Snap
  • Mama
  • mamaplaats
  • boodschappen
  • Momlife
  • prijsstijging
  • minderinhoud

de prijzen stijgen en de inhoud verminderd

dat alles duurder wordt merken we heel goed. maar heb je ook gemerkt dat verpakking veranderd met minder inhoud? kleinere verpakkingen tegen een hogere prijs: het is inmiddels geen nieuw fenomeen meer. producten waarvan de verpakking en inhoud werd verkleind, maar de prijs verhoogd. de Consumentenbond deed onderzoek naar deze 'stiekeme' prijsstijging.

kleinere verpakkingen tegen een hogere prijs: het is inmiddels geen nieuw fenomeen meer. dit zien we vooral terug bij producten in kleinere to-go-verpakkingen. de Consumentenbond kwam tot de conclusie dat deze prijsstijging tegen minder inhoud ook bij 'normale' supermarktproducten wordt toegepast. producten waarvan de verpakking en inhoud werd verkleind, maar de prijs verhoogd. de Consumentenbond deed onderzoek naar deze 'stiekeme' prijsstijging en dit zijn een aantal van de bevindingen die ze vonden. ze vonden tientallen producten met minder inhoud. die zijn daardoor omgerekend in prijs gestegen. de grootste prijsstijging was 59%.

merken die zich 'schuldig' maken aan deze prijsstijging zijn onder andere: Ariel, Pedigree, Haribo, Iglo, Robijn, Venco, Pampers, Witte Reus, Zwitsal, Kleenex, Bounty en Rolo. dit gebeurde niet alleen met A-merken maar ook met huismerken uit de supermarkt. als voornaamste reden gaven fabrikanten aan dat het beter in het supermarktschap past of dat de prijsstijging voortkomt uit een prijsstijging van grondstoffen. de Consumentenbond vond de prijsstijging bij uiteenlopende producten.

het verkleinen van de productinhoud noemen economen 'krimpflatie'. inflatie beschrijft het effect van stijgende prijzen, waardoor het leven er duurder op wordt. krimpflatie maakt het leven ook duurder, omdat de consument minder waar voor hetzelfde geld krijgt. producenten doen dit op zich slim, maar belazeren de consument er wel mee. want 10 procent prijsverhoging hebben mensen door. maar door de inhoud 10 procent te verminderen maar de prijs gelijk te houden, merkt bijna niemand. dat wordt vervolgens ook niet gecommuniceerd, alleen thuis raakt alles sneller op. dat de prijzen in de supermarkt stijgen valt op en dat heeft verschillende oorzaken. door klimaatverandering zijn veel grondstoffen duurder geworden, maar ook de energiekosten, arbeid en verpakkingskosten zijn gestegen. en het einde is volgens hem nog niet in zicht. er zijn allemaal externe factoren die spelen, denk maar eens aan de oorlog in Oekraïne. die problemen zijn niet zomaar opgelost. dus we gaan dit jaar nog meer prijsstijgingen zien en daardoor ook verpakkingstrucs van fabrikanten.

(bron: Consumentenbond en 24kitchen)

(dit blog verscheen eerder op mijn eigen weblog op 7 April 2022.)

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij postauteur?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.