je?Fijne douche."

Daar zit ik dan. Op de rode tuinbank die als loungebank dienst doet. Ach, zo binnen in deze cottage is het wel gezellig. Baby z'n ogen schitteren; zijn berg speelgoed lijkt nieuw nu we niet thuis zijn. Mijn moeder kwam met het slimme idee om alle ongebruikte dekbedden op de grond te leggen zodat Baby niet accuut bevriest, dus we hoppen leuk van eiland naar eiland. Een beetje zoals "apenkooi", vroeger, tijdens de gymles op de basisschool.

Dan hupsen er twee bruine eekhoorns voorbij het raam, gevolgd door een klein zwaaiend meisje. Baby probeert enthousiast terug te zwaaien.

Ach. Het is ook wel OK hier. Ik negeer de architectuur en richt me op diegene die mij zo dierbaar zijn. Mijn moeder die even rustig zit te lezen, en Baby die schaterend zijn Engelse Farm Animals boekje mishandelt. 

Ze zijn gelukkig. En daarom ben ik het ook.

DE VOLGENDE DAG.

De verwarming leek niet te werken in Limburg. De nachtvorst was onverbiddelijk. Baby werd negen keer wakker (en ik dus ook).

Ik sta op en bak pannenkoeken. Dit is onze vakantie. Vandaag wordt een leuke dag!

6 jaar geleden

Hahaha geniaal, wat een afzichtelijke cottage, ik ga die krengen voortaan ook consequent "cottage" noemen.

6 jaar geleden

Meerdal is altijd al van CP geweest. Limburse Peel heeft veel uitbaters gehad. Van Sunparks tot particulier. Nu is het al een aantal jaar toch door CP overgenomen. Geen idee waarom CP dat doet met nog een park op nog geen steenworp afstand. Misschien zaten er toch voordelen aan? Een duurder luxer park, waar alle energie naar toe gaat en een lekker gemakkelijk geld-verdienen-park waar niet zo veel aandacht naar toe gaat....? Ik heb er geen verstand van.

6 jaar geleden

Kijk, dat klinkt als goede jazz muziek in de oren: alleen de luxere parken die meedoen. Dit is inderdaad een heel leuk en spannend idee. Heb het eens gedaan voor een hotel in Geneve, en dat was ook erg leuk: niet wetende waar je heen gestuurd wordt! Heerlijk, dat alles als kind zo geweldig voelt / is! Ik weet zeker dat Baby erg genoten heeft.

6 jaar geleden

Dat wil ik ook! EEN VIP COTTAGE! Oh dat klinkt als de hemel, die sauna en die oven. Inderdaad, de tent had hetzelfde resultaat gehad en flink wat kosten uitgespaard. (En toch, wie neemt er een bad mee in mijn tent?) :)